Et fag med nesten ubegrensede muligheter

Pål Johnsen Van-Meekeren (17) og Anita Hvambsahl (17) er glade for at de valgte Vg2 Plast- og komposittfag på Kongsberg Videregående Skole.

– Det er jo fremtidens materiale, innleder Pål ivrig da vi spør ham hvorfor han valgte plast- og kompositt vg2 etter året han studerte Vg1 Teknikk og industriell produksjon (TIP) på  Notodden Videregående Skole.

– Det er et utrolig spennende fag! Faget omhandler både plast- og komposittmaterialer, og i løpet av året tilegner vi oss mye kunnskap om begge materialtyper. Jeg vil være med i utviklingen og det har jeg sjansen til her. Både materialene vi lærer om og faget i seg selv gir deg så mange muligheter, forklarer han.

På Kongsberg videregående skole er det opprettet en VG2-klasse innenfor plast- og komposittfag. 

Dette gir elevene mulighet til å ta fagbrev innenfor fire forskjellige fagretninger; Polymerkompositt, Plastmekaniker, Termoplastfaget og Produksjonsteknikkfaget.

Les mer om utdanningsløpet her

Fornøyde med valg av studiefag. Foto: Anniken Tangerud

17 år gamle Anita Hvambsahl hadde hørt og lest mye positivt om faget før hun søkte og hun har ikke angret en dag.

– Jeg driver med motorsport og selv i den sporten brukes det mye kompositt til smådeler. Akkurat nå lager jeg et deksel til måleapparat til bilen. Det er veldig gøy! Det er faktisk noe man kan bruke, sier Anita.

Under studietiden blir det mye praktisk arbeid.

– Du får lage mange kule ting hvor du selv kommer opp med ideen, tegner den i et 3d-program og er ansvarlig for prosessen hele veien til støping og ferdig produkt. Det er ditt unike produkt og du blir ganske stolt, forteller Pål begeistret.

 

Kongsberg Gruppen har finansiert og installert en avansert herdeovn, en autoklave, som sentrum i komposittlaboratoriet på Krona på Kongsberg.

Fremtidens materiale – mange yrkesmuligheter

Kompositt- og plastmaterialer tas i bruk på stadig nye områder. Trendene viser vekst i bruk av kompositt innen maritim sektor, olje og offshore, sport og fritid, bygg og anlegg og ikke minst i bil- og luftfartsindustrien. Komposittmaterialer kan erstatte stål, betong og andre tradisjonelle byggematerialer, fordi de er sterkere i forhold til vekt og kan være mer motstandsdyktige mot påkjenninger.

– Som materiale kan det brukes til nesten hva som helst. Det er nesten ingen begrensninger på hva det kan brukes til, sier Pål begeistret.

Industrien vil i årene som kommer ha et stort rekrutteringsbehov, samtidig som det utvikles stadig flere produkter innen plast- og komposittfag. Fagutdannede innen dette område vil være attraktive hos mange produksjonsbedrifter, og utdanningen er derfor svært framtidsrettet.

– Det er deilig å tenke på at du kan gå rett ut i en jobb du har lyst til å ha da du er ferdig med studiene. I faget får du hele tiden relevant erfaring og samtidig er du med på å skape fremtiden, forteller Anita.

Opplæringen de går på er resultatet av et tett samarbeid mellom videregående skole, industrien, fagskolen Tinius Olsen og Høgskolen i Sørøst- Norge, campus Krona.

– Vi tilegner oss utrolig mye kunnskap fra bransjen i seg selv og møter mange trivelige og dyktige mennesker, skryter Pål og fortsetter:

– Alle er åpne og hjelper oss videre på veien vi ønsker å gå. Terje Simlenes på arsenalet for eksempel, har delt utrolig mye av sin kompetanse om kompositt med oss. I tillegg har vi lært veldig mye om plastmaterialer av Hans Petter Heistad som er fagarbeider fra Bilfinger i Porsgrunn, forklarer han.

Veldig innovativt fag.

Heine Liland Nysæther er faglærer på TIP – Plast & kompositt på Kongsberg Videregående Skole og elsker jobben sin. Foto: Anniken Tangerud

Tilbudet om å studere Vg2 Plast- og komposittfag på Kongsberg er det eneste av sitt slag i Norge og en av de engasjerte menneskene du vil møte i studietiden er den nye faglæreren Heine Liland Nysæther.

Han er like begeistret for faget som elevene vi har snakket med:

– Det mest spennende med kompositt er de mange nye anvendelsesområdene det har, innleder Heine som selv har master i Systems Engineering og arbeidserfaring fra industrien i Kongsberg.

Den ferske faglæreren begynte i stillingen sin i januar i år.

– Det er kjempekult med ny jobb! Her får jeg være med på å motivere elevene til å skape fremtiden. Det er veldig givende å se de utvikle seg under studietiden. Etter hvert blir elevene selv med på å finne nye områder materialet kan benyttes på og det gjør at de kan være med på å påvirke bedriftens utvikling, forklarer han stolt.

Nye metoder å gjøre ting på. 

Heine har laget en egen app for kurset som elevene har med seg over alt. Det betyr at de har kompetansen og alle lærebøkene tilgjengelig til enhver tid.

– Undervisningen er tilpasset elevene og her legger vi stor vekt på dialog og samarbeid mellom elever og lærer. Her finner vi de gode og smarte løsningene sammen, understreker Heine.

Hva vil du si til noen som ikke har valgt studieretning ennå?

– Dette er absolutt fremtiden. Her kan de gå om de har lyst til å jobbe med noe veldig kult, avslutter Heine.

Nysgjerrig? Besøk nettsidene til komposittutdanning.no 

Les også: 

Dette er Norges nye olje.
Kompositt – fremtidens materiale

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg