Et hjem med sjel i et nabolag med venner

Selger boligen sin med et tungt hjerte. Foto: Privat

Det er nok ikke så lett for Ragnar å selge huset han har bygd med kjærlighet. Men nå kan det bli ditt!

De fleste vet vel hvordan det er å selge sitt eget, spesielt når det gjelder å selge sitt eget hjem. Det ligger så enormt mange detaljer i hus og hjem som man har fått et spesielt forhold til.

Ragnar Steiner er en av dem som nå er inne i prosessen i å selge huset sitt på Darbu, men det er med et tungt hjerte han tar farvel.

– Hos meg var det det første møte med tomta, tankene jeg hadde da, stemningen og optimismen, pågangsmot og ønsket om å falle til ro, ha trygghet! forteller han.

– Her stod det en tett urskog husker jeg, men jeg så og kjente umiddelbart at dette ville bli et flott sted for et fint hjem.

Morgenlyset flommer rett gjennom huset

Utsikten mot Fiskumvannet og den strålende soloppgangen som gjenspeiler seg i vannet og silhuett av fjell i motlys – det er nok en drøm for mange. Slik opplever Ragnar det også.

– Det var det jeg så første gangen jeg stod og speidet forbi urskogen midtsommers kl 4 en morgen. Litt rart å tenke på nå! De som kjenner meg vet, at jeg alltid har blyant og papir i nærheten, enten i bilen, lomma eller sekken!

– Det morsomme er at jeg lagde en skisse av boligen den morgen. Kanskje du kjenner til det, det lå så en ro og stillhet over bygda, noe som gir innskytelse til slik kreative tanker og strek på papiret, uforstyrret kunne jeg sitte og se for meg det huset, som faktisk står her i dag.

– Du vil ikke tro det men jeg fant denne skissen faktisk en dag og jeg har tatt vare på den!

– Skissen minner meg om roen jeg kjente og som jeg siden kjenner når jeg ser ut av stuevinduet, kjøkkenvinduet, fra verandaen og faktisk fra entréen når jeg åpner inngangsdøra!

Velkommen inn.
Velkommen inn.

Morgenlyset flommer rett gjennom huset, og det var ønsket Ragnar hadde – bruke glass og åpne rom som fanger opp dette, slipper inn varmen, gjør det lunt og koselig!

Velkommen inn

– Den samme effekten har jeg på kvelden midtsommers når kveldssola stråler inn fra motsatt side og lyser opp gangen gjennom åpen inngangsdør på langs gjennom huset og fanges i stua igjen!

Samtlige rom i hovedetasjen har hver sin verandadør, et ønske Ragnar alltid har hatt helt siden han var barn,

– Å kunne tråkke ut på verandaen, eller i det fri fra eget rom! Her er det slik! smiler han.

En glede å komme hjem

Ragnar forteller det er en glede å komme hjem til dette stedet hver bidige dag.

– Jeg er storfornøyd med fasaden, skiferen som gir en robust, urokkelig, men dog så beskjeden ramme, mens den dekorpussen som lyser opp, gir varmen! Et italiensk produkt, foredlet i Tyskland, så vidt jeg husker – det ligger små kråkesølvpartikler i den, som bidrar til den fine varme effekten. «Sand» heter fargen, «terra de Sienna» er produktnavn, et naturprodukt altså.

Fagnerd til fingerspissen

– Hele huset er forresten «urokkelig»! smiler han.

– Kjernen består av 18cm tykk fiberarmert betong – du hører kanskje at jeg er litt «fagnerd»; ligger vel i genene og ønsket om det urokkelige gjenspeiler seg i etternavnet mitt «Steiner»

– Det blåser ikke bort, skal jeg love deg!

Årstidenes harmoni

Til puss og skifer og glass passer det med treverk, alle disse materialene i kombinasjon danner for Ragnar en harmoni – der trives han. Hagen og blomster rammer det hele inn og forandres med årstidene!

– Også vinterstid nyter jeg effekten av lys i boligen. I tillegg har jeg hentet inn litt av fasaden, skiferen danner bakgrunnen for ilden i peisovnen som syns fra alle vinkler i stue og kjøkken og fra gangen.

Rundt hele boligen er det en romslig anlagt veranda.

– Den er jeg kjempeglad i, både sommerstid og vinterstid! Om sommeren ser vi faktisk båtlivet på Fiskumvannet med en snutt av Eikern , mens vi fyrer opp grillen. Denne sydfasaden går i ett med stuen fra tidlig på våren til senhøstes når været er deretter, og utvider stuen med mangfoldige kvadratmeter! Om vinteren gjør den at uteområdet er lettstelt!

Et fristed

– Vi eide en gang i tiden en hytte på Ble – den ga fred i sjelen, og var et fristed! Nå er det her jeg har det hele; så fort jeg setter mine ben på tomten og i huset! Det er fantastisk deilig det!

Fasaden til underetasjen er holdt i skifer og gir med sitt rustfarget mønster en fin og naturlig overgang via treverandaen til grøntarealene.

Her føler leieboeren seg hjemme og utsikten mot Fiskumvannet og bygdas kirketårn hører til det nydelige panoramaet!

– Er du heldig, kan du en tidlig morgen høre hanen gale, slik som i gamle dager!

Fra leilighetens stue og kjøkken er det rett ut på verandaen, der du kan nyte kaffekoppen. De lyse flisene på gulvet er det alltid behagelig varme på, slik det er i de andre rommene.

En peisovn pynter også denne stuen.

Smarte løsninger

Garasjen som lå ved siden av i underetasjen måtte vike for en ekstra stue med kjøkken, et bad og nødvendig trapp til et soverom – en egen liten enhet, nesten en hybel for de som kom på besøk langveis fra og ble en periode, eller i tilfellet en av de nå voksne ungene skulle ha behov for en overgangsperiode!

– Slik tenker vel foreldre, smiler han.

Sammensveiset nabolag

Til en slik bolig hører det både naboer og en bygd.

– Det skulle vise seg å være en utelukkende positiv opplevelse! forteller Ragnar.

– Mine nærmeste naboer har fulgt meg gjennom hele prosessen og her har jeg fått mange flotte tilbakemeldinger, motiverende skulderklapp og både kaffe, kake og et matfat av aller beste sort når det kokte som verst i byggeprosessen.

– Slikt sveiser sammen og slikt er av stor betydning! Og når du spør hva jeg kommer til å savne, hva jeg syns er verst å flytte fra, så er det nettopp kombinasjonen av dette fantastisk betryggende naboforholdet og hjemmet.

– Som min gode nabo sa så vidunderlig fint: du kler huset så fint og omvendt! Da stod vannstanden høyt i tårekanalene!

Et utrolig varmt og hyggelig nabolag.

Du vet hva du drar fra, ikke (helt) hva du kommer til

– Hun er av den fine, solide sorten, forteller han varmt om naboen sin.

Her melder det seg nesten litt dårlig samvittighet for Ragnar.

– Jeg husker det lå langt inne før jeg fattet mot til å fortelle at jeg kommer til å flytte!

– Også på den andre siden har vi dette fine forholdet, der vi besøker hverandre, utveksler erfaringer med tanke på barn og familie, vi nyter et glass vin eller hjemmebrygget øl sammen og sørger for hverandres hus og hjem ved fravær!

Et trygt nabolag

Det sveises ganske tette bånd av betydning og uttrykket «ut av synet  – ut av tankene» vil ikke finne anvendelse her!

– Både huset, nabolaget og bygda har laget sitt fotavtrykk i minnet og vil alltid være der! Især, og selvsagt de personlige bånd!

Enda et slikt tett bånd bygges, nemlig til den du leier ut til, og som bor under samme tak.

– Det knyttes tette bånd og en er avhengig av hverandre på et vis, vi drikker kaffe sammen, utveksler hyggelige ord, deler erfaringer og hjelper hverandre!

– Plutselig en dag banket det på døra: «Hei Ragnar, og takk for sist, det er lenge siden – vi flytter hit til deg, rett i nabolaget ditt, og det er så betryggende å vite, at du bor rett ved!»

– Du har ikke lett for å si med en gang, at du skal flytte da!

Du vet, de fleste tingene ved Darbu eller Fiskum, som det har blitt hetende i noens munn, har jeg blitt kjent med litt og litt etter hvert, selv om jeg har bodd her i en del år. Og ja, familievennlig vil jeg kalle Darbu i aller høyeste grad!

