Birgitte Frihagen Tveiten er en av fem nominerte fra Kongsberg til å vinne årets drømmestipend. Les om hennes drøm her.

I desember 2017 ble det kjent at Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping er igang med å jakte på kandidater til Drømmestipendet 2018. 

100 nye kulturutøvere skal i perioden mai-juni 2018 få til sammen 1,5 millioner kroner og siden det er 15. gang, jubileres det med å øke stipendbeløpet fra 10.000 kroner til 15.000 kroner!

I disse dager er de fem nominerte fra Kongsberg klare og denne gangen har vi kommet til Birgitte Frihagen Tveiten.

Birgitte går på musikklinja ved Kongsberg videregående skole, tar sangtimer ved Kongsberg kulturskole og syner i Kongsbergs kammerkor.

– Ellers deltar jeg også på forskjellige musikkprosjekter som skjer i byen i regi av skole, kulturskole og så videre. Ellers er jeg sosial med venner, forteller hun varmt til 3600.no.

Den dyktige sangerinnen har sunget så lenge hun kan huske.

– Men det var ikke før i åttendeklassen jeg begynte å synge i et kor og etter det har bare interessen for sang utviklet seg, forklarer hun.

Musikk har alltid vært en stor del av livet hennes og vil nok være det i fremtiden også.

Flere positive tilbakemeldinger gjorde at jeg ville utvikle meg som sanger og lære mer om sang og sangteknikk. Det som motiverer meg nå er at jeg vil fortsette å utvikle meg, pushe grenser og ikke være redd for å gjøre feil men heller vokse og lære av de.

Å bli nominert til å vinne årets drømmestipend er stort.

– Jeg ble veldig overrasket fordi jeg trodde ikke jeg skulle bli nominert fordi det er mange andre dyktig folk som også hadde søkt. Derfor syntes jeg det var utrolig morsomt og overraskende at jeg ble nominert.

Hva gjør du hvis du vinner?

– Hvis jeg er så heldig å får stipendet så tenker jeg å bruke pengene på et kurs innenfor Jazz, hvor du blir undervist av dyktige lærere til å jobbe med improvisasjon og ditt hovedinstrument. Utover det kommer pengene til å bli brukt til videre utdanning, avslutter hun og smiler.

Hør Birgitte synge duett med Leyla Holtan og Emilie Kristoffersen under Ode til Gloge Januar 2018. Gitar trakteres av Kenneth Tandberg:

 

 

Les hele søknaden her:

Hei jeg heter Birgitte Frihagen Tveiten og er 17 år gammel jente fra Kongsberg.

Jeg går andre året på musikklinja ved Kongsberg videregående, og dermed er musikk en stor del av min hverdag, både skole og fritid.

På musikklinja lærer vi mye om musikkens bakgrunn og oppbygning som har hjulpet meg til å få en større musikkforståelse.

Musikken har alltid vært en veldig viktig del av meg og min identitet. Så lenge jeg kan huske har jeg alltid sunget og hatt glede av musikk, så sang er mitt hovedinstrument.

Som nevnt har jeg sunget helt siden jeg var liten, men det var ikke før i åttende klasse jeg startet å synge ordentlig. Da startet jeg i Kongsberg Pikekors kammerkor og lærte mye der, men senere fant jeg ut at jeg ville utvikle meg mer som sanger og starter derfor på sangundervisning ved Kongsbergs kulturskole i 2014. Her var jeg veldig heldig og fikk dyktige lærere som har hjulpet meg veldig med å eksperimentere med forskjellige sjangere og utvikle stemmen.

«Musikken har alltid vært en veldig viktig del av meg og min identitet. Så lenge jeg kan huske har jeg alltid sunget og hatt glede av musikk, så sang er mitt hovedinstrument.»

En sjanger som virkelig fanget min interesse var jazz.

Sanglæreren min på kulturskolen introduserte meg for sjangeren og vi har jobbet mye med jazz siden.

Det som jeg liker best ved sjangeren er at du virkelig har muligheten til å gjøre sangene «dine». Du kan eksperimentere med melodier og improvisasjon og på denne måten blir det mer personlig og mer nært.

Jeg har vært så heldig å fått sunget med Kongsberg storband ved forskjellige anledninger, f.eks. som Kongsberg jazz festival og storbandets egne konserter. Noe som har vært utrolig morsomt.

Selv om jazz står meg nært er jeg veldig glad i å synge andre sjangere og gi meg selv en utfordring.

En del av min læringskurve har vært å pushe meg selv og ikke være redd for å gjøre feil og heller lære av disse feilene.

Drømmen

Drømmen min vil jeg si består av mange del drømmer.

Jeg har kommet en lang vei når det kommer til musikken, men har fortsatt en lang vei å gå.

Jeg tenker alltid på nye måter jeg kan utvikle og utfordre meg selv stemmemessig, og nå mitt fulle potensiale som sanger.

Noe jeg ser fram til nå og som jeg tenker å investere stipendet i, er sommerkurset Jazz i Søgne 2018. Det varer i en uke hvor du får hjelp og undervisning av dyktige lærere til å jobbe med improvisasjon og ditt hovedinstrument. Det er jazz improv Norge sitt arrangement og  kurset er nesten som en stor samspill-festival, med deltakerkonserter, lærerkonserter, jam-sessions, band- og instrumental undervisning, lærer-forelesninger osv. Dette hørtes utrolig interessant ut og dette kan hjelpe meg veldig til å eksperimentere enda mer med jazz, møte mennesker med samme lidenskap for sjangeren og utvikle meg enda mer, noe som jeg syntes høres utrolig spennende ut.

En annen drøm er å fortsette å gi folk noe med min musikk.

Jeg har ofte fått høre at folk har en glede å høre på meg synge og dette setter jeg enormt pris på. For dette er mye av det musikken handler om. Samspillet mellom musiker og publikum og gleden i dette. Du forteller noe gjennom musikken, om det er gjennom et instrument eller vokal, til mennesker som har kommet får å høre på akkurat deg fortelle. Og for meg er dette veldig viktig å huske når jeg opptrer.

Så jeg kan konkludere med at alt i alt er min drøm å kunne fortsette med musikk og alltid ha gleden av musikk uansett hvor jeg befinner meg i livet.

 

Fem unge talenter fra Kongsberg har tidligere mottatt stipendet: Andreas Hesselberg Hatzikiriakidis i 2014, Inger Maren Fjeldheim i 2013, Martine Bæver Larsen i 2012, Andrea Kristine Lysgaard i 2011, Einar Løvli Hidle i 2007 og Sigurd Drogset Hemmingsen i 2017.

Her kan du lese søknaden til Sigurd som ble tildelt 10.000 kroner sommeren 2017: Supertalent fikk drømmestipend. 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg