En unik opplevelse står for tur

Drar til CERN. Fra venstre: Wegar Skistad, lektor teknologi og forskningslære, Gry Brubakk Fossan, avdelingsleder realfag, samfunnsfag og økonomi, Tom André Hansen, lektor fysikk og matte og Inga Hanne Dokka, lektor fysikk. Foto: Anniken Tangerud

55 elever og lærere fra Kongsberg drar til CERN for «ekstrem fysikk og filosofi i forening».

Tidlig torsdag morgen den 10. januar satte 55 spente elever og lærere fra Kongsberg Videregående Skole (KOVS) og Universitetet i Sørøst-Norge (USN) seg på et fly til Sveits.

De skal i løpet av de neste fire dagene blant annet få besøke verdens største forskningssenter for partikkelfysikk, kjernefysikk og kjernekjemi; CERN.

Etablert i 1954 av 12 land i Europa, representerer CERN, Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning, for mange «fysikkens mekka». Senteret har også stått for innovasjoner som Internett, PET-scannere og berøringsskjermer.

Det er avgangselever i fysikk, historie og filosofi, og media, som reiser sammen med studenter fra USN og lærere på ekskursjonen.

– Ved å gi elevene et innblikk i autentisk, høyteknologisk forskning i et internasjonalt miljø, får vi muligheten til å gi de en unik opplevelse, livskunnskap, og læring i praksis, forteller Inga Hanne Dokka, lektor i fysikk på KOVS, ivrig.

Med over 80 involverte land som driver ikke-militær samarbeid, forskning og innovasjon, representerer CERN samtidig en unik arbeidsplass.

– Her finner du et mangfold av yrkesgrupper og forskning ikke bare innen realfag.

– Det er morsomt å sette elevene i sentrum av verdens navle, hvor land som aldri samarbeider gjør det i vitenskapens og demokratiets tegn. Det er noe større enn oss selv, og håpet er at turen gir elevene litt perspektiv på ting – også på sikt, forteller Hanne.

Tiende turen

Turen blir nok like mye en reise inn i seg selv for de involverte. Like viktig som foredrag, labøvelser, vitenskapsteori og filosofi i praksis, tverrfaglig og samarbeid på tvers av utdanningsmiljø, ligger det et menneskelige aspekt i det hele.

Årets tur blir Hannes tiende.

– Jeg har vært på gråten mange ganger, innrømmer hun og smiler.

– For meg personlig betyr denne turen mye. Man minnes hvorfor man ble fysikklærer i utgangspunktet, hvorfor man egentlig driver med dette, og jeg får fortsatt ståpels av det hele, smiler hun.

Rekordantall

Selv om turen nå er inne i sitt niende år (for elevene), har de aldri vært så mange som i år. Det gir årets ekskursjon helt nye muligheter.

– Otto Waaraas [førstelektor på USN i fakultetet for teknologi, naturvitenskap og maritime fag, og Institutt for realfag og industrisystemer. red.anm.] og jeg har drømt om å få gi studentene på lektorprogrammet en mulighet til praksis, og dette er et glimrende sted å begynne, forklarer hun.

– Dette frigjør ressurser på en helt annen måte. Nå kan vi ha flere labgrupper, være med «hands on», ha flere veiledere per elev og ambisjonene er høyere enn noensinne, smiler hun.

– Det er også fantastisk at ledelsen blir med. Det er inspirerende, samtidig som de bidrar med en viktig praktisk hjelp også.

Gull verdt

Gry Brubak Fossan, avdelingsleder for realfag, samfunnsfag og økonomi, er utrolig takknemlig for Hannes engasjement.

– Hun er utrolig engasjert, og en virkelig inspirasjonskilde for dette prosjektet – og for fysikkfaget generelt, smiler Gry.

– Dette prosjektet er gull verdt – både for skolen, utdanningen, næringslivet og lokalsamfunnet, understreker hun.

Gry benytter også anledningen til å takke  Kongsberg Defence Aerospace som støtter ekskursjonen med 10.000 kroner.

Filosofilærer Jan Erik Auen er med for andre gang, og ser virkelig frem til turen.

– Vi skal til vitenskapens hellige gral i Europa, så det jeg nok gleder meg mest til er at elevene skal få oppleve det. Her får de forstått vitenskapen i praksis, samtidig som det vekker tanker og refleksjon om vår egen eksistens. Hva gjør det med oss? Det er stort, smiler han.

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg