Et møtested for folk, musikk og kultur i Kongsberg!

Nina Kleven og Tom Hasslan gleder seg til nye artister. Foto: Anniken Tangerud

Kongsberg er en by med et utrolig variert kulturliv. Her er programmet til EnergiMølla denne våren.

Om sommeren flyter musikken og smilene under Kongsberg Jazzfestival og i januar inviteres musikkinteresserte til kontrastfylte opplevelser under Glogerfestspillene.

Sett bort i fra disse to store festivalene, vrimler også både Kongsberg Musikkteater, EnergiMølla, Kongsberg Kirke og andre spennende arenaer med et yrende kulturliv for store og små hver eneste uke og helg. 

I denne artikkelen tar vi for oss vårens program på EnergiMølla som du finner i Stasjonsbakken.

Se hele programmet nederst i saken. 
Nina Kleven er daglig leder for EnergiMølla. Foto: Anniken Tangerud

Daglig leder for Mølla, Nina S. Kleven, ser virkelig frem til en spennende vår.

– Den største bookingen vår denne våren er Ruben den 13. mars, det er han som uten tvil kommer til å få mest besøk. Ellers så kommer jo også Lars Vaular allerede den 16. januar, forteller Nina stolt.

Ruben
Lars Vaular

Av de mange artistene som vil huse scenen denne våren, er det nok disse to hun tror vil trekke mest folk.

Her finner du EnergiMølla. Foto: Anniken Tangerud

– Men the Dogs som kommer lørdag den 1. februar for en heldags på EnergiMølla kommer definitivt til å ha størst variasjon i publikumet sitt, smiler hun.

– De kommer først for Barnelørdag klokken 12:30, så blir det kumlokknedleggelse med samme band utenfor EnergiMølla klokken 15:00, før de kjører i gang med voksenkonsert på kvelden.

– Om noen har sin egen kum de ønsker seg kumlokk fra The Dogs på, så blir det muligheter for å kjøpe det denne dagen. De er også godkjent for vei. Hornmusikk og marsipankake blir det også, forklarer hun.

Mest personlig er det nettopp en hel dag med The Dogs hun gleder seg mest til denne vårsesongen.

– Det blir gøy for hele familien, understreker hun.

Uplugga

Nina gleder seg også til de neste to konsertene i Upluggakonseptet som de lanserte i høst, henholdsvis Torgeir Waldemar den 20. februar og Anders Jektvik den 14. mars.

– Det er intime konserter med fokus på kontakt mellom artist og publikum. Helt akustisk er det ikke, men levende lys, dempet belysning og gjerne en god sofa å sitte i er relevante stikkord. Uplugga er litt eksklusivt og har begrenset med billetter.

Et mangfoldig møtested

Karin Park og Årabrot den 20. mars er samtidig en spennende kombo av artister fra vidt forskjellige sjangre som hun trekker frem.

– Det blir også spennende! Også gleder jeg og sønnen min oss til at Bydyra aka Tusmørke kommer tilbake den 25. april med «Leker for barn ritualer for voksne».- progrock for hele familien der altså.

Nina forteller alle på Mølla gleder seg til å ta fatt på ett nytt år med både gamle og nye gjester, frivillige, artister og samarbeidspartnere!

– Det skjer mye mer gøy når vi jobber sammen. Og det er påvirkningen fra alle de forskjellige menneskene som er hos oss i løpet av året som lager den gode, hyggelige stemningen.

– I år, som året før der og året før der og året før der og så videre, jobber vi for å være et møtested for folk, musikk og kultur i Kongsberg, og en scene for lokale, nasjonale og internasjonale artister!

En unik og intim arena. Foto: Anniken Tangerud

Her er programmet våren 2020:

Januar

Skjermdump

Den 16. januar kommer Lars Vaular. Den populære artisten har vært en publikumsfavoritt siden han regjerte hitlistene i 2010 med “Rett opp og ned”, og satt en helt ny standard for norsk hiphop med albumutgivelsen “Helt om natten, helt om dagen” samme år.

Lars Vaular har, igjen og igjen, blitt priset for sine liveshows og har over 500 konserter på CV-en. Mølla skriver at de ser frem til en enorm konsert, hvor Lars Vaular nok en gang skal befeste seg som en av Norges største og mest spennende artister.

Februar

Lørdag 1. februar inviterer Mølla til årets første barnelørdag. The Dogs kommer tilbake til Kongsberg, og de spiller TO konserter denne lørdagen! Den første konserten er kun for de små (voksne kommer kun inn i følge med barn under 12 år). Dørene åpner klokken 12:30 og konserten starter klokken 13:00.

