En god start

Viser deg en trygg vei til lappen. Foto: Bjørn Isaksen

Hvis du gjør ting riktig blir veien til ”lappen” mye kortere.

– Å bruke de første kjøretimene på å rette opp feil er både unødvendig og kostbart, sier Ole Berg, daglig leder på Kongsberg Trafikkskole AS.

Å øvelseskjøre er viktig for å bli en trygg og sikker sjåfør. De fleste gjennomfører øvelseskjøringen med privat ledsager, ofte foreldre – som kanskje tok lappen for 25-30 år tilbake, i en tid da kjøreopplæringen – og ikke minst trafikken, var helt annerledes enn i dag.

– ”Alle” med førerkort kan kjøre bil, og mange mener de kjører bedre enn snittet og dermed kan være dyktige instruktører under øvelseskjøring med håpefulle 16-åringer bak rattet. Problemet er at kjøreopplæringen, bilene og trafikksituasjonen har endret seg vesentlig de siste årene, og det er lett å lære bort feil og uvaner allerede på første kjøretur. Dette er feil vi på kjøreskolen må jobbe for å få bort igjen på de første kjøretimene – det er både unødvendig og kostbart, sier Ole Berg.

 For å få en god start for elev og ledsager tilbyr Kongsberg Trafikkskoleførste dobbeltime til prisen av en enkelttime. I denne timen får ledsager et innblikk i hvordan kjøreopplæringen er lagt opp, og kan bedre planlegge den private øvelseskjøringen.

– Hvis elev, kjørelærer og ledsager har et godt samarbeid gjennom hele opplæringsperioden, gir det et godt og effektivt utgangspunkt.

Det dukker stadig opp ulike tilbud innen kjøreopplæring.

– ”Billige” pakkeløsninger kan se bra ut på papiret, men det er ikke alltid det blir så veldig billig til syvende og sist.

– Vi jobber hele tiden for å få til et godt samarbeid med eleven og foresatte. Veien til førerkortet for bil starter med et trafikalt grunnkurs man kan ta som 15-åring, før øvelseskjøring starter som 16-åring – til kjøretimer, trafikkopplæring og endelig førerkort som 18-åring. Et førerkort er en investering du skal ha glede av hele livet, så gjør det ordentlig, sier Ole Berg.

– For moped og lett motorsykkel kan man starte øvelseskjøring som 15-åring etter gjennomført trafikalt grunnkurs.

Ole Berg drev tidligere ”Oles Bil og MC-Skole” og overtok Kongsberg Trafikkskole etter broren Øyvind Berg i 2015. Skolene er slått sammen og har fortsatt under Kongsberg Trafikkskole AS. I dag er vi åtte ansatte og holder til i Skolegata 17. Trafikkskolen tilbyr opplæring på moped, motorsykkel i alle klasser , bil og tilhenger.

– Vi er en liten bedrift i Kongsberg som sysselsetter åtte mennesker, og jeg mener vi betyr noe for lokalsamfunnet, sier Ole Berg.

– Vi skal lære unge mennesker å kjøre bil – det er en viktig jobb!

Kongsberg Trafikkskole viser også samfunnsansvar og bryr seg om Kongsberg.

– Vi synes det er viktig å bevare et lokalt næringsliv og ta vare på det vi har. Derfor kjøper vi alltid biler av lokale forhandlere, og gjør det vi kan for å støtte opp om gode prosjekter. Vi har alltid en liste med unge idrettstalenter fra Kongsberg og omegn som vi sponser – ungdommer og lag innen ulike aktiviteter som for eksempel snowboard, ski, motorsport og basket.

Veien til førerkortet

Trafikalt grunnkurs: Før du kan ta kjøretimer eller øvelseskjøre, må du ta trafikalt grunnkurs. Du må være 15 år for å begynne på trafikalt grunnkurs

Øvelseskjøring: Etter gjennomført trafikalt grunnkurs får du et bevis som gir deg rett til å øvelseskjøre fra du er 16 år.

Grunnleggende opplæring: Etter øvelseskjøring, kjøretimer på trafikkskolen, eller helst en kombinasjon av disse læringsformene, må du gjennomføre en obligatorisk veiledningstime med kjørelærer.

Trafikal del: Du skal nå lære å kjøre i variert trafikk, og bli mer selvstendig. Du lærer om forskjellige trafikantgrupper og hvordan kjøre effektivt, behagelig, miljøvennlig og økonomisk.

Avsluttende opplæring: På dette trinnet må du gjennomføre et obligatorisk sikkerhetskurs på vei.

Teoriprøven: Fra du er 17,5 år kan du ta denne prøven, som må gjennomføres på en av Statens vegvesens trafikkstasjoner.

Oppkjøring: Prøven består av sikkerhetskontroll og rundt en times kjøring i variert trafikk.

 

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg