De siste 11 årene har Kongsberg Gruppen gitt studenter fra hele landet en helt unik arbeidserfaring om sommeren.

Sommerstudentprogrammet spiller en viktig rolle både for selskapets rekruttering og omdømme, men likeså viktig gir det studentene en praktisk arbeidserfaring i spennende prosjekter som tar i bruk splitter ny, verdensledende, teknologi.

En selvkjørende båt som har motorkraft nok til å dra en person på vannski bak seg er et av prosjektene studentene kan jobbe med. Foto: KONGSBERG
Droneprosjektene er populære. Foto: KONGSBERG

Vi tok en prat med to av årets studenter, og for en av dem, blir dette runde nummer to.

– Jeg gledet meg mer i år enn jeg gjorde i fjor, og det tyder jo på at jeg hadde det veldig gøy her, innrømmer Jørgen Istad Skinnes (22) fra Drammen begeistret.

22-åringen, som akkurat er ferdig med sitt tredje år på en 5-årig master utdannelse i Kybernitikk og Robotikk ved NTNU i Trondheim, er nå prosjektleder for «Local Hawk»-prosjektet, det samme prosjektet han deltok på i fjor.

– Det er utfordrende, det er spennende. Du blir satt overfor mye ny teknologi som du ikke har vært borte i før. Samtidig er det veldig gøy å samarbeide med andre mennesker i litt større team, være del av en gruppe som jobber mot et felles mål, forteller han.

– I tillegg får du en smak på arbeidslivet som du ikke får gjort på skolebenken! understreker han.

Jørgen synes han ble tatt imot på en strålende måte og forteller han følte seg hjemme med en gang.

– For det første er det veldig mange i samme situasjon her. Samtidig har de rett og slett et veldig bra opplegg her i Kongsberg Gruppen hvor både studentene og Kongsberg Gruppen får noe ut av samarbeidet med å ta imot sommerstudenter. Det synes jeg fungerer veldig bra.

Mottakelsen er nok et bevis på hvordan Kongsberg Gruppens gode arbeidskultur og verdier gjennomsyrer alle ledd i konsernet.

Populært program. Foto: KONGSBERG

Med rom for å lære

Nærmere 200 studenter tas inn i ulike prosjekt gjennom sommeren, og det blir flere og flere søkere for hvert år som går.

Majda Besirovic (21) fra Kongsberg, er en av de som kom gjennom nåløyet. For Majda, som er ferdig med sitt andre år på en treårig Bachelorgrad i økonomi og administrasjon på Handelshøyskolen NTNU, blir dette første sommeren med Kongsberg Gruppen.

– Det var veldig, veldig gøy å gå inn porten her for første gang, forteller hun.

– Litt skummelt, men absolutt stort. Man har jo hørt så mye, i hvert fall når man er fra Kongsberg selv, så er jo Kongsberg Gruppen «the it place», smiler hun.

Moren har jobbet i selskapet siden 2001, så litt trygt er det også.

– Det har vært helt supert å begynne her. De er flinke til å veilede og vi har blitt så godt tatt imot. Her er det rom for å bli godt kjent og lære, understreker hun.

Majdas oppgave er hovedsakelig å hjelpe prosjektlederen i Local Hawk med administrative oppgaver og markedsføring.

– Derfor var jeg også så heldig å få lov til å jobbe her i kommunikasjonsavdelingen i konsernet i tillegg, smiler hun.

Der skal hun følge litt med på de ulike sommerprosjektene de har og ha ansvaret for promoteringen og markedsføringen av sommerstudentprogrammet.

– Så det er veldig kult da. Det blir et ekstra fokus på Local Hawk i år. Blant annet skal vi bruke en app som heter Gobi for å følge med på hva vi holder på med i løpet av sommeren.

Innsatsen skal til slutt resultere i en video som skal brukes i rekrutteringsøyemed i Kongsberg Gruppen.

– Jeg har bare lært dette teoretisk, så dette er virkelig en fantastisk mulighet, poengterer hun.

Foto: KONGSBERG

Viktig rekrutteringsvindu

Kongsberg Gruppen har i en årrekke jobbet tett sammen med forskning og akademia, og sponset en rekke professorat og prosjekter som Revolve ved NTNU i Trondheim.

Sommerstudentprogrammet henter gjerne sine deltakere fra slike miljø, og det gode samarbeidet gir resultater.

Senest i våres havnet de på tredjeplassen over de mest populære arbeidsgiverne blant landets ingeniørstudenter hos Universum.

– Ja, det er en veldig spennende arbeidsplass med masse utfordrende og kule oppgaver man kan bryne seg på. Så det er en absolutt attraktiv arbeidsgiver, smiler Jørgen – som også har foreldre som begge jobber innenfor porten.

– Det er ingen studenter som går ut av NTNU uten å vite om Kongsberg Gruppen. De er over alt og man blir fort eksponert for dem, forklarer han.

For Kongsberg Gruppen er sommerprogrammet samtidig en fin mulighet til å bli kjent med studentene.

– Man knytter kontakt, får vist at man fungerer i en jobbsetting, og mange ender opp med å få et jobbtilbud etter hvert, forteller Ove Ronny Haraldsen, kommunikasjonssjef i konsernet.

For det å ha deltatt i et av sommerprogrammene til Kongsberg Gruppen, gir deg gode forutsetninger for å få tilbud knyttet til konsernet i fremtiden.

– Jeg føler meg veldig heldig til å få lov til å jobbe her, og i hvert fall når jeg ikke har den typiske fagbakgrunnen som de fleste andre studentene her har, understreker Majda.

– Jeg kommer nok til å lære mye denne sommeren som igjen vil være fordelaktig i veien videre, smiler hun.

«Lokal hauk»

Da jeg ber Jørgen fortelle om prosjektet han nå er prosjektleder for, snakker han ivrig både på innpust og utpust.

– Dette er egentlig et elleve eller tolv år gammelt sommerprosjekt, men i fjor startet vi helt på nytt. Så i år så bygger vi videre på det vi gjorde i fjor.

Kort fortalt handler Local Hawk om å passe på verdifull eiendom, overvåke sikkerhetskritiske områder, ved hjelp av en dronesverm.

– Ved hjelp av avansert bildebehandling og nevrale nett gjenkjenner dronen om det kommer inn objekter, truende personer eller noen som ikke skal være på området, forklarer Jørgen.

Det finnes også andre potensielle bruksområder for denne teknologien.

– En dag kan det for eksempel brukes på båter som identifiserer og plukker opp søppel på havet, forteller han.

Jørgen forteller han har lært mye siden i fjor. Ikke minst lærer han mange ting som er viktige i arbeidslivet – noe han ikke lærer på skolebenken.

– Typiske ting som samarbeid, samarbeid i grupper, hvordan man skal bygge et prosjekt fra starten av; det å lage oppgaven selv og utføre den, hvordan man skal organisere en mangfoldig gruppe slik at vi alle kan jobbe effektivt for å nå et mål.

Årets Local Hawk-prosjekt tar i bruk koden de skrev i fjor (i Python og C++).

– Nå skal vi utnytte det grunnlaget til å skape noe som gir en ny verdi, og som er gøy og spennende og kult, forklarer Jørgen.

Det vil også alltid være noen i Kongsberg Gruppen som fungerer som en mentor for prosjektene.

– De tar også med seg ny lærdom fra prosjektene. Ta for eksempel Yara Birkeland. Sommerprosjektet er veldig likt det reelle konseptet som skal ut, forklarer Ove Ronny.

– Samtidig må jeg si at det er veldig fint at vi får så mye frihet innad i prosjektene. Man lærer veldig mye av frihet, og man får mye ansvar også. Det vokser man på, understreker Jørgen.

Foto: KONGSBERG

De gode ambassadørene

Ved å gi elever en relevant arbeidserfaring i et godt arbeidsmiljø, får Kongsberg Gruppen en unik sjanse til å bygge relasjoner og omdømme blant studentene.

Mangfold er her et stikkord.

– På skolen min er det ikke så mye kjennskap til Kongsberg Gruppen, men kommer du opp på Gløshaugen henger det plakater over alt. Men vi er jo absolutt like attraktive som ingeniørstudentene, forklarer Majda.

– Så det at jeg nå kan komme tilbake og dele mine flotte opplevelser fra sommeren tror jeg er helt supert. Jeg skal vise klart i fra at det ikke er kun ingeniørstudenter som jobber her. Vi har elever fra så mange ulike fagområder. Bare i gruppen vår har vi fra fysikk, elektro, matematikk, kybernitikk, økonomi og administrasjon, smiler hun.

Mangfoldet og de tverrfaglige gruppene gir større innspill og fremgang, mener Jørgen.

– Det er helt klart en kjempefordel.

I tillegg understreker Jørgen at han får direkte nytte av det han lærer i sommerjobben.

– Etter at jeg var her i fjor, har jeg brukt mye av det jeg lærte i prosjekter på skolen. Da sprer man jo også budskapet og det gode ryktet. Samtidig kommer man tilbake på skolen med ny motivasjon til å fortsette studiet. Det er også en viktig ting.

Ove Ronny presiserer også hvor viktig denne siden er.

– Det er også litt av bakgrunnen til Kongsberg Gruppens sommerprosjekt. Vi ønsker å bidra til å redusere frafallet i realfag ved å la de få litt av teorien i praksis slik at de velger å fullføre utdanningsløpet.

Skal vi tro Jørgen og Majda gir sommerjobben i alle fall mersmak.

– Dette er absolutt et spennende felt og ikke minst gir arbeidserfaringen mye ny innsikt, så jeg ser nok for meg en master etter hvert, forteller Majda.

– Etter mastergraden har jeg lyst til å finne meg en arbeidsgiver hvor jeg kan ha utfordrende arbeidsoppgaver i hverdagen og jobbe med folk jeg trives sammen med, sier Jørgen.

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg