Elins drøm!

Bli bedre kjent med Elins drøm og Elin Sofie Køhler Saatvedt. En lokalmatprodusent på Skollenborg!

Av Siw Torsteinsen

Elin produserer økologisk mat i idylliske omgivelser på Skollenborg.

Jeg har avtalt med Elin å besøke henne på gården, og veien dit fører meg inn på små grusveier, forbi en nysgjerrig gjeng sauer og oppover bakker før jeg kommer til en stor rød låve og gårdstunet til Elin og familien.

Der møter hun meg utenfor det som er hennes nye produksjonshus, omgitt av grønne jorder og flott utsikt mot Sandsvær og Skrim.

Idyllen slår mot meg, og det eneste som bryter stillheten er hunden som ønsker meg velkommen. Hvorfor bor vi ikke alle slik tenker jeg for meg selv.

Innovative røtter

Mens vi står der på tunet og titter rundt oss, forteller Elin om drømmene hun har for den gamle låven på gården. En stor bygning, over tre etasjer med innendørs «heis» som må ha vært nokså innovativt på tiden den ble laget av bestefaren til Elins ektemann.

Dette med innovasjon og visjoner er tydelig videreført, for Elin og ektemannen har mange drømmer for gården hjemme på Skollenborg.

– Det begynte så smått da vi meldte oss på et kurs i epledyrking, forteller Elin.

– Vi har så masse ressurser rundt oss, men vi ønsker ikke å drive med dyr, som det har vært her tidligere. Vi drodlet litt rundt hva vi hele tiden kan utvikle oss i, og lære mer. Og da var mølla i gang for meg, ler Elin.

På sikt drømmer hun om å pusse opp låven, og innrede den i ulike deler, med produksjonsrom, presseri, kanskje en liten mølle, samt en egen gårdsbutikk med varer fra gården.

Elin foran låven hun har mange planer for.

Starten på Elins drøm 

Da moren anbefalte en knekkebrødoppskrift for Elin, som hun i starten var litt skeptisk til, men etterhvert testet og prøvde, endte hun til slutt opp med sin egen versjon. Og den har blitt svært populær.

– I starten tok jeg med smaksprøver på jobben. Da jobbet jeg som kontaktlærer og kommunalt ansatte er jo ikke spesielt bortskjemte med frynsegoder, så de var takknemlige mottakere, ler hun.

Produktet som startet det hele, Elins knekkebrød.

Og etterhvert begynte kolleger og venner å bestille knekkebrødet, samtidig som hun selv begynte å tenke på etiketter og emballasje til knekkebrødene. Med utdannelse som interiørdesigner fra Italia liker hun godt å få utløp for det kreative på nye måter gjennom sin produksjon. Også gjennom smaker, som var nytt for henne før hun startet Elins drøm.

Elins ulike produkter

Og det hele skjøt raskt fart da ferskvaresjefen på Meny Stortorvet tilfeldig kom innom standen hennes på Kuslepp hos Eiker Gårdsysteri, og tok inn knekkebrødet i sortimentet.

Det åpnet mange dører, og Elins varer er nå å finne i Norgesgruppen, samt en rekke små nisjebutikker over Østlandet. Og det øker stadig. Blant produktene hennes finner vi: knekkebrød (to typer), mintknekk, appelsin & ingefærsaft, gløgg og to typer granola.

Elins granola. Foto: privat.

Travel høst

Høsten er høysesong og det er travelt for Elin fremover. Nå om dagen forbereder hun seg til å delta på Matstreif i Oslo 7-8 september. Og det er med litt skrekkblandet fryd medgir hun.

– Jeg gleder meg veldig, men det er også med en viss ærefrykt. Det er noe så nakent med det å stå på stand med produkter en har laget selv. I tillegg er jo dette et mye større arrangement enn jeg har deltatt på tidligere, men jeg gleder meg aller mest.

– Jeg liker godt filosofien med å bygge opp virksomheten sten for sten, men å samtidig kaste seg på toget med nye muligheter som åpner seg, forteller hun meg.

Elin på stand på Meny i fjor. Foto privat.

Nokså uredd med andre ord. Og bestillingene renner inn. Allerede i august begynte kunder å bestille gløgg til perioden frem mot jul. Og hun merker godt at det er økende interesse rundt dette med kortreist og økologisk mat blant både bedrifter og folk ellers. Det gir økt motivasjon for å utvikle Elins drøm videre.

Elins julegløgg, mintknekk og juleknekkebrød er spennende og nye smaker.

Nye drømmer

Knekkebrødet hun lager består av maismel, og hun har en drøm om å kunne produsere eget mel til varene sine en dag. Testingen er allerede igang med en liten maisåker hjemme på gården. Det å kunne male sitt eget mel på en mølle på gården er noe hun drømmer om å kunne gjøre en dag.

Elin blant maisplanter som er en del av testfasen.

Det var ikke gitt at Elin skulle slå seg ned på en gård i Kongsberg, med oppvekst i Gøteborg og studier i Italia. Men en sommerjobb på golfbanen der hennes far var greenkeeper endret litt om på planene.

Der jobbet også mannen til Elin, og med hans odel på familiegården ble det til at hun slo seg ned i Kongsberg, og har nå bodd her i 19 år. Hun har tatt permisjon fra jobben som lærer, og tar litt studier på BI ved siden av statsingen på Elins drøm.

– Det har vært en bratt læringskurve på mye i denne prosessen, men det er godt å kjenne at nå som jeg er eldre og tryggere i meg selv, så er jeg ikke redd for å be om råd og hjelp. Ei heller å vurdere de etter om de passer for meg, smiler hun varmt.

– Det er så givende å bygge opp Elins drøm, og med så god respons på produktene mine får jeg så mye energi, stråler hun.

Om du er nysgjerrig på Elins varer finner du de på Meny Stortorvet, samt på Bondens marked før jul.

 

 

 

 

 

 

3600.no

Se alle innlegg