På Blefjell finnes det mange utgangspunkter for flotte turer hele året. Turen vi skulle dra på hadde utgangspunkt fra parkeringen på Høgda.

Tekst og bilder: Andre Pedersen. Følg ham på instagram her. 

Se en film fra turen nederst i saken. 

Sammen med Emma hadde jeg sett litt på kartet over hvor vi skulle gå, vi fant en fin høyde og en fint vann.

MEN… torsdag og natt til fredag hadde vinteren banket på døren og det var kommet rundt 20 cm. nysnø på Blefjell.

Med vinterdekk på bilen parkerte vi på en snødekket parkeringsplass på Høgda.

Vi begynner å gå innover på stien som fører til Strutåsen, vi skulle ikke helt dit men vi fulgte stien et stykke.

Dette er en brei sti, nesten vei de første hundre meterne innover, og vi kan se at det er folk på hyttene sine.

Etter ca 1 km. tar vi av stien og går vestover, vi vil komme oss litt opp i høyden og går mot en fin bekk.

Det stille høstvinterlandskapet

Det er så utrolig fint, det er litt overskyet, men solen ligger der bak noen tynne skyer, det er ikke sommer, og ikke vinter, det er liksom ikke høst heller. Snøen ligger som et tynt laken over landskapet og der vi står nå er det ingen spor og ingen lyder og null vind.

Det er helt perfekt og gå ute nå, klokken er ca 18:00 og vi er helt alene, etter en liten stund begynner vi å se oss om etter et område hvor vi kan slå leir.

4 gode regler til leirplassen

Når du skal sove ute i telt og skal finne en fin leirplass er det et par ting du bør se etter, spesielt når det er vinter eller høst.

  1. Vann eller elv, så du har vann og drikke til maten evt. Mulighet for fiske.
  2. Ved, helst ser vi etter nedfalls ved som ligger på bakken, tørre greiner og kvister.
  3. Utsikt den må være fin, så er det greit om du får solen inn når den kommer neste morgen.
  4. Passe på at leiren ikke ligger i nærheten av hytte eller sti.

Det første vi gjør når vi finner et fint sted er å samle ved til et bål. Det er greit å gjøre FØR du setter opp teltet, når det er mørkt er det litt mer jobb å finne fin ved.

Vi skal bare lage pinnebrød og varme marshmallows på bålet så vi trenger ikke mye ved i dag.

Når bålet er i gang setter vi opp teltet, vi fjerner litt snø først og setter teltet under noen trær så vi kan bardunere i trærne siden teltplassen er i en lyng.

Mørket kommer fort, og det gjør også kulden, pass på at du ikke jobber deg våt og svett før du skal inn i teltet, ta deg god tid, så du er varm i ikke svett.

Tid for stjernekikking

Vi står utenfor teltet, foran bålet vi varmer oss og griller, månen viser seg og lyser godt selv om det er halvmåne. Flere stjerner viser seg også frem og det blir mindre og mindre skyer. Til slutt blir det en fantastisk stjernehimmel.

Vi sitter å ser etter de kjente stjernetegnene og hører knitringen fra bålet, det er så fint å sitte sånn her ute bare oss to, med alt vi trenger rundt oss, det er så fantastisk fint rundt oss.

Inn i teltet gode og mette, ordner Emma teltrutinene som vi alltid gjør på tur.

Ut med liggeunderlag, inn i teltet med pakkposer med klær og soveposer, hodelykter blir lagt på plass på faste plasser sammen med to bøker og noen brettspill og kort.

Vi spiller ikke veldig lenge før vi finner ut at vi heller vi sove, vi er jo litt slitne og det er fint å legge seg tidlig og våkne tidlig.

Tid for en kaffekopp

Dagen etter våkner vi av at snøen drysser på teltduken, solen skinner lavt mellom trærne og jeg setter på vannkjele for å varme vann på multifuelen.

Etter en god kaffekopp kler jeg på meg og går ut. (Når du sover i telt om vinteren er det fort gjort at det blir kondens i teltet, vi løste dette ved at vi hadde åpent innertelt og god lufting i forteltet)

For en fantastisk dag! Solen skinner, elven renner og surkler forbi og det er helt vindstille, det kan ikke være mange ute nå klokka er bare 08:30.

Dagen starter nesten som den sluttet, jeg går for å finne ved, et skikkelig bål nå så kan vi legge ut liggeunderlaget foran bålet og kose oss med grilling av pølser og koking av vann.

Etter en fin time med sanking av ved er det fyr i bålet, Emma får også kledd på seg og blir med på sankingen, etter en liten stund kan vi fyre bålet.

Det å fyre bål på mårran når man er litt kald er helt magisk, du setter så utrolig pris på denne varmen, og sola også da som nå varmer mer og mer, så sitter vi til slutt bare med en flece genser foran bålet.

Vi går litt rundt leiren for å se om vi kan se noen dyrespor, men finner ingen, så vi har ikke hatt noe besøk av rev eller elg i natt.

Returen

Etter en god frokost pakker vi sammen teltet og legger snø over det som er igjen av bålet.
Denne plassen skal vi tilbake til neste vår og da skal vi Ha med fiskestanga og gå litt til vanna rundt omkring her.

Vi ligger nå litt sør for Damtjønn og her er det jo fantastiske turmuligheter i alle retninger.

Vi gleder oss til flere vinterturer innover i Blefjell.

Telttur om vinteren kan være veldig fint, fordelen er at man kan pakke utstyr i en pulk og man kan lage stort bål man kan ligge ved om man velger å sove ute.

Det er bare 3 ting man skal huske på. Være mett, tør og varm.

Enten du har hytte på Blefjell eller bosted i Kongsberg, ta en vinternatt på Blefjell det kan så absolutt anbefales!

Nå er det DIN tur 🙂 god tur! Og husk, ut på tur aldri sur 🙂

Se filmen fra turen her:

 

 

3600.no

Se alle innlegg