– Ethvert dyr du kan hjelpe, gir motivasjonen du trenger til å fortsette

I over 12 år har Unni Skjemstad brukt fritiden sin på å hjelpe dyr.

– Så lenge jeg kan huske, har jeg vært glad i dyr. Helt siden jeg var liten baby, så kom katta og la seg ved siden av meg oppi senga mi. Sånn har det alltid vært, forteller Unni med en varm stemme til 3600.no.

Hun har tatt turen innom kontoret vårt i Kirkegata 12 for å snakke om det som mesteparten av fritiden hennes handler om: Dyrebeskyttelsen i Kongsberg.

I dag er hun nestleder etter å ha vært frivillig på kattehuset i Drammen i ni år og tre år som ansvarlig for kattehuset i Kongsberg, og snakker med genuin lidenskap om jobben de gjør.

Saken fortsetter under bildet
Unni Skjemstad lever for å hjelpe dyr. Foto: Anniken Tangerud

Dyrene kommer først – alltid

Det hele begynte med at hun så en annonse hvor Dyrebeskyttelsen i Drammen trengte frivillige.

– Det var ikke et spørsmål en gang. De kattene skal jeg hjelpe! innrømmer Unni var hennes umiddelbare tanke den gang.

Det er ingen tvil om at Unni er glad i katter. Her er hun i kattehuset. Foto: Privat

Nå går all fritid til arbeidet.

– Det har blitt hovedhobbyen min, og det går mange timer og krefter til dette. I tillegg har jeg nå kommet inn som nestleder, så du kan si det på mange måter er livet mitt.

Selv jobben som styrer i en koselig barnehage ved skogkanten i Modum, blir påvirket av hennes sterke kjærlighet for dyr.

– Det er så viktig for barn å bli opplært til å ha respekt for dyrene og bli glade i dem, så vi tar de med på hundekjøring, lar de bli kjent med jakt og fiske for å lære av det. Tenk deg så mange verdier det gir et barn.

Terapi

På hytta i sofakroken med en god bok, et teppe og hennes to kosekatter Lillebror og Sussi. Foto: Privat

Selv om hun elsker alle dyr, legger ikke Unni skjul på at det kanskje er kattene hun har en ekstra forkjærlighet for.

– Moren og søsteren min har gitt seg helt over mange ganger. Jeg gjør jo så mye rart når jeg ser et søtt dyr. «Kan man bli med kattegærn enn meg?!». Det har gitt mye latter, men jeg blir så glad hver gang jeg ser en katt, det gir meg så mye energi. Det er terapi for meg å være omgitt av dyr.

Da vi spør hva slags energi det gir henne, lener hun seg tilbake i stolen og smiler ettertenksomt.

– Åh, det kunne jeg pratet lenge om. Men jeg blir så glad, jeg blir så varm inni meg. Det er noe som skjer med meg. De gir så mye kjærlighet og vennskap, svarer hun og sukker.

Motivasjon

Unni vedkjenner at hun nok er et følelsesmenneske, og at omsorgen hun så sterkt føler, kommer fra et ønske om at alle dyr skal ha det bra.

– Ethvert dyr du kan hjelpe, gir motivasjonen du trenger til å fortsette. For det kommer tunge dager, men nå har vi fått et nytt styre som gjør hverandre gode. Vi hjelper hverandre og trenger ikke bruke så mye tid på organisasjonen. Det gjør det lettere å gjøre mye mer, og da blir det gøy.

Dyrebeskyttelsen i Kongsberg jobber med praktisk hjelp til dyr, hvor mesteparten er arbeidet med innhenting, omplassering av hjemløse dyr og drift av kattehuset.

– Det er så mange dyr vi får reddet, og så mange katter som får nye, gode hjem. Da får du lønn for innsatsen og ser jobben vi gjør bærer frukter.

Som frivillig i dyrebeskyttelsen blir det mye kjøring, praktiske oppgaver, oppfølging, godkjenning av fosterhjem og adoptivhjem, telefoner, henvendelser fra folk som er bekymret for at dyr ikke har det bra eller fra folk som ikke finner sitt eget dyr.

Unni bare smiler da vi reflekterer over hvor mye tid og ressurser de legger ned i dette.

– Jeg bare må liksom! svarer hun.

– Det blir kattehår i alle kanter?, men det er et eller annet i hjertet mitt som må ut. Katter er så gjennomført søte og gode, simpelthen fantastiske og ett dyr kan gi mennesker så mye glede. Det er så godt å kunne hjelpe.

– De som kjenner meg, ser at jeg stråler dette.

Barna Markus og Johanne hjelper ofte til. Dette bildet er tatt i 2014. Foto: Privat

Tårevåte øyeblikk

Dyrebeskyttelsen i Kongsberg drifter et hjelpesenter i byen hvor de ivaretar hjemløse dyr. Alt arbeidet er altså basert på frivillig innsats.

– Vi tjener ikke ei krone på dette, men drives av et sterkt ønske om å hjelpe.

Kattehuset i Kongsberg har kapasitet til 15 katter samtidig, og kattene som kommer dit har alle en unik historie.

Alt fra katter som er født i fri natur og er naturlig skeptisk til mennesker, til tamme katter som av forskjellige årsaker plutselig står uten et hjem, er jobben deres er å hjelpe dem til å bli trygge og klare til adopsjon.

Det har gitt mange inntrykk i løpet av de tolv årene Unni har jobbet som frivillig i Dyrebeskyttelsen. 

– Når en katt har blitt forlatt og er livredd, kan det være veldig vanskelig å håndtere. Men så kommer den til oss, får tid til å roe seg, og begynner å male. De øyeblikkene er magiske, smiler hun.

– Innerst inne var det jo en god og kosete katt.

Burre hadde helt panikk da han kom på huset men ble en kosegutt og har nå et godt liv i et hjem. Foto: Privat

Unni begynner å fortelle en historie om en katt de hadde inne i kattehuset i over ett år.

– Den var redd lenge med bare små framskritt, så plutselig var det noen frivillige som fikk klappet den! Stolt delte de gleden med de andre på huset, og jeg husker jeg spent prøvde selv. Forsiktig la jeg ut hånden og fikk lov til å klappe den for aller første gang.

– Når du får oppleve slike øyeblikk, da kommer tårene, innrømmer hun varmt.

I tillegg betyr det at de lettere får gi katten et nytt og godt hjem.

– Jeg ønsker at folk skal få oppleve den kjærligheten et dyr kan gi deg, understreker hun.

Denne lille pusen gikk alene i et hyttefelt på Hovden. Molly pusemor med 4 egne barn tok den til seg som sin egen heldigvis. Foto: Privat

På rett plass

Dyrebeskyttelsen i Kongsberg er en lokalavdeling med et lite koselig hjelpesenter for hjemløse katter. Men alle typer hjemløse dyr eller dyr som ikke har det bra hjelpes på en eller annen måte.

Fire kattunger ble funnet i dette buret i Hokksund. De har alle fått nye gode hjem. Foto: Privat

– Vi er en liten gruppe dyreglade mennesker som jobber aktivt i styret for å hjelpe dyr i nød og bruker veldig mye tid på å holde det i gang. I tillegg har vi frivillige som er en fantastisk ressurs. Vi har flere fosterhjem som gjør en viktig innsats på dyrets vei til et nytt hjem, frivillige som går vakter på kattehuset, folk som kjører dyr til og fra veterinær og folk som hjelper til å fange inn sky katter.

Det nye styret kom på plass i sommer.

– Det er nok mange som ikke vet hvem vi er nå. Dyr vekker mye følelser, men vi ønsker å bruke energien vår fremover på å hjelpe enda flere dyr, forteller Unni.

– Jeg har to barn, som selvfølgelig er meget glade i dyr, men jeg føler meg også som en mor for alle dyr. – de er barna mine de også!!

– Det har vært en drøm hele livet det å kunne hjelpe dyr, og nå føler jeg at jeg er der jeg skal, avslutter hun.

Deilig for pusene å ha en luftegård. Nytt tak og gulv er satt opp på dugnad. Foto: Privat

Slik kan du hjelpe

For å vite mer om hvordan du kan hjelpe Dyrebeskyttelsen i Kongsberg, ber vi deg ta en tur innom nettsiden deres.

Den finner du her. (ekstern lenke)

Der ser du både hvilke katter som snart er klare til adopsjon, hvordan du kan bli støttemedlem, frivillig eller bli et fosterhjem.

De har også informasjon om hva du gjør i tilfelle du ser skadde dyr, eller dyr som lider.

I tillegg har de gode tips til dyrestell. For å nevne noe. 

Fakta

Dyrebeskyttelsen Norge er en landsdekkende dyrevernorganisasjon med 27 lokalavdelinger spredt fra nord til sør.

Med over 9000 medlemmer, er de en av landets største og eneste landsdekkende dyrevernorganisasjon som gir praktisk hjelp til dyr i nød.

Siden den 17. oktober 1859 av David Graah, har de arbeidet for at dyr skal bli behandlet med respekt og medfølelse. Dette gjør dem til en av verdens eldste dyrevernorganisasjoner.

Kilde: dyrebeskyttelsen.no

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg