En moderne by

Høsten 2019 får Sildetomta et nytt hotell med 160 rom, 80 leiligheter og 11.000 kvadratmeter med handel.

Tekst: Anniken Tangerud & Bjørn Isaksen. Illustrasjon: Halvorsen & Reine.

Visste du at Sildetomta, opprinnelig Sildekassetomta, fikk navnet sitt fordi byens fiskehandlere lagret tomme fiskekasser på området – før de skulle returneres med toget. Det skal visstnok ha luktet stramt på varme sommerdager…

Den gamle kornsiloen stod lenge i ensom majestet på området. Siloen ble reist i 1956 etter at et andelslag med bønder fra Numedal, Sandsvær og Kongsberg spleiset på det hele for å slippe å reise helt inn til hovedstaden for å levere inn kornet sitt.

Felleskjøpet tok etter hvert over eiendommen og i et tilbygg ved siden av, har det både vært butikk, kiosk, pizzabakeri og blomsterbutikk.

Planen om et eget landbrukssenter ble det aldri noe av og i 1987/88 flyttet Felleskjøpet ut til Skrubbmoen, hvor det fortsatt ligger.

Etter det ble siloen overlatt til vær og vind, graffiti, ymse aktiviteter, en svær illustrasjon av en saxofon i regi av Kongsberg Jazzfestival og en 31 meter høy klatrevegg for byens klatreklubb, K3.

3. november 2014, var siloens nesten 60 år lange eventyr over. En diger kran begynte å tygge seg sakte men sikkert gjennom de tykke betongveggene. Etter en snau uke var det kun rester igjen av siloen på Sildetomta.

Se en film av rivingen her. 

3600.no

Se alle innlegg