En sommerleir litt utenom det vanlige

Flink på fiolinen. Foto: Anniken Tangerud

10 år gamle Norah Marie Pedersen deltar på Kongsberg-kurset for første gang.

Det handler ikke bare om bading og bergverk nede i Saggrenda denne uka. For 27. gang arrangeres nemlig Kongsberg-kurset – et kurs for de som spiller kontrabass, cello, bratsj eller fiolin.

Kurset har blitt arrangert siden 1991 og det er mange gjengangere som kommer igjen hvert år. Her samles unge musikanter fra hele Østlandsområdet, utvikler seg som musikere og får nye venner.

En av de som er med for aller første gang er Norah Marie Pedersen (10). Vi treffer henne noen timer før første kursdag og det er tydelig at den blide jenta gleder seg.

– Jeg har edderkopper og sommerfugler og alle typer insekter som kiler i magen, smiler hun.

 Visste tidlig hva hun ville gjøre

Norah begynte å spille fiolin allerede da hun gikk i 1. klasse, men mamma Anette avslører at drømmen startet enda tidligere.

– Da hun var fire år gammel kom hun bort til meg og sa: «mamma, jeg vil lære å spille fiolin». Hun var ganske bestemt, forklarer Anette.

Anette tror kanskje at endel av interessen kom av at de stadig hørte på argentinsk tango i bilen – siden faren spilte i bandet Tango pez da Norah var liten.

Da vi spør Norah hva hun synes er best med å spille fiolin, kommer svaret umiddelbart:

– Musikken er gøy!

Er det vanskelig å lære seg?

– Kanskje litt, men man tar det i trappetrinn og jeg har en veldig flink lærer på Kulturskolen som heter Renata Dulinska-Krol. Hun er snill og lærer oss vanskelige ting på en lett måte! forklarer Norah.

Har du en favorittlåt?

– Ode til Joy. Jeg synes den er lett å lære og fin, forteller hun.

Under Kongsberg-kurset skal hun overnatte nede på skolen i Saggrenda og det blir første gangen hun er borte fra foreldrene så lenge, men det tror hun nok går helt fint.

– Det er en annen jeg kjenner som skal være med også som jeg har kjent siden barnehagen, forklarer hun.

Fullt hus. Blide kursdeltakere i kantina. Foto: Dag Øystein Feness Berger (mobilbilde)

Gnist og glede

Når kurset starter står det ikke bare læring på kalenderen. Fotballturnering og bading hører også med.

Dag Øystein Feness Berger er både administrativ leder, instruktør og dirigent under kurset.

– Jeg startet som lærer rundt 2000 og overtok som leder i 2012, forteller han entusiastisk.

For Dag Øystein er det den musikalske gleden han tenker på da vi spør han hva disse 18 årene med Kongsberg-kurset har representert.

– Her har jeg møtt så mange flinke barn og unge opp gjennom årene. Du knytter et bånd for livet med gjengangerne og flere av deltakerne som har gått her har jo blitt utøvende musikere som voksne, smiler han.

Dag Øystein trekker også frem fellesskapet.

– Her er det godt samvær med gode kolleger i nydelige omgivelser, skryter han.

Både Dag Øystein og de fem andre instruktørene bor på skolen sammen med deltakerne – som i år er over 40.

– Det blir til at vi lever i en boble i seks dager, ler han.

Hvorfor akkurat Kongsberg som kurssted for strykere?

– Det må du nok nesten spørre Thode Fagelund om. Det var han som startet det hele, men jeg antar at det er på grunn av beliggenheten. Siden vi dekker hele Østlandsområdet, ligger Kongsberg perfekt til.

For deltakerne er det et spennende program. De holder på fra ni om morgenen til åtte om kvelden og har en lang pause midt på dagen.

Hva vil du trekke frem som det beste med kurset for deg personlig?

– Det er to ting. For det første er det å se det sosiale samværet utvikle seg mellom folk som møtes for første gang. Du ser vennskap vokse.

– For det andre er det å se deres personlige mestring og utvikling frem til konsertdagen.

Dag Øystein og de andre instruktørene jobber hardt for at repertoaret skal være tilpasset hvert nivå og de ser resultatene.

– Her har vi fokus på at barna skal føle at de mestrer det. Du ser det på konsertdagen og det er kjempegøy! Det gir en ekstra gnist og glede! forklarer cellisten begeistret.

Hva betyr musikk for deg?

– Oj. For å kunne svare på det, kunne vi nok ha satt oss ned et par timer. Men for meg er musikk et følelsesspråk. Notene er bokstaver og ord og det blir som å lese en roman. Det er noe av det vi prøver å formidle til elevene også. Det handler om å formidle følelser, en retning, at musikken skal passe inn i en større sammenheng.

– Musisk er et språk som utvikler følelser i dets mangfoldige spekter. Musikk betyr alt og det rommer så mye – både glede, sorg, kjærlighet. Uten musikk hadde menneskeheten vært ganske fattig.

Årets Kongsbergkurs avsluttes med en kammerkonsert på Saggrenda fredag 10. august og en avslutningskonsert i Saggrenda, lørdag 11. august kl. 16.00.

Konsertene er åpne for alle!

 

3600.no

Se alle innlegg