En ny milepæl er nådd.

Torsdag 12. september ble en merkedag for Kongsberg Teknologipark og Kongsberg by.

Da kunne nemlig samferdselsministeren Jon Georg Dale åpne den nye veien over Kongsberg bru og vestsiden av Teknologiparken.

Fylkesordfører Roger Ryberg, varaordfører Kjell Gunnar Hoff, regionveisjef Kjell-Inge Davik og Johnny Løcka fra Kongsberg Teknologipark var også tilstede for å markere dagen og behørig skjære snoren som erklærte de to nye veiene for offisielt åpnet.

– Dette er stort. Det er 11 år siden vi startet med å bygge vår del av dette prosjektet. Da trodde vi så på det at vi tok sjansen. Det tok nok litt lenger tid enn vi kanskje hadde håpet på i starten, men når vi først kom igang, så har dette vært et fantastisk godt samarbeid, fortalte en stolt Johnny Løcka, administrerende direktør for Kongsberg Teknologipark (KTP).

Løcka takket Veivesenet, Asplan Viak som har stått for prosjekteringen og Kongsberg Entreprenør som har stått for utførelsen. Han benyttet også anledningen til å takke tålmodige naboer.

– Dere må stadig leve med utbygginger og vekst hos oss. Men vi har kommet oss gjennom denne perioden og, og det blir hele tida litt bedre.

– Dette er en gledens dag! strålte han til 3600.no etter talen.

Les også: Veien videre. 

Lokal arbeidskraft

Trygve Løvås fra Kongsberg Entreprenør foran rundkjøringen og veien langs parken som de har stått for. Foto: Anniken Tangerud

Det er Kongsberg Entreprenør som har stått utføringen av jobben med den nye veien langs Smithåsen og Løcka takket det lokale entreprenørselskapet for det gode samarbeidet så langt.

Trygve Løvås fra Kongsberg Entreprenør var tydelig stolt over prosjektet de nå er ferdig med.

– Det har vært et komplisert prosjekt med mye infrastruktur, men vi har levert til fristen. Det et flott prosjekt og det er moro å ha fått det til, fortalte Trygve.

Løvås synes det har vært spennende å få være med på et veiprosjekt av denne dimensjonen.

– Denne veien vil jo være her i lang, lang tid fremover, og det er ikke alle som får oppleve å være med på noe så stort. Så vi er stolte, smilte han.

Ny milepæl

Statsråd Jon Georg Dale hilser på fylkesordfører Roger Ryberg. Foto: Anniken Tangerud
Varaordfører Kjell Gunnar Hoff hilser på statsråden. Foto: Anniken Tangerud
Regionvegsjef Kjell Inge Davik hilser på statsråden. Foto: Anniken Tangerud

Den største endringen med åpningen av Kongsberg Bru og den nye veien opp til parken, blir at parkens trafikkflyt og hovedankomst til parken flyttes fra nord til sør.

– Selve anlegget setter oss i en posisjon til å konkurrere enda bedre enn vi gjør i dag: til å fortsette å ha, og fortsette å skape trygge arbeidsplasser på Kongsberg. Vi løfter Teknologibyen Kongsberg ett steg videre, understreket Løcka.

– Vi når en ny milepæl for industrieventyret på Kongsberg. Vi gir i mange sammenhenger byen tilbake til de mykere trafikantene, uttalte han.

– Det gir en unik mulighet for byen til å utvikle seg videre.

Stor ingeniørkunst

Varaordfører Kjell Gunnar Hoff representerte kommunen da ordfører Kari Anne Sand dessverre hadde blitt syk.

– Dette er en gledens dag for alle oss på Kongsberg. Nå kan en svært viktig veiparsell på E134 åpnes. Den vil sterkt forbedre adkomsten til kanskje Norges viktigste industriklynge i Teknologiparken, understreket Hoff i sin tale.

– Vi ser frem til mindre kødannelser gjennom byen, og ikke minst per omgående en del reduksjon av trafikken på E134 gjennom Hasbergtjerndalen.

Før åpningen, hadde Hoff spurt en rekke ingeniører i partiet om hva de synes om den nye riksveien.

– De kalte den et imponerende byggverk, stor ingeniørkunst og så ryddes det så fint langs de nye veiskråningene, skrøt Hoff før han takket samferdselsministeren, Statens Vegvesen, lokalt næringsliv, og drahjelpen fra Buskerud fylke og Stortingsbenk, samt entreprenørene som har vært og er så engasjerte.

Statsråden skjærer snoren. Foto: Anniken Tangerud
Johnny Løcka takker regionvegsjef Kjell Inge Davik. Foto: Anniken Tangerud
Fornøyd Johnny Løcka. Foto: Anniken Tangerud

Fornøyd statsråd og fylkesordfører

Det var regionvegsjef Kjell Inge Davik som åpnet dagens taler.

– Jeg begynte i jobben 18. mai 2011, og når jeg tenker tilbake på det jobbet vi knallhardt for å få dette prosjektet igang. Tverrpolitisk, med næringsliv, med kommuner, og oss som riksveieier, og det gikk bra. Det er fantastisk å stå her i dag og se at en god del av veien er ferdig, uttalte han og introduserte statsråd Jon Georg dale.

Samferdselsministeren startet med å si at det utrolig artig å åpne veier.

– Det er faktisk så artig at vi åpner delstrekninger hele tiden for å få gjøre det ofte nok. Samtidig er det verdt å markere de forbedringene som skjer på denne aksen, fortsatte han.

– Dette handler både om å få en mer effektiv fremførsel av veien øst-vest, men også om å legge tilrette for sentrumsutvikling i Kongsberg, og ikke minst om å få opp trafikksikkerheten.

– Selv om vi i dag bare åpner noen få hundre meter med vei, så åpner vi opp noen fryktelig viktige meter. Dette er en strekning som gjør at du kan flytte trafikken til og fra industriområdet ut av sentrum, og med det legge grunnlaget starte den positive utviklingen som vi nå kan få til i hele Kongsberg.

Fantastisk vær. Solen skinte da delstrekningen ble åpnet. Her ser vi fylkesordfører Roger Ryberg og statsråd Dale. Foto: Anniken Tangerud
Det var mangt et smil å se utenfor den nye rundkjøringen til Teknologiparken. Foto: Anniken Tangerud

Statsråden understreket hvordan den nye traseen forenkler både reiseveien til og fra parken og for de som bor langs aksen i dag.

– Det å bygge vei handler om å bygge landet. Bygge landet tettere sammen, styrke konkurransekraften for næringslivet, sørge for bedre bo- og arbeidsmarkedsregioner.

– Dette prosjektet er enda et godt eksempel på hva man kan få til når man bygger vei for å legge tilrette for det som er ett av Norges viktigste industrimiljø.

Også statsråden takket tålmodige naboer.

– Det tar tid å bygge vei, mer tid enn mange av oss skulle ønske, men det er først og fremst de som bor langs veien som har merket de utfordringene det både har gitt i anleggsfasen, men ikke minst også de ulempene det medfører når vi bygger vei.

Vi fikk noen ord med statsråden etter talen og ba han kort beskrive hva veien betyr for byen.

– Den er flott, viktig og nødvendig. Den representerer en kortere og tryggere reisevei og er viktig for byens videre utvikling.

Fylkesordfører Roger Ryberg med prosjektleder Tom Hedalen. Foto: Anniken Tangerud

Gledet seg stort til denne dagen

En av dem som har jobbet med dette veiprosjektet gjennom mange fylkestingsperioder er fylkesordfører Roger Ryberg.

– Alle som står her har vært tungt involvert fra 2010 og utover – helt til vi fikk vedtaket i 2015 og reguleringsplanen kom på plass. Det har vært veldig mye arbeid bak kulissene for å endelig lande ting, uttalte Ryberg.

– Her har vi klart det kunststykket å være enige med våre veier langs hele aksen vestover og østover. Denne dagen her har jeg gledet meg veldig til, i veldig mange år, og jeg vil berømme alle som har deltatt på laget.

Fylkesordføreren understreket til 3600.no hvordan veien kan forenkle hverdagen til folk, noe han også gjorde et poeng av i talen.

– At vi nå klarer å få til et veiprosjekt som vil gå en helt annen gjennomgangstrafikk i Kongsbergområdet er veldig viktig for oss.

– Her har til og med en Europavei gått gjennom et boligområde med 40 km i timen og mange tunge kjøretøy, så dette er godt på veldig mange måter. Jeg vil tro det er godt for folkehelsa også å få slippe å ha den trafikken rett utenfor stuedøra.

Harald Søia var den første som kjørte den nye veien etter åpningen. Han fikk en flott bukett fra Tom Hedalen og fylkesordføreren. Foto: Anniken Tangerud

Statsråden benyttet også anledningen til å gratulere. Foto: Anniken Tangerud

Bursdagsbarn fikk æren

Mannen som satt bak rattet til den aller første bilen som fikk kjøre den nye veien etter åpningen, hadde faktisk bursdag denne dagen.

Harald Søia heter han, og han fikk både blomsterbukett og doble gratulasjoner fra både fylkesordføreren, Tom Hedalen og statsråden.

– Dette var hyggelig, sa en blid Harald Søia idet han tok i mot blomsterhilsenen.

– Jeg har bursdag i dag, så det passer veldig bra. Dette er helt topp, smilte han før han kjørte ned bakken.

 

Åpningen ble behørig feiret med kaffe, saft og boller. Her står Grethe Skalland Tangen, byggherrestøtte, og Else Marie Flaget, controller, begge fra prosjektkontoret til Statens Vegvesen, og gleder seg til åpningen. Foto: Anniken Tangerud
Flere barn fra Tislegård barnehage hadde også blitt invitert. Her tegner de den nye brua. Foto: Anniken Tangerud

 

 

Bli med på en liten kjøretur:

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg