Drømmestipendkandidat: Ingeborg Kolstad

Foto: Rachel Blomberg

Ingeborg Kolstad er en av fem nominerte fra Kongsberg til å vinne. Les om hennes drøm her.

I desember 2017 ble det kjent at Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping er igang med å jakte på kandidater til Drømmestipendet 2018. 

100 nye kulturutøvere skal i perioden mai-juni 2018 få til sammen 1,5 millioner kroner og siden det er 15. gang, jubileres det med å øke stipendbeløpet fra 10.000 kroner til 15.000 kroner!

I disse dager er de fem nominerte fra Kongsberg klare og Ingeborg Kolstad er en av dem.

Til vanlig går Ingeborg på den landsdekkende ballettlinjen på Edvard Munch Videregående Skole i Oslo.

Ingeborg veksler mellom å pendle fra Kongsberg og å bo hos tanta hennes.

Ingeborg stod bak koreografien til Vestsiden Ungdomsskoles revy desember, 2016. Foto: Anniken Tangerud

– Det er lange dager med mye trening, noe som resulterer i at jeg ofte kommer seint hjem på kvelden, forklarer hun.

Ingeborg har danset i rundt 10 år og startet å danse på ordentlig i 4. klasse. Før det var det barnedans som gjaldt.

– Det var foreldrene mine som fikk meg til å begynne da jeg var tre år gammel, men jeg valgte å satse på dans selv da jeg var rundt 12 år.

– Det som motiverer meg er drømmen om å kunne utdanne meg innen dans og ha det som levebrød senere i livet, forteller hun ivrig.

«drømmen er å kunne utdanne meg innen dans og ha det som levebrød senere i livet»

Dansekurs

Ingeborg ble veldig glad da hun fikk høre at hun var nominert og det gikk opp for henne at hun faktisk hadde en mulighet til å vinne.

– Om jeg vinner vil jeg bruke pengene på dansekurs til sommeren. Jeg skal danse fire uker av sommerferien og det er kurs som koster flere tusen kroner. I tillegg koster både utstyr og videre dansetrening mange penger. Pengene ville derfor hjulpet meg enormt mye på veien, avslutter hun.

Foto: Jarl André Hanssen

Les Ingeborg sin søknad her:

Jeg heter Ingeborg og er 16 år gammel. Som treåring begynte jeg å danse ballett og har siden fortsatt med det, samt også utforsket flere andre dansestiler.

Jeg har gått på mange forskjellige dansestudioer; på Hadeland, i Lier, i Oslo og i Trøndelag der jeg blant annet plukket ut til å være med på utvidet kulturskoletilbud.

De to siste årene har jeg danset moderne, jazz, hip-hop, ballett og jazz-improvisasjon på Studio3 i Kongsberghallen. Her har jeg utviklet meg masse, både gjennom treningen og gjennom mulighetene Studio3 har gitt meg.

Arrangert av Panta Rei-danseteater og Brageteateret har jeg, gjennom Studio3, fått være med på prosjektet «Tilt». Delen av prosjektet jeg var med på å gjennomføre gikk ut på å delta på workshop, i tillegg til å være med på å skape en «curtain-raiser» for en profesjonell forestilling med dansere fra Panta Rei-danseteater.

Gjennom Studio3 har jeg også fått være med på årlige juleforestillinger i Musikkteateret på Krona.

I Kongsberg har jeg også deltatt på UKM de to siste årene og i fjor kom jeg videre til fylkesmønstringen i Ål.

UKM var en god og innholdsrik opplevelse der jeg ble kjent med nye mennesker med mange av de samme interessene som meg. I tillegg fikk jeg nyttige erfaringer fra å danse alene på en scene. Erfaringer jeg er veldig takknemlig for.

Tidligere har jeg vært med på workshop med den kjente dansepedagogen Abby Lee Miller, fra den amerikanske TV-serien «Dance Moms». Hun var en stor inspirasjon for meg på den tiden.

Da jeg gikk i niende klasse tilbrakte jeg den obligatoriske arbeidsuka ved Nasjonalballetten på Den Norske Opera og Ballett. Det var en ekstremt inspirerende uke, der jeg fikk se hvordan dansernes hverdag var, hvordan de trente og hvordan de jobbet mot en forestilling.

Jeg lærte mye om produksjonsprosessen på operaen, samt dansernes psyke og om hvor hard bransjen er.

Mot slutten av uka fikk jeg en billett til en oppsetning av den kjente koreografen, Jirí Kylián. Jeg fikk være med backstage og snakke med både teknikerne og danserne, samt også føle på den spente stemningen før teppet gikk opp.

«Uka har uten tvil vært den beste og mest lærerike uka i mitt liv. En mulighet som har preget valgene jeg har tatt og inspirert meg til å satse på dans.»

Jeg er generelt interessert i scenekunst, ikke bare dans, og har da også utforsket andre retninger, blant annet teater.

I forskjellige amatørteatergrupper har jeg vært med på oppsetninger som «Annie», «Robin Hood», «Reisen til julestjernen», «Snødronningen» og «Bronsebukkene». Jeg har også vært med i reklamefilmer for Kiwi (kommersielle TV-kanaler) og NRK, i tillegg til å ha dubbet i TV-serier som; «Hedenhøsbarna finner opp julen» og «Rubens øy» for NRK Super.

Flere retninger innenfor scenekunsten er noe jeg gjerne vil fortsette å utforske, da dette også hjelper med å utvikle meg innen dans.

Da jeg skulle søke videregående skole, var det ingen tvil om hvilken retning jeg ville gå. Jeg søkte den Landsdekkende Ballettlinjen ved Edvard Munch VGS i Oslo. Av omtrent 60 søkere var jeg heldig å være en av de 16 som fikk plass.

Etter å nå ha gått på ballettlinjen i over et halvt år, setter jeg mer enn noen gang pris på mulighetene den gir meg. På skolen har vi fått delta på workshops og forestillinger arrangert av blant annet Den Norske Opera og Ballett og Jo Strømgren kompani.

Med masse trening og dyktige lærere er plassen på ballettlinjen en kjempeviktig faktor for meg i fremtiden, da den gir meg en større mulighet for å oppfylle drømmen min.

Drømmen

Drømmen min er å kunne leve av å være utøver, koreograf og pedagog innenfor sjangeren moderne/samtidsdans. Etter videregående vil jeg derfor søke på gode danseutdanninger flere steder i verden.

«Drømmen min er å kunne leve av å være utøver, koreograf og pedagog innenfor sjangeren moderne/samtidsdans.»

Jeg ser for meg en fremtid i København, Berlin, London eller New York der jeg jobber med å skape scenekunst. Jeg vil jobbe som utøver i moderne-kompanier, jeg vil undervise, videreføre kunnskap og dele dansegleden med andre dansere, og mest av alt vil jeg skape egne verk som påvirker publikumet.

Min største drøm er å bruke dansekunsten til å fremme viktige budskap som jeg er opptatt av, blant annet saker som rasisme, likestilling og urettferdighet i verden.

Drømmer er gratis, men å realisere dem koster. Drømmestipendet vil jeg bruke til å finansiere danseklasser, utdanning og utstyr som koster flere tusen kroner. Stipendet vil derfor hjelpe meg i å realisere drømmen min.

 

Fem unge talenter fra Kongsberg har tidligere mottatt stipendet: Andreas Hesselberg Hatzikiriakidis i 2014, Inger Maren Fjeldheim i 2013, Martine Bæver Larsen i 2012, Andrea Kristine Lysgaard i 2011, Einar Løvli Hidle i 2007 og Sigurd Drogset Hemmingsen i 2017.

Her kan du lese søknaden til Sigurd som ble tildelt 10.000 kroner sommeren 2017: Supertalent fikk drømmestipend. 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg