En kunnskapsrik kveld

Sett Skjelvet ennå? Frykter du et jordskjelv av uante dimensjoner? Da bør du ta turen hit i kveld.

I høst lanserer Krona Kino, i samarbeid med Kongsberg bibliotek og andre aktører, konseptet «Kunnskap til kvelds» der de ønsker å sette aktuelle filmer inn i kontekst via kåserier, foredrag eller møter med filmskapere.

Formen skal være løs og ledig og kinoen byr på lett aftensmat etter arrangementet – for de som har forhåndsbestilt billetter.

Først ut er den norske storfilmen Skjelvet med blant andre Kristoffer Joner og Ane Dahle Torp i to av hovedrollene.

I filmen blir Oslo rammet av et gigantisk jordskjelv og man opplever på nært hold hvordan en slik naturkatastrofe kan legge en storby som Oslo i knus.

Les mer om filmen her. 

Hva med Kongsberg?

Mandag 3. september kan du møte manusforfatter Harald Rosenløw Eeg og geolog ved Bergverksmuseet, Kåre Kullerud, etter filmen.

Sammen vil de blant annet snakke om filmens underliggende (nesten bokstavelig talt) tema: geologi og jordskjelvfare.

For hvor stor er sannsynligheten for at et enormt jordskjelv kan ramme østlandsområdet sånn egentlig?

Kullerud innleder med å fortelle oss at Oslofeltet var et geologisk aktivt område for 300-250 millioner år siden, med stadige vulkanutbrudd og jordskjelv.

– Jordskjelvene fikk vi da Oslograbenen sank mot dypet i forhold områdene øst og vest for grabenen. Det har vært gjort beregninger som viser at enkelte deler av grabenen sank så mye som tre km i løpet av dette tidsrommet, forklarer han.

I Gruveåsen her på Kongsberg finner vi bevis for denne aktiviteten – sprekker, forkastninger og bergarter som ble dannet da steinsmelte trengte opp gjennom sprekker i de omkringliggende gneisene.

Sølvet vi holder så kjært ble også dannet i denne perioden. Men disse bergartene rundt oss gjør oss samtidig sårbare. 

– Sprekkene som ble dannet i fjellet den gang er fortsatt i dag svakhetssoner, forteller Kullerud og fortsetter:

– Om det oppstår spenninger i fjellet vil vi på ny kunne få bevegelse langs disse sprekkene, som vil kunne føre til nye jordskjelv, både på Kongsberg og overalt ellers i og omkring Oslofeltet.

Styrken i og omfanget av disse skjelvene er noe av de Kullerud vil ta opp på mandag.

– På mandag vil jeg snakke om hvorfor vi har jordskjelv, og hvor de forekommer, både i Norge og ellers i verden – spesielt hvor de katastrofale jordskjelvene forekommer. Jeg vil også si noe om varsling av jordskjelv, forklarer han og legger til en liten advarsel:

– Jeg tror at folk bør være bekymret for overnatte i et rom på toppen av Plazahotellet

Kullerud har allerede sett filmen og forteller at pulsen gikk betydelig opp i flere av scenene.

– Dette var absolutt en veldig bra actionfilm!

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg