Historiens hittil største datatreff i Kongsberg ble virkelig en suksess.

Av: Ingvild Langeggen, Victoria Neumann Torgersen og Anniken Tangerud.

Lørdag 16. november 2019 ble det arrangert en stor LAN-fest og E-sport-event i Midgardhallen til TechnipFMC.

Koblet opp mot Teknologidagene i Kongsberg kunne jenter og gutter fra 12 år og oppover komme helt gratis og få lov til å gjøre det de liker aller best: å spille sammen med venner.

For anledningen var hele Midgardhallen til TechnipFMC rigget til den store datafesten.

Pulter på pulter med pimpede datamaskiner og skjermer stod på rekke og rad, og selv musematta bar vitne om hvor stort dette arrangementet egentlig var.

Ikke alle hadde kommet da vi var på plass, men de som var tilstede var allerede godt i gang med spilling og sosialisering. Foto: Anniken Tangerud
Foto: Anniken Tangerud
Uten mat og drikke… Eventet var sponset av flere selskaper og deltakerne fikk både med seg en flott musematte og drikkeflaske. I tillegg ble de sponset med proteinbarer og nudler (for å nevne noe). Foto: Anniken Tangerud
Tidene har forandret seg fra da redaktøren i 3600 spilte Sim City på en Amiga 500 på slutten av åttitallet. Foto: Anniken Tangerud
Foto: Anniken Tangerud

Magisk atmosfære

Flere av deltakerne både strømmer til og snakker med andre interesserte som kan sitte hvor som helst i verden mens de spiller. Da må det mikrofoner til. Foto: Anniken Tangerud

Frivillige fra TechnipFMC hadde allerede dagen før sørget for at hallen og det tekniske var klart for å ta i mot denne mengden spillentusiaster.

Hvor mye ekstra strøm og internett som gikk med til eventet, tør vi nesten ikke gjette. Men det var nok en hel del.

Køen av deltakerne skal ha startet lenge før dørene åpnet klokken 11, men da vi var på plass to timer senere, var spillingen allerede godt i gang.

Rundt oss vrimlet det av ungdommer som satt fokusert på plassen sin og spilte mens fingrene flagret over tastene, og i et auditorium kunne vi følge et lokaloppgjør mellom Mjøndalen og Strømsgodset i spillet FIFA.

Atmosfæren i lokalene er magisk. Her er alle på den samme bølgelengden.

FIFA-turneringen i auditoriet ble også vist på storskjermer i hele Midgard. Foto: Victoria Neumann Torgersen

Sosialt og gøy

En av ildsjelene bak helgens datatreff heter Svein Aage Opsahl. Han jobber som softwareutvikler i TechnipFMC og fikk ideen på en hyttetur i fjor høst.

Sammen med familien spilte han et kokkespill på Nintendo Switch hvor de måtte samarbeide og Svein Aage syntes det var utrolig morsomt.

Spørsmålet om hvorfor det ikke fantes et E-sportmiljø i Teknologibyen Kongsberg dukket opp, og Svein-Aage begynte å undersøke mulighetene for å etablere dette.

Med seg på laget fikk han Fredrik Grøslie og Andreas Storaas-Barsnes – to spillentusiaster som også lenge hadde lekt med tanken om å bygge et slikt miljø i byen.

Inviterte Kongsberg til et stort LAN hos TechnipFMC. Fra venstre: Svein-Aage Opsal, Fredrik Grøslie (aka «Bedde»), Ingunn Hæve og Andreas Storaas-Barsnes (aka «Bars»). Bildet er tatt før arrangementet. Foto: Anniken Tangerud

En drøm i oppfyllelse

I sommer stiftet de selskapet King of the Hill og nå satser de alt på å støtte opp under sporten i Kongsberg.

det forrige LAN-et de arrangerte i april kom det 64 deltakere. Denne gangen har de mer enn tredoblet antallet.

– Gaming er en sosial aktivitet, men jeg tenker også at det er viktig at folk kommer seg ut og får den fysiske sosialiseringen. Derfor er det viktig med LAN, slik at man har muligheten til å møte andre mennesker og gjøre noe som er gøy, forteller Fredrik Grøslie fra King of the Hill.

– Vi har lyst til å vise at gaming er noe mer enn det foreldre ofte tror. Her kan foreldre komme og se at barna deres er sosiale, samtidig som de spiller på et høyt nivå, forklarer Svein-Aage.

At det skulle eskalere så fort, hadde han derimot kanskje ikke sett for seg. Men han takker både næringslivet og andre frivillige for at de har fått det til.

På stand denne dagen stilte TechnipFMC med VR stasjon, Power med masse gamingutstyr med veldig bra LAN-tilbud, NEMUS Kongsberg med gratis behandling innenfor massasje og kiropraktikk, Systek med gratis merchandise og Mental helse for Unge med en spillkrok der folk kunne sette seg og spille og ta en prat.

Sponsorene og samarbeidspartnerne for arrangementet var TechnipFMC, Power, Sport 1, Krona Kino, Nemus, Kongsberg Lift og Maskinutleie AS, Utleiesenteret, Kongsberg Lyd og Lys og Systek.

– Næringslivet og de vi har spurt om hjelp fra for å få til dette, har vært utrolig hjelpsomme og bidratt med lokaler, strøm, internett og lignende, forteller han stolt.

Hittil har de kun fått positive tilbakemeldinger.

– Alle synes dette er et kjempetiltak. Det varmer. Så dette er en drøm som kommer i oppfyllelse! legger han til entusiastisk.

Utfordrende og lærerikt. Foto: Victoria Neumann Torgersen

Samfunnsansvar og mangfold

TechnipFMC ønsket å sponse E-sport-eventet av flere grunner:

– Det er viktig for TechnipFMC å ta samfunnsansvar, og det er spennende å bidra til et E-sport-event på Kongsberg, forteller Ingunn Hæve, project manager for events hos TechnipFMC.

TechnipFMC ønsker å vise at de bidrar til å skape mer mangfold i aktiviteter man tilbyr i Kongsberg.

– Vi ser at interessen for slike aktiviteter gjenspeiler seg i fremtidens yrker, som er relatert til industrien og utviklingen av teknologien. Vi kan være med å skape større forståelse i samfunnet for E-sport, understreker hun.

Ingunn var med på å både rigge arrangementet og fulgte ivrig med under selve dagen.

– Du skulle kjent på den elektriske stemningen når de kom! forteller hun begeistret.

I tillegg er hun stolt over at det nettopp er hos TechnipFMC det hele skjer.

– Dette er stas! Vi har jo et så kult lokale, smiler hun.

Fremtidens arbeidstaker

I kiosken finner vi en annen ildsjel fra TechnipFMC som stiller opp på dugnad denne dagen. Nemlig Christina Johansen, administrerende direktør for Norge i konsernet.

Hun var også frivillig under LAN-et som ble arrangert på KRONA.

– Jeg ble veldig inspirert av Svein-Aage og hvordan han brenner for dette, innrømmer hun varmt.

Nå føler også hun på den stoltheten det skaper ved å være vert for et slikt arrangement.

– Det er så kult å ønske velkommen så mange barn og unge hit. Her ser jeg vår fremtidige arbeidsstokk, og det at vi kan inviterer de til oss nå er stort, forteller hun.

Christina er utrolig stolt av at bedriften hennes kunne inviterer så mange unge til datatreffet. Foto: Anniken Tangerud

Ny læring

– De som driver med gaming er ikke bare utrolig tekniske og interesserte i software og data, gaming handler også om samarbeid, det å dele kunnskap og se nye muligheter. Og det er akkurat det næringslivet trenger om vi skal følge med på hvordan vi utvikler oss i vårt nye digitale samfunn, understreker hun.

I tillegg ser hun hvor mye man kan lære av gamingkulturen.

– Det handler om hvordan de endrer på metoder og samspillet mellom mennesker. Vi kan lære av dette. Jeg er sikker på at arbeidslivet vil forandre seg og det er spennende! stråler hun.

Hun ser samtidig hvor viktig det er å ta gaming «inn i varmen», og er stolt av hvordan bedriften kan bidra til samfunnet gjennom et slikt tiltak.

– Her blir de behandlet på lik linje som idrettsutøvere. Vi viser respekt for hva de brenner for og det er superpositivt for hvordan barn har det og hvordan gaming blir behandlet.

Christina er imponert over hvordan folk i bedriften og andre har stått på og gitt av sin tid og energi for å få til et arrangement som dette.

– Det gir også dem mye mening og verdi. Så jeg må få benytte anledningen til å rose alle de frivillige og de andre bedriftene som er med på å sponse dette. De er så fantastiske og jeg er både imponert og takknemlig.

– Dette samarbeidet viser absolutt en av det beste sidene ved Kongsberg, avslutter hun.

Synliggjør det aktive fellesskapet

En annen stolt representant er Lars Ole Bjørnsrud, kommunikasjonsdirektør i Norge for TechnipFMC.

Noe av det første som slo han da han kom inn døren var hvor stille det faktisk var.

– Man skulle kanskje tro at det blir mye støy når man samler 200 ungdommer på et så lite område, men her er det så stille at det nesten blir noe andektig over det hele, smiler han.

Lars Ole synes det er viktig å skape forståelse for denne nye idretten og hvordan den er en del av et aktivt fellesskap.

– Et event som dette synliggjør nettopp det. Hit kommer foreldre som kanskje har bekymret seg, men nå ser de det større fellesskapet barna er en del av og hva det skaper av samhold og mestring.

– Så jeg er stolt av hvordan TechnipFMC nå kan danne et grunnlag for noe som kan bli en stor og viktig aktivitet i Kongsberg.

Lars Ole Bjørnsrud. Foto: Anniken Tangerud

Helt fantastisk!

Spillerne som kom denne dagen var mellom 12 og 20 år gamle, og mange kom langveisfra. Under kvelden og natten ble det spilt turneringer i spill som FIFA, Super Smash Bros, Rocket League og Fortnite.

Alle som var tilstede synes det LAN-et var en viktig del av det å møte nye folk, og dele lidenskapen sin med andre.

For Kristian Rygg (17) var det veldig greit å komme seg ut litt, da han ikke er fra Kongsberg, men Geilo, og bor på en hybel i byen. Kristian lenge ønsket å være en del av et slikt datatreff.

– Det at jeg kan gå ut og spille med folk er jo helt fantastisk, understreker han.

13 år gamle Trym Korbu hadde tatt turen til LAN-et sammen med flere av vennene hans. Deriblant Mikkel Vang (13) og Kasper Tonby-Olsen (12).

De hadde hørt om arrangementet fra venner og bekjente, og synes det var fin mulighet til å spille sammen med andre.

– LAN er veldig kult. Å sitte sammen med venner og spille det samme spillet, istedenfor å sitte i hvert sitt hus og snakke via internett er noe av det beste, forteller Trym.

Blide deltakere. Foto: Victoria Neumann Torgersen
Gode venner. Foto: Victoria Neumann Torgersen

Dette var noe også Susanna Dalen (15) var enig i. Hun var en av en håndfull jenter som hadde møtte opp på LAN-et.

Da vi spurte henne om hvordan det var å være jente i det som mange kanskje tror er et guttedominert miljø, svarte hun følgende:

– Det funker egentlig veldig bra. Du får masse gode venner, selv om det er flest gutter.

Hun tror at grunnen til at det ikke er så mange jenter som spiller, er rett og slett  fordi de ikke prøver.

Susanne Dalen storkoste seg. Foto: Victoria Neumann Torgersen

To av de andre jentene som var der, Mathilde Pettersen (20) og Sara Wang (20), trekker frem det sosiale som noe av det beste med gaming.

– Det hadde også vært fint om gutter kan spørre om jenter vil være med å spille, istedenfor å anta at de ikke vil være med siden de er jenter, forteller Mathilde.

Vil gjerne ha flere jenter til å spille. Foto: Victoria Neumann Torgersen

Helt rått!

Elektrokjeden Power var ikke bare en sponsor denne dagen, men de var også tilstede på LAN-et, og hadde stand med masse gaming-utstyr.

Ståle Frågodt, som er daglig leder i Power Kongsberg, var der også, for å vise støtte til gamingmiljøet i Kongsberg.

Han mente det var viktig for ungdommene å ha dette LAN-et som et trygt sted der hvor de kan kjenne på fellesskap. Frågodt er ikke selv en gamer, men som selger av gamer utstyr i 20 år er han veldig interessert.

– Arrangementet er helt rått. I norsk målestokk så tror jeg det er ganske stort, og det skal vi være stolte av. All ære til King of the Hill, alle deltakere og arrangører rundt, understreket han.

Allerede begynt å tenke på neste treff

Oppe på VIP-området fant vi vår lokale helt og spiller Sebastian Stavland og den 27 år gamle streameren Joakim Severin Hasvik aka Jokke91. Svein-Aage Opsahl henger i bakgrunnen og smiler stolt.

Stavland og Jokke skulle streame direkte under eventet og selv delta på en rekke av turneringene.

– Noe av det beste med treff som dette er jo det sosiale, stråler Joakim.

Selv har han arrangert en rekke datatreff i blant annet Svelvik, men dette er første gangen han er på et LAN kun som deltaker.

Begge snakker engasjert om idretten de brenner så for, men da vi spør dem hvilket spørsmål de ennå ikke har fått som de kunne tenke seg å bli spurt, blir det stille.

– Det var et godt spørsmål, ler Joakim.

– «Hvor lang tid det tar å komme seg etter et LAN», skyter Sebastian inn.

– Normalt varer jo et LAN i flere dager og hodet må være «på» hele tida. Og selv om dette LAN-et kun varer et døgn, bruker du lang tid på å hente deg inn igjen. Hodet får jo aldri fred, og vi streamer og kommenterer og svarer folk på et chatteprogram samtidig som vi spiller hele tida, understreker han.

Om du derimot tror det ble en hviledag på de frivillige fra King of the Hill dagen derpå, tar du feil.

– Vi har allerede begynte å tenke på neste gang og i morgen starter planleggingen, røper Svein-Aage.

Joakim (i forgrunnen) og Stavland (bak) satt i VIP-området og gledet seg til å begynne det hele. Foto: Anniken Tangerud

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg