En stolt og rørende dag

Stolte av Fontenehuset. Fra venstre: Eldbjørg Løwer og Luna Lykken Wiik. Foto: Anniken Tangerud

I forbindelse med markeringen av verdensdagen for psykisk helse den 10. oktober, hadde Fontenehuset i Kongsberg åpent hus.

Veldig mange tok turen denne solfylte onsdagen og varmen i det fine høstværet ute, var om mulig enda varmere innenfor dørene til det gamle Folkekjøkkenet på Vestsiden.

Her var det fullt av folk som kom for både omvisning, kaffe og kaker, musikk og ikke minst premieren på musikkvideoen til husets egne «Fontenehus-rapp» – laget av medlemmene selv.

– Ideen kom under et husmøte, innleder Sol Smedsrud, en av medlemmene som blant annet har laget teksten til rappen.

– Vi ville finne en måte å formidle budskapet om hva vi står for til de gjestene som ville komme.

Den planlagte quizen de egentlig skulle ha klar til dette, ble fort til et ønske om å lage en sang istedet og etter en kveld hadde Sol teksten klar.

Da hadde sangen blitt til en rap og det tok ikke lang tid før flere medlemmer ble nysgjerrige og ville være med.

Klar for premieren. Foto: Anniken Tangerud
Anette Ødegård, ansatt, og Sol Smedsrud, medlem, introduserer premieren foran et tettpakket publikum. Foto: Anniken Tangerud

Steffen ordnet beaten og før du visste ordet av det, var musikkvideo-innspillingen i gang.

– Siden jeg er av den rasjonelle typen, trodde jeg hele veien at vi hadde for høye krav til oss selv og at vi ikke ville komme til å rekke å bli ferdige til premieren, men det ble vi, forklarer Sol stolt.

– Jeg har vært ute av komfortsonen en rekke ganger, men er utrolig stolt av at vi har fått dette til. Spesielt Steffen, han har gjort en kjempejobb, skryter hun.

Sol synes samtidig at det har vært gøy å se hvordan medlemmene og de ansatte i huset har samarbeidet i prosjektet.

– Du ser den gleden det gir når du får til noe!

Rett før premieren var det en tydelig nervøs Sol som stod foran et tettpakket publikum. Men da hun innledet åpningstalen med et heidundranes «Welcome to the Show!» stjal hun alles hjerter og løsnet enhver nervøs muskel.

Se musikkvideoen her (eksten lenke)

Etter premieren kom vår lokale blueshelt Audun Haukvik og underholdt gjestene.

Audun Haukvik imponerte de mange fremmøtte. Foto: Anniken Tangerud

Mot alle odds

Eldbjørg Løwer hadde også tatt turen denne dagen. Hun var en av grunnleggerne av Fontenehuset Kongsberg og satt i styret frem til 2016.

Da vi spør Eldbjørg hva en dag som dette betyr for henne, blir hun tydelig rørt.

– Det har vært et eventyr. Vi har kjempet mot alle odds, ikke minst økonomisk, og her står vi nå med et flott Fontenehus i et nyoppusset Folkekjøkken, smiler hun varmt.

Løwer var nemlig også en av dem vi kan takke for at vi fortsatt har dette flotte bygget på Vestsiden.

Les også: 100 år siden Folkekjøkkenet åpnet. 

Løwer legger ikke skjul på at det ble en rekke søvnløse netter i begynnelsen.

– Du kan sammenligne det med å starte en gründerbedrift. Du gir mye av deg selv for å få det til å gå rundt og jeg lå våken mang en natt, men vi har alltid rodd det i land.

I starten var de avhengig av statlige midler og det var tøffe tider.

– Det hjalp veldig når kommunen kom på banen og tok et medansvar. Da de forstod at denne stiftelsen fylte et lavterskeltilbud de hadde behov for, roet det seg og jeg kunne overlate driften til noen andre.

– Samtidig er det viktig at man har stabilitet i et hus som dette. Medlemmene her krever trygge rammer, ro, forutsigbarhet i en ellers slitsom og hektisk hverdag. Nå har de fått til det – både ved hjelp av de dyktige menneskene som jobber her og ytre krefter.

Eldbjørg, som blant annet var Norges første kvinnelige forsvarsminister og nå leder EOS-utvalget (Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste), følger fortsatt med i kulissene.

– I et hus som dette bryr alle seg. At vi endelig har fått et sted som dette gjør meg veldig rørt. Du ser hvordan medlemmene blomstrer og utvikler hverandre, gjennom et godt mellom-menneskelig fellesskap.

– Det er godt å ha vært med på en slik reise, avslutter hun varmt.

Et godt fellesskap. Eldbjørg Løwer og Luna Lykken Wiik. Foto: Anniken Tangerud

Stolte øyeblikk

Nestlederen for Fontenehuset Kongsberg, Luna Lykken Wiik, hadde en svært følelsesladd dag.

– Du veit du blir utrolig ydmyk. Vi har arbeidet hardt de siste åra og at det nå, i oktober, 2018, kommer såå mange folk på en åpen dag. Det har ikke skjedd før, understreker hun stolt.

Hardt arbeid fra medlemmene og de ansatte, mener hun er noe av årsaken bak suksessen.

Musikkvideoen hadde hun sett noen dager i forkant.

– Jeg gråt gjennom hele. Stolthetstårer. De har hatt det så gøy, filmet i flere uker, de har styra og stelt så mye og fått til et helt fantastisk sluttresultat. Det var et utrolig stolt øyeblikk. Så nå har jeg sagt jeg skal ha fire musikkvideoer i året, avslutter hun lurt.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg