Feirer 10 år med Fontenehus på Kongsberg

«Det gir selvtillit å få tillit.»

Sitatet er en av Luna Lykken Wiiks favoritter. I fem og et halvt år nå har hun jobbet med å gjøre hverdagen bedre til de som sliter psykisk.

Den 8. oktober 2019 kunne Fontenehuset Kongsberg feire sin 10 års dag. Vi fikk gleden av å besøke de på den store dagen.

I dag er Luna nestleder for huset og simpelthen gløder for arbeidsplassen sin.

– For meg personlig har dette vært en utrolig reise. Hjertet mitt sprenger når jeg nå tenker på hva jeg jobber med. Åh, nå blir jeg rørt! Men jeg er så stolt av gjengen min, stråler Luna og blir tydelig beveget.

For det er lett å bli både imponert og rørt over menneskene og måten de jobber på når du kommer inn dørene til Fontenehuset på Vestsida.

– Jeg kommer egentlig fra restaurantbransjen og trodde jeg bare skulle åpne et kaféprosjekt, og oppdaget plutselig at jeg skulle jobbe med lavpsykiatri, men jeg falt pladask og har elsket det siden, vedkjenner hun.

Med mennesker i sentrum

I dag er det over 33.000 medlemmer over hele verden som benytter seg av dette unike tilbudet Fontenehusene gir.

Nylig kom Luna tilbake fra en verdenskonferanse på Lillestrøm og måten hun beskriver erfaringen på gjenspeiler seg i hvordan vi opplever det sterke fellesskapet de har på Kongsberg.

– Det å se at vi er så mange som jobber for å bryte ned stigma og forbedre den mentale helsa til folk ved å ikke se på sykdom, er så motiverende. Kommer du inn døren vår er du et menneske, ikke en diagnose, understreker hun.

Mye handler om å gi medlemmer mestringsfølelsen og skape et raust og åpent fellesskap hvor alle støtter hverandre og gir hverandre muligheter. Uten noe som helst mas om å måtte prestere noe som helst.

Saken fortsetter under bildet
Stolte Fontenehusrepresentanter. Luna Lykken Wiik og Mari Lene Grøndahl. Foto: Anniken Tangerud

Ingen drømmer er for store

På mange måter jobber de ansatte også som talentspeidere.

– Hovedoppgaven vår er å løfte selvfølelsen, finne den tilbake, finne ut hva de er gode på. Hos oss er ingen drømmer for store, understreker Luna og smiler varmt.

En av de som for ett år siden kom inn døren til Fontenehuset Kongsberg er Mari Lene Grøndahl, og hun kan bekrefte at måten de ser og jobber med mennesker på, er helt fantastisk.

– Vi får sjansen hele tiden. Ingen gir opp. Vi er en stor familie hvor alle hjelper alle og heier på hverandre, forteller hun.

Ikke minst gir slike rammer kjærlighet og trygghet.

– Etter at jeg kom hit har jeg fått et mye større nettverk og mange gode venner. Her er det raust med klemmer, kjærlighet og high fives, forklarer hun.

Ser hver enkelt menneske

Da vi ber Mari Lene fortelle hva hun synes om de ansatte på huset, smiler hun med en varm stolthet i øynene.

– Jeg har blitt veldig glad i dem. De har ulike personligheter, men det som går igjen er at de er genuint opptatt av deg som menneske. De er gode til å se hver enkelt person, og bryr seg, på ekte.

I begynnelsen lovet hun seg selv at hun skulle prøve å komme to ganger i uka. Det tok ikke lang tid før det ble oftere. I dag er hun innom nesten hver dag.

– Det er helt rått å være her. Uansett om du har en dårlig dag, gjør det bedre å komme hit, sier hun begeistret.

Fra å ha fritak for muntlig på skolen, er hun nå med og representerer Fontenehuset Kongsberg for alt fra foreninger og bedrifter til politiske partier.

– I begynnelsen var det veldig skummelt, men etter hvert ble jeg tryggere. Her gir de meg muligheten til å prøve nye ting mens du blir backet opp med tillit.

– De tror på meg, og da får jeg tro på meg selv.

Luna forter seg å legge til hvor imponert hun er over Mari Lene.

– Jeg elsker å ha med meg Mari Lene. Hun er bare så ekstremt dyktig og knuser meg ned i støvlene bare hun blir gitt litt mer tid på ting. Hun har en fantastisk hukommelse og er god til å ordlegge seg!

Et sted å være seg selv

Vi kommer tilbake til det å ikke være en diagnose eller en sykdom.

– Det er nok av fokus på sykdom andre steder. Derfor er det så godt å komme hit. Her har de så stor aksept for at folk kan være autentiske. Her kan jeg bare være meg selv, smiler hun.

Det å bli gitt erfaring og mestringsfølelse over tid, gjør mye for selvfølelsen.

– Om du ikke helt klarer noe her, gir de ikke opp. Det er nesten motsatt, og da får man trua og mestringsfølelsen. Du vokser litt hver gang, forteller hun.

Saken fortsetter under bildet
Full jubel på bursdagen. Foto: Anniken Tangerud

10 års jubileum

Da Mads Riis Henriksen og jeg stikker innom på bursdagen er huset er pyntet med flagg, girlandere og ballonger. Energien er til å ta og føle på. Bare glade mennesker som vil feire i fellesskap.

– I dag har vi bursdag. Det er kult det! smiler Mari Lene begeistret.

Gratis lunsj ble det også. Med dessert.

Saken fortsetter under bildet
Helsesista kommer! Foto: Anniken Tangerud

Helsesista kommer!

Som om ikke bursdagen i seg selv er nok, skal Fontenehuset Kongsberg den 3. desember  markere 10-årsjubileet sitt med to Helsesista-arrangement for ungdom i alderen 13-21 år.

Tale Maria Krohn Engvik, kjent som Helsesista, er en norsk helsesykepleier, som driver Snapchatkontoen ‘Helsesista’ for å komme i kontakt med ungdom over hele Norge om helsespørsmål. Hun har også hatt et eget TV-program på TV2 under navnet Helsesista. Serien ble nominert til beste barne- eller ungdomsprogram foran Gullruten 2019

– Vi får jo så mye fra lokalsamfunnet hele tida, og nå ønsker vi å gi noe stort tilbake. Da har vi sett at det gir mye engasjement både utenfor og inne på huset det å gjøre noe med Helsesista. Arrangementet genererer mye arbeid inne på huset, og vi lærer å dra store arrangementer, forklarer Luna.

– Det er mye fokus på de unges mentale helse om dagen, og for at vi skal få til dette her, så har Even Thunes Jensen [kinosjef på Krona Kino, red.anm.] stilt med blant annet lokaler.

– Det er hans ti års gave til oss det å være med på laget, forteller hun.

Krona Kino spanderer også en gratisforestilling av filmen «Psychobitch», der Helsesista er med

– Det er et spleiselag. Vi har jo ikke penger til dette her, så det er endel sponsorer rundt i lokalsamfunnet som hjelper oss. Så på mange måter er dette andres gave til byen samtidig. Akkurat sånn vi liker å gjøre, avslutter hun.

Les mer om Fontenehuset nederst i saken.

Her er noen av våre saker om Fontenehuset Kongsberg:

En av byens viktige ressurser for de som trenger hjelp (april, 2017)

Med hjerte for forebyggende arbeid. (april, 2018)

100 år siden Folkekjøkkenet åpnet. (mai, 2018)

Jazzboksens stolte riggere. (juni, 2018)

Fikk 211.200 fra TechnipFMC. (august, 2018)

Et engasjement som setter spor. (oktober, 2018)

En stolt og rørende dag. (oktober, 2018)

FonteneFilm tester akebakkene i byen. (februar, 2019)

Gav 6610 kroner til Fontenehuset Kongsberg. (mars, 2019)

FonteneFilm: jakten på våren. (april, 2019)

Det er en målløs lettelse. (juni, 2019)

Video: FonteneFilm og Jazzboksen. (juli, 2019).

Litt fakta:

Fontenehusmodellen ble etablert i New York  i 1948 på bakgrunn av at en gruppe mennesker med psykiske lidelser ikke hadde noe tilbud etter endt behandlingsopphold.

Dette organiserte dagtilbudet ble kalt ”klubbhus”. I dag, 60 år senere, finnes det om lag 300 sertifiserte klubbhus fordelt på 28 land rundt omkring i verden som driver etter modellen, og 33 000 medlemmer som benytter seg av dette unike tilbudet.

Det første fontenehuset i Norge ble etablert i Stavanger i 1995, og siden er det startet klubbhus i Oslo, Hønefoss, Bergen, Tromsø, Drammen, Asker, Rygge, Harstad, Bærum, Gjøvik og Trondheim.

Fontenehuset på Kongsberg er det sjette av fjorten fontenehus her i landet. I dag teller Fontenehusbevegelsen ca. 3000 medlemmer i Norge.

Fontenehuset Kongsberg er et reelt lavterskeltilbud, hvor de som opplever at de har psykiske problemer kan komme uten henvisning fra behandlingsapparatet.

Fontenehuset er et sosialt fellesskap og en arbeidsplass. Deltakelse i fellesskapet gir personlig vekst gjennom å løse arbeidsoppgaver og få nye erfaringer.

Hva får medlemmer ved Fontenehuset?

  • Fokus på menneskers ressurser og muligheter og ikke begrensningene
  • Støtte og hjelp til ulike problemer og utfordringer i hverdagen
  • Oppfølging fra andre medlemmer og medarbeidere
  • Et sosialt fellesskap og kolleger
  • Støtte og bistand inn i arbeidslivet
  • Tilbud om aktiviteter på kvelder, i helligdager og ferier
  • Nettverksarbeid nasjonalt og internasjonalt

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg