En godteributikk for samlere!

Du har sikkert lagt merke til næringslokalet langs Drammensveien ved innkjøringen til Lurdalen, men kanskje ikke svingt innom? Det bør du gjøre neste gang.

Tekst og foto: Siw Torsteinsen

Stedet er velkjent blant samlere, ikke bare lokalt, men også fra distriktene rundt og ikke minst hyttefolket.

– Det er ingen typisk kunde her hos meg, sier Bjarne Svendsen som driver Svendsen brukthandel.

Her er det alt fra barn som er på utkikk etter leker, bøker eller magasiner, til kvinner som samler på dekketøy og menn på utkikk etter militært utstyr. Riktignok med en liten overvekt av sistnevnte, og det var også slik hele virksomheten startet.

25 år med lidenskap

– Jeg startet for 25 år siden i Storgata 32 [nå Paris frisør, journ.anm.], ved siden av studier på Kongsberg Ingeniørhøyskole, forteller Bjarne varmt.

Det var med militært utstyr det hele begynte, en lidenskap han alltid har hatt. Og den begynte tidlig. Helt fra da han som gutt fulgte med bestefar rundt på auksjoner har han hatt dilla. Etter det har det bare ballet på seg med ulike bruktfunn for samleren.

Da lokalene i Storgata etter hvert ble for små, flyttet han opp til Lurdalsveien.

Saken fortsetter under bildene. 

Et virkelig skattekammer for den som leter. Foto: Siw Torsteinsen

Et sted hvor praten og spøken sitter løst

Det er god stemning og allerede mange kunder i butikken da jeg kommer inn fredag formiddag, rett etter åpning. Praten og spøkene sitter løst, og det er lett å se at det er mange stamkunder innom her.

– Dette er en godteributikk for samlere, sier Ellen Synnøve Spiten, som selv er i bransjen og alltid på utkikk etter nye skatter.

Når jeg går rundt i lokalet er det lett å skjønne hva hun mener, det føles litt som å ta et skritt inn i fordums tid. Og for en nostalgiker som undertegnede er det ikke vanskelig å bli entusiastisk over synet av gamle hermetikkbokser, grammofoner og LP-plater.

Lærer hele tiden

Når jeg spør hva som driver han til å holde på med dette er det interessen for historie, gamle ting, og det å ha kontakt med folk Bjarne trekker frem. Spesielt er det forkjærlighet for lokalhistorie og militært utstyr som opptar han.

– Jeg lærer hele tiden, og kommer i kontakt med så mange hyggelige folk. Så det er ikke for pengene jeg holder på, for det er tøff konkurranse i denne bransjen, medgir han.

Butikken bugner av bruktskatter for enhver smak, her er det noe for hele familien. Det er kitschy nips, leker, møbler, elektronikk, bøker og klær i skjønn forening.

Gamle cabaretplakater og Kongsberg bokbind er blant lokale skatter Bjarne stolt viser frem. Det er lett å se at dette er noe han brenner for å bevare.

– Jeg synes det er så trist at det er så mye som blir kastet, og jeg kjøper derfor opp hele bo ved bortgang eller flytting fra hus til leilighet. Det verste er når kunder ringer etter at de har kastet en hel masse de ser på som skrot før jeg kommer. Ofte er det mange skatter blant det andre ser på som skrot.

Jakten etter godbitene

Og er du innom butikken, bør du sette av god tid for her er det mye å lete gjennom. Det skal også sies at det er noe uorganisert, men det er jo det som er en del av sjarmen. Følelsen av å virkelig lete etter godbitene er det som driver enhver samler.

– Her finner du det mest utrolige, du vet aldri hva du finner sier en annen stamkunde, og storsamler. Ofte kommer jeg ut med noe helt annet enn det jeg kom for, avslutter han smilende.

Akkurat det fikk jeg selv erfare der jeg gikk ut med noe jeg lette etter, og noe helt annet som jeg bare måtte ha med meg!

Skattene er ikke alltid gitt på forhånd….

Se et bildegalleri fra butikken her:

 

3600.no

Se alle innlegg