– Det er et fantastisk fungerende grendelag her, som jeg kan se, bygger på familie, idrett og samhold! Det er mange barnefamilier i dette boligfeltet og Darbu for øvrig. Jeg ser barna med sekk på ryggen spaserende forbi til og fra skolen på en trygg gangvei.

Alt du trenger i nærheten

Hoved innfartsåren fra E134 er blitt lagt utenom boligfeltet, slik at det nå er et meget behagelig og betryggende trafikkmønster!

Barnehagen har blitt totaloppgradert for noen få år siden, barneskolen ligger i et nydelig, familiært skolebygg rett ved togstasjonen. Begge deler med oppgradert adkomst for buss og bil, sykkel og til fots.

– Jeg går 7 min til togstasjonen, forbi barnehagen, forbi det hypermoderne idrettsanlegget med kunstgressbane, løpebane, terrengsykkelbane osv! Et velfungerende idrettsmiljø fins det; med fantastiske fritidsmuligheter i tillegg! Alt samlet i en liten oversiktlig bygd utenfor bomringen til Kongsberg!

Det går et tog omtrent en gang i timen i hver retning.

– Når jeg reiser på langtur, og til utlandet, starter ferien ved Darbu stasjon! Det gamle, ærverdige bygget sørger for det med sin beroligende utstråling!

Bygda har også fått et helt nytt butikklokale, et steinkast fra boligfeltet! Timeekspressen stopper ved E134 og det er lagt opp til gratis pendlerparkering der! Sundhaugen kafe og arrangementsslokale ligger rundt tre km unna og kan skryte av flotte omgivelser, rett ved Fiskumvanet og Eikern med egne badeplasser!

Det er forøvrig anlagt et lite parkområde, ca 350 m unna med en badeplass, med  sandvolleyballbane, gapahuk og grillplass, rett ved Fiskumelva

– Her står det gutter med fiskestengene sine og drar opp ørret! Enda nærmere, knappe 100m fra huset byr elven på små plaskedammer, en sandkasse til de små, og benker å sitte på! Her har barna under familiebesøk brukt hele dagen i sommerheten!

Ikke lett å ta farvel

– Hva vil du savne ved plassen og boligen? 

– Fader, når du stiller slike spørsmål blir det ikke lettere å selge, drar ifra – jeg håper så inderlig at det er noen som virkelig vet å sette pris på alle disse detaljene; vet å nyte utsikten, gleder seg til å innrede, får en god tone med omgivelsen – det er så verdifullt!

– Enda er det så enormt stort potensiale i tomten og huset som jeg har sett i mine fantasier!

– Hvorfor flytter du?

– Jeg skal flytte til Son, til andre siden av Oslofjorden, et flott sted, nesten som en liten Sørlandsperle; og det som igjen ble en av de vesentlige årsakene, var tomtens beliggenhet! En soltomt høyt beliggende med utsikt over Mossesundet og Oslofjorden under hele solgangen!

– Jeg elsker sollyset, især når det speiler seg i vannet og havet, i fjorden! Slik jeg elsker det når det flommer inn i huset og gjennom huset!

– «Når fjordene blåner» – den nasjonalromatiske sangen har jeg selv sunget en gang i tiden, en av mine yndlingssanger fra korsang, og den skal nok varmes opp igjen når jeg står der og ser utover!

– Og når jeg ser utover, mot Darbu og Kongsbergs Knutetårn forresten, så hender det faktisk to ganger daglig at det seiler forbi en stor båt! Bak Jeløya dukker den opp med mast og deler av fergen før skroget skyver seg frem gjennom blått vann og syns i sin fulle prakt!

– Minnerikt og betydningsfylt for meg, som for mer enn 45 år siden fór på «Kronprins Harald» eller «Prinsessen Ragnhild», stående på dekk, som guttunge, lurende på hvilke mennesker som var så heldige, og bodde ved en så vakker fjord!

– Jeg vinker til dere fra andre siden av fjorden og sender en klem og jeg ønsker velkommen de som vil flytte inn i huset, og håper de liker beliggenheten og utsikten!

Vil du vite mer?

Her finner du prospektet og flere detaljer om denne nyoppførte boligen som er til salgs:

Besøk boligen på finn.no her 

Ta kontakt med siviløkonom og eiendomsmegler MNEF, Martin Morken Hjertås, for mer info på telefon 408 29 950.

Visning er den 15.09 kl. 12.00 – 13.00.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg