3600/Vi bryr vårs https://3600.no Du må være litt brysom hvis du vil at folk skal bry seg :) Tue, 20 Oct 2020 11:58:45 +0000 nb-NO hourly 1 https://3600.no/wp-content/uploads/2020/09/cropped-facico2-32x32.jpg 3600/Vi bryr vårs https://3600.no 32 32 Trenger du en unnskyldning for å gå tidlig ut på lørdag? Da velger du Eftasblues i Christians Kjeller! https://3600.no/thebills/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=thebills Tue, 20 Oct 2020 10:01:23 +0000 https://3600.no/?p=79068 Det er ikke akkurat gyldne tider for utelivsbransjen, men for publikum kan kreative smittevern-løsninger bety unike opplevelser. Førstkommende lørdag (24. oktober) blir det både Eftasblues og Kveldsblues med maks 44 publikummere i Kjeller’n. Eftasbluesen starter klokka 17.00, Kveldsbluesen klokka 21.00. Det betyr en dobbel dose «The Bills» –  hvis du velger å gå på begge konsertene 🙂 […]

Innlegget Trenger du en unnskyldning for å gå tidlig ut på lørdag? Da velger du Eftasblues i Christians Kjeller! dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>
Det er ikke akkurat gyldne tider for utelivsbransjen, men for publikum kan kreative smittevern-løsninger bety unike opplevelser. Førstkommende lørdag (24. oktober) blir det både Eftasblues og Kveldsblues med maks 44 publikummere i Kjeller’n. Eftasbluesen starter klokka 17.00, Kveldsbluesen klokka 21.00.

Det betyr en dobbel dose «The Bills» –  hvis du velger å gå på begge konsertene 🙂

Det er altså plass til maks 44 publikummere, så kjøp billetter på forhånd her: https://kongsbergblues.ticketco.events/no/nb

Bill Booth og Bill Troiani (The Bills) er begge veletablerte og erfarne amerikanske musikere som har bodd i Norge i mange år. De har spilt sammen som duo og i forskjellige band opp gjennom årene, men merkelig nok har de aldri spilt inn og gitt ut musikk sammen – før nå (noen ganger er de beste og største skattene rett foran deg…). Deres første album sammen er nå tilgjengelig på deres hjemmesider: www.thebills.no 

Hver for seg har disse solide musikerne markert seg i den norske musikkbransjen innenfor flere sjangere, fra blues til folkrock. De har utgitt sitt eget materiale, mottatt nasjonale og internasjonale utmerkelser og jobbet med noen av de største artistene i Norge.

Med lang fartstid på scenen og grunnleggende kunnskap om den amerikanske musikkarven fra eget hjemland, ivaretar The Bills det kulturelle særpreget fra denne musikktradisjonen på en overbevisende og humoristisk måte.

Siden 2012 har Billy T og Bill Booth opptrådt mye som en duo, hvor de kombinerer Billy T’s soul og blues røtter med Bill Booths americana og folk musikk. Sammen skaper de en helt unik og egen sound. Snart kommer deres første album første album som ”The Bills”.

De nye sangene på albumet har tradisjonelle innslag fra autentisk blues, swing og country. De to musikernes særpregede stemmer, sammen med Billy Ts drivende bass, Bill Booths herlige bluesfele og gitar og Alexander Pettersens heftige rytmer på trommene, gir en autensitet til denne musikken som bare amerikanere kan.

Billy T kommer fra New York City og har vunnet Spellemannsprisen to ganger. Han ble også nominert i 2016 med Billy T Band og albumet “Reckoning” (Big H Records). Dette albumet ble også omtalt i det prestisjefylte amerikanske musikkmagasinet DownBeat: 

”Troiani’s a confident vocalist and songwriter with a gift for conjuring wistful emotional states without being overstated or bombastic about it”.

Frank-John Hadley: DownBeat July 2017

Bill Booth vokste opp i landlige Maine i USA. Hans sjette soloalbum ”Some Distant Shore” (Wheeling Records) har vært inne på topp 40-listen i Folk DJ Radio Airplay Chart i Amerika samt radiospilling og fått gode anmeldelser i både Storbritannia og Irland, inkludert i BBC.

“Some Distant Shore” ble også nominert til Spellemannprisen i 2017. 

Bill Booth – gitar, fele, vokal
Bill Troiani – bass, vokal
Ian Fredrik Johannessen – gitar
Alexander Pettersen – trommer

Vi gleder oss å se denne duoen på Kongsberg lørdag 24 oktober 2020.
Det blir to sesjoner denne lørdagen. Først litt eftasblues fra kl 17 og senere kveldsblues fra kl 21:00.
Dette er to separate konserter med separat billettsalg.
Gjestene til ettermiddagsbluesen må forlate lokalet senest kl 20:00 med mindre de også har kjøpt billett til kveldsblueskonserten.

Innlegget Trenger du en unnskyldning for å gå tidlig ut på lørdag? Da velger du Eftasblues i Christians Kjeller! dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>
Sterke anklager fra biskop Deichman https://3600.no/sterke-anklager-fra-biskop-deichman/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sterke-anklager-fra-biskop-deichman Wed, 30 Sep 2020 09:38:50 +0000 https://3600.no/?p=79054 Biskop Deichman (1671-1731) hevdet at det i Sandsvær fantes en liten sjø, og at det på bunnen av sjøen lå en del tyske bergmenn, drept av nordmenn. Sjøen biskopen nevner er sannsynligvis Arudskjerpet, en gammel, vannfylt gruve rett nedenfor Hedenstad kirke. Stedet ble kalt Kirkebakken. I gammel tid ble det funnet gullholdig og gedigent sølv […]

Innlegget Sterke anklager fra biskop Deichman dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>
Biskop Deichman (1671-1731) hevdet at det i Sandsvær fantes en liten sjø, og at det på bunnen av sjøen lå en del tyske bergmenn, drept av nordmenn.

Sjøen biskopen nevner er sannsynligvis Arudskjerpet, en gammel, vannfylt gruve rett nedenfor Hedenstad kirke. Stedet ble kalt Kirkebakken.

I gammel tid ble det funnet gullholdig og gedigent sølv der. Kongsberg Sølvverk startet utvinning på Kirkebakken i 1865, men lønnsomheten var negativ og driften ble stoppet etter ti år.

Hedenstad kirke. Foto: Bjørn Isaksen

Hedenstad kirke ble reist i tiåret mellom 1110 og 1120. Antakelig sto det en stavkirke på stedet før steinkirken ble bygget. Middelalderkirken Hedenstad ligger lett tilbaketrukket over Lågens vestbredd noen voksne steinkast sør for bruene i Kongsberg. Kirken er et beskjedent byggverk, men de trauste murene har motstått naturens luner og menneskers dårskap gjennom 900 år. Mens bønder og borgere langs den fossende elva som deler tettbebyggelsen i to var hjemsøkt av ufred og sult, pest og sølvrush, svik og opprør, var Hedenstad kirke både fristed og felle for de vergeløse som søkte dit for å finne trøst mot virkelighetens mange apokalyptiske anfall.

Hedenstad kirke hadde i 1395 mye jordegods, det bekrefter antakelsene om at dette området på vestsiden der Lågen igjen flyter stille var et gammelt kirkested. Med sine 170 sitteplasser har kirken rektangulært skip og smalere, kvadratisk kor med portal og vindu mot syd og gjenmurt vindu mot øst. Skipet har to sydvinduer og vestportal. Foran vestportalen står et våpenhus. Murene er dekket med tykke pusslag på begge sider, steinart og muremåte er derfor ikke undersøkt. I 1889 ble bygningen modernisert etter tegninger av arkitekt H. M. Backer. Da ble kirkens våpenhus i to etasjer oppført. En viss tilbakeføring mot opprinnelig utseende ble satt i verk etter at restaureringskonsulent Domenico Erdmanns undersøkelser i 1931. I 1947 fremla arkitekt Thomas Tostrup en restaureringsplan som ble sluttført på 1960-tallet.

Livet rundt Hedenstad kirke og de malmrike åsene langs Lågen, ble dramatisk endret mot slutten av 1500-tallet og de første tiårene av det nye hundreåret. Bøndene i Sandsvær gjorde stadig nye småfunn av sølvholdig malm. Selv om folk risikerte strenge straffer for ikke å varsle øvrigheten om funn av edle metaller, var nok hemmelighold langt vanligere enn rapportering. Beretningene er mange om dyktige sølvsmeder som lagde flotte gjenstander av sølv de hadde funnet selv. Hvor de hadde funnet sølvet, fortalte de knapt nok til sine nærmeste venner. Folk som fant sølv hadde ulike grunner til å holde tyst om det overfor øverigheten. I middelalderen var en utbredt overtro blant bergmenn at funn av edle metaller var en gave til finneren fra overjordiske makter. Å røpe slikt var det samme som å utsette seg for voldsom død.

Et av de hardeste slagene for driften ved Kongsberg Sølvverk i de første årene etter grunnleggelsen, var pestepidemiene som raste. Det første utbruddet av pest i byens historie, skriver seg fra 1629. Det er mulig at sykdommen ble overført til Kongsberg av innvandrede tyske bergfolk. Hvor mange personer som døde, vet man ikke med sikkerhet, men berghauptmann Nortmann nevner i sin bergverkshistorie at driften var innstilt i flere gruver «på grunn av den store sykelighet». Pesten slo ikke bare til med stor styrke, den dukket opp gang på gang. Fra begynnelsen av det 16. til langt ut i det 17. århundre antar man at folkerike områder i Norge ble angrepet hvert femte eller sjette år.

Årsakene til pestens store utbredelse var mange – først og fremst de hygieniske forholdene folk levde under. Datidens kirker og gravplasser bidro sterkt til den voldsomme spredningen.

På Kongsberg hadde man lite å stille opp mot pesten. Tilstandene i kirkene var forferdelige. Myndighetene påbød at de døde skulle begraves i kirken. Den forpestede luften inne i kirkene ble holdt ved like ved alle begravelsene. Når pesten angrep ble kirkegulvet knapt lukket mellom hver gang man måtte gi plass til nye døde. Dunstene av puss, død og forråtnelse var så kvalmende og full av smitte at luften hang som seig skodde over kirken og kirkegården.

Kilde: historieboka.no

Innlegget Sterke anklager fra biskop Deichman dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>
Video: Nysgjerrige Nils https://3600.no/nysgjerrige-nils/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nysgjerrige-nils Sun, 27 Sep 2020 14:00:46 +0000 https://3600.no/?p=79049 Innlegget Video: Nysgjerrige Nils dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>

Innlegget Video: Nysgjerrige Nils dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>
Video: Matthias Isaksen https://3600.no/matthias-isaksen/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=matthias-isaksen Sat, 26 Sep 2020 12:53:41 +0000 https://3600.no/?p=78997 Innlegget Video: Matthias Isaksen dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>

Innlegget Video: Matthias Isaksen dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>
Video: Numedalsbanen – åpning 1927 https://3600.no/video-numedalsbanen-1927/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=video-numedalsbanen-1927 Sat, 26 Sep 2020 11:41:40 +0000 https://3600.no/?p=78993 Innlegget Video: Numedalsbanen – åpning 1927 dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>

Innlegget Video: Numedalsbanen – åpning 1927 dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>
Video: Kongsbergfilmen 1938 https://3600.no/kongsbergfilmen1938/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kongsbergfilmen1938 Fri, 25 Sep 2020 13:39:34 +0000 https://3600.no/?p=78868 Innlegget Video: Kongsbergfilmen 1938 dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>

Innlegget Video: Kongsbergfilmen 1938 dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>
Video: Kongsberg – i farver https://3600.no/video-kongsberg-i-farver/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=video-kongsberg-i-farver Fri, 25 Sep 2020 13:30:56 +0000 https://3600.no/?p=78854 Innlegget Video: Kongsberg – i farver dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>

Innlegget Video: Kongsberg – i farver dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>
Video: Kongsberg – skisportens by (1952) https://3600.no/video-jante-2-2/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=video-jante-2-2 Fri, 25 Sep 2020 13:04:50 +0000 https://3600.no/?p=78846 Innlegget Video: Kongsberg – skisportens by (1952) dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>

Innlegget Video: Kongsberg – skisportens by (1952) dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>
Video: Maria Rønnestad Sjøtun https://3600.no/video-jante-2/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=video-jante-2 Fri, 25 Sep 2020 13:00:58 +0000 https://3600.no/?p=78839 Innlegget Video: Maria Rønnestad Sjøtun dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>

Innlegget Video: Maria Rønnestad Sjøtun dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>
Video: Jante https://3600.no/video-jante/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=video-jante Fri, 25 Sep 2020 11:20:17 +0000 https://3600.no/?p=78825 Innlegget Video: Jante dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>

Innlegget Video: Jante dukket først opp på 3600/Vi bryr vårs.

]]>