Lørdag 15. februar kommer LØV. Norges nye supergruppe LØV, slapp to unike popperler den 9. november 2018. I samarbeid med TV-serien «Semester», signert regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen (Izzat, Taxi), med skuespiller Herman Tømmeraas (SKAM) i hovedrollen, slippes singelen «Superhuman» og låta «That Wasn’t Easy» på Need Music Records.

I  samme åndedrag slapp LØV også låta «That Wasn’t Easy» som også er å høre på «Semester». Både «Superhuman» og «That Wasn’t Easy» er sterke og unike indiepop-låter, skrevet av bandet i felleskap med et felles fokus og kjærlighet for musikk. De har funnet en særegen sound som gir oss en tydelig pekepinn på hva vi kan forvente av LØV i fremtiden.

Mars

Fredag den 13. mars kommer stjerneskuddet Ruben til Kongsberg. 24 år gamle Ruben fra Bjarkøy i Troms har gått fra å gi ut prøvende popmusikk til å treffe et voldsomt stort publikum på kort tid, både her hjemme og i utlandet.

Med over 100 millioner streams og nominasjoner til P3 Gull som «Årets nykommer» og til Spellemannpris for «Årets nykommer» og «Årets låt», har Ruben har fått en pangstart på artistkarrieren.

24. mars er det Uplugga med Anders Jektvik Solo.

Anders Jektviks tekster og melodier, kombinert med en stemme og fjetrende gitarspill, har berørt norske TV-seere, radiolyttere og konsertgjengere siden han dukket opp på den nasjonale arena i 2012. Anders er en av vår tids sterkeste låtskrivere og visestemmer, og i Midt-Norge har han rukket å bli en etablert artist med blant annet 4 utsolgte konserter i Trondheims storstue Olavshallen.

Våren 2020 Skal Anders ut på veien igjen, denne gangen alene og sårbar, direkte, nær og med nye låter i kofferten. Første singel ut er “Likast for dæ det”. En låt hvor Anders først og fremst tar teksten og formidlingen tilbake.

April

Den 25. april kommer progrockbandet TUSMØRKE. De har nye eventyr på gang for BYDYRA som besøkte Barnelørdag også i 2019. Denne konserten består av gode, gamle barnesanger i Tusmørke-innpakning, samt nye låter som ingen har hørt før.

Mai

Vi må ikke glemme at Norges beste jazzklubb også har konserter på Mølla. Hver vår arrangerer Jazz Evidence en Kongsbergkveld, og i år faller kvelden på torsdag 7. mai. 

Hver Kongsbergkveld med Jazzevidence spiller Kongsberg Storband. Under sin leder, Oreste Kindilide, vil bandet framføre swingende og groovy musikk med stor publikumsappell. Og publikum møter vanligvis opp og er svært fornøyd med bandets prestasjoner. Det har de all grunn til. Kongsberg Storband holder et høyt nivå til å være et band med amatørmusikere. Det mumles om at de har noen overraskelser på lur. Lovende!

I den andre halvparten av denne dobbeltkonserten presenteres vanligvis et band eller musikere med tilknytning til Kongsberg. Når Kongsberg Jazzfestival har delt ut sin rekrutteringspris året før, har prisvinneren alltid spilt på Kongsbergkvelden.

Sommeren 2019 fikk bassisten Øystein Skjelstad Østensen denne prisen, og ingen som har hørt Øystein, ble overraska over det. Han har i flere år gjort seg sterkt gjeldende i Kongsbergs musikkliv.

Nå utfolder han en like allsidig aktivitet i miljøet på Norges Musikkhøgskole. Han spilte konsert hos Jazz Evidence i november 2019 – i to band på samme kvelden. Det ble en flott kveld!

Ett av banda var Veslemøy Narvesens Trio. Trommeslageren Veslemøy Narvesen nærmest sjokkerte publikum med sitt suverene trommespill. Nå kommer hun sammen med Øystein i Kongle Trio.

Med i trioen er også pianisten Liv Andrea Hauge. Også hun studerer ved Norges Musikkhøgskole, men har gjort seg gjeldende i mange sammenhenger, bl.a. som pianist ved Oslo Nye Teater.

Da Kongle Trio spilte på Victoria Nasjonal Jazzscene den 17. november 2019, kunne vi finne dette i forhåndsomtalen:

«Å være tre i et band gir plass til åpne rom, et sted Kongle Trio har tatt full eierskap til! Med fine melodier og rytmer i bunnen lar de låtene bli både skjøre og vakre, sterke og overbevisende fengende».

At de nevner både Maria Kannegaard Trio, Moskus og Helge Lien Trio blant sine forbilder, bør gi oss enda større lyst til å høre Kongle Trio!

Kongle Trio

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg