Drømmebiler i over 100 år

Foto: Bjørn Isaksen

– Batmanbil som går på batteri! Den skal være svart med gul flaggermus på.

Det er kveld og fantasien til Mia på snart fem år sprudler. Jeg har nettopp spurt henne hva slags bil hun ønsker seg når hun blir stor, og det er tydeligvis ikke hvilkensomhelst bil. Det er en superheltbil, og skal både kunne kjøre og fly, og gå på batteri.

– Fordi den er kul. Bilen er Batman, med korte armer, slik at den ikke kræsjer i noe. For den kan ikke kræsje i andre biler. Og den skal gå på batteri fordi jorda vil at vi skal være snille mot den, understreker hun og smiler stolt.

Både sikkerhet, framsynte drømmer, og tanker om miljøet der altså.

Kjøpmannen Anders N. Funnemark var også en framsynt kar. I 1904 startet han en forretning i Porsgrunn som etter hvert solgte blant annet dresser til seksten kroner stykket og egenproduserte sykler.

Optimistisk tro på fremtiden

Anders N. Funnemark ble født på gården Funnemark i Lunde i 1881. Skjermdump fra nettsidene til Toyota Funnemark.

Troen på bilen som fremtidens transportmiddel førte til at han var en av de første i Telemark som skaffet seg førerkort og tok i bruk bil.

I 1914 tok han over agenturet for Dodge i fylket og fra 1921 til 1924 solgte Funnemark T-Forder til 3.200 kroner stykket.

Sykkelfabrikken ble lagt