Drømmestipendkandidat: Sigurd Brevik

Foto: Olav Raanaas Moen fra NMF Øst

Sigurd Brevik er en av fem nominerte fra Kongsberg til å vinne. Les om hans drøm her.

I desember 2017 ble det kjent at Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping er igang med å jakte på kandidater til Drømmestipendet 2018. 

100 nye kulturutøvere skal i perioden mai-juni 2018 få til sammen 1,5 millioner kroner og siden det er 15. gang, jubileres det med å øke stipendbeløpet fra 10.000 kroner til 15.000 kroner!

I disse dager er de fem nominerte fra Kongsberg klare og her kan du bli litt bedre kjent med Sigurd Brevik.

 

Les også: Drømmestipendkandidat: Ingeborg Kolstad

Til vanlig går Sigurd i førsteklasse på Musikklinja her på Kongsberg, med hovedinstrument tuba. På fritida er han med i flere korps og i Kongsberg Kulturskole.

– Det er generelt en opptatt hverdag, og helger med øvelser og konserter nesten hver uke, forteller han.

Det var i fjerdeklasse Sigurd begynte å spille i korps. Nå er han på sitt åttende år med musikk. 

– Det var mange som spilte i korps i klassen min, og det synes jeg virket morsomt å være med på, forklarer han.

Lærere som sprer spilleglede

Sigurd trekker frem flere rundt ham som viktige inspirasjonskilder.

– Det som inspirerer og motiverer meg til å fortsette er en fantastisk lærerstab på Kulturskolen og Musikklinja, som er flinke til nettopp å skape spilleglede hos elevene, skryter han.

– I tillegg er kulturmiljøet og samarbeidet mellom kulturarenaene på Kongsberg med på å se oss unge musikere, og gjøre det enkelt å kunne spille akkurat der du vil i byen.

En stor anerkjennelse

Det å være en av kandidatene til å vinne årets stipend, betyr mye for Sigurd. På mange plan.

– Det er veldig hyggelig å bli nominert til Drømmestipendet, fordi det viser at det man holder på med, all den tida man legger i lidenskapen sin, faktisk blir sett av kommunen og miljøet rundt deg.

– Jeg tror ikke det enda har gått opp for meg hvor stort Drømmestipendet er, for det er jo konkurranse mellom kulturutøvere i hele landet. Det er stort!

Den dyktige musikeren er takknemlig for bare å i det hele tatt være nominert.

– Jeg vet ikke nøyaktig hva jeg kommer til å gjøre om jeg vinner. Jeg kommer nok neppe til å tro det med en gang. Det blir uansett det største jeg har vunnet, og det er absolutt en milepæl for meg å bare bli nominert. Det gir et ekstra kick for motivasjonen å få dette, og jeg er veldig takknemlig for å bli nominert, avslutter han.

Foto: Bjørn Isaksen

Les hele søknaden her:

Jeg heter Sigurd og har spilt i korps og kulturskole i snart åtte år. Jeg startet på kornett som niåring, men det varte bare et år før jeg gikk over til baryton.

Allerede to år etter starten på kornett, stod en liten elleveåring overlykkelig for å ha fått en altfor stor tuba i armene.

Siden da har musikken preget flere og flere deler av livet mitt, og jeg og tubaen passer godt sammen.

Kongsgårdmoen skolekorps, Kongsberg Kulturskole og Kongsberg Musikklinje er der jeg nå primært hører til.

Samarbeidet mellom disse og resten av det fantastiske musikkmiljøet i Kongsberg har gjort det mulig for meg å være med på det meste av musikkfestivaler og kulturliv i byen, fra Glogerfestspill til Jazzfestival.

«Samarbeidet mellom disse og resten av det fantastiske musikkmiljøet i Kongsberg har gjort det mulig for meg å være med på det meste av musikkfestivaler og kulturliv i byen, fra Glogerfestspill til Jazzfestival.»

Gjennom musikklivet her har jeg fått deltatt i flere korpskonkurranser med både skole- og voksenkorps, spilt i en messingkvintett med kulturskolen, vært solist med Oslo Symfoniorkester, og mye mer.

Jeg er for det meste en klassisk musiker, men både Jazzfestivalen og det nå nye livet på musikklinja gjør at jeg kan utforske og utfolde meg i flere og flere sjangre.

Det har også vært mulig å delta i musikkliv utenfor Kongsberg, gjennom NMF Østs mange gode tilbud.

Jeg deltar årlig på sommerkurs, og har nå i halvannet år spilt i Regionkorps Øst. Dette har gitt meg mulighet til å spille med andre ordentlig flinkere musikere på min alder, og å lære hvordan det er å spille i et korps med høye krav og forventninger, men også godt musikalsk og sosialt samspill.

Drømmen

Jeg drømmer om å kunne fortsette med tubaen og musikken livet ut.

Spesielt vil jeg kunne bli så god som jeg kan, alltid finne måter å spille litt bedre enn dagen før, utforske nye måter å spille på innenfor flere sjangre.

I første omgang nå vil det være å jobbe for å kunne ha førstegangstjeneste i Gardens musikktropp, for så å ta en utdanning innenfor utøvende musikk.

På musikklinja nå ønsker jeg å kunne skape gode og varierte konserter, arrangementer og spilleglede med de andre i klassen.

Det er mange flinke musikere her, og det ville vært fantastisk å kunne spille, utforske og lære både ny musikk og noe vi har spilt før i løpet av de tre årene. Dette er noe jeg har et sterkt initiativ for.

Det jeg synes er mest magisk med musikk er at det er et internasjonalt språk uten grenser.

«Det jeg synes er mest magisk med musikk er at det er et internasjonalt språk uten grenser.»

Senere i livet ønsker jeg å kunne bruke musikken til å reise rundt og lære om andre kulturer og deres musikk, i tillegg til å kunne lære vekk den norske musikkulturen til de som kommer hit.

Musikk er en viktig del av integrering, og det er så lett å bruke. Alle skjønner musikk, alle kan lære musikk. Jeg ønsker å kunne bruke dette til å lage prosjekter for å fremme spilleglede og toleranse mellom kulturer.

«Musikk er en viktig del av integrering, og det er så lett å bruke. Alle skjønner musikk, alle kan lære musikk. Jeg ønsker å kunne bruke dette til å lage prosjekter for å fremme spilleglede og toleranse mellom kulturer.»

Fem unge talenter fra Kongsberg har tidligere mottatt stipendet: Andreas Hesselberg Hatzikiriakidis i 2014, Inger Maren Fjeldheim i 2013, Martine Bæver Larsen i 2012, Andrea Kristine Lysgaard i 2011, Einar Løvli Hidle i 2007 og Sigurd Drogset Hemmingsen i 2017.

Her kan du lese søknaden til Sigurd som ble tildelt 10.000 kroner sommeren 2017: Supertalent fikk drømmestipend. 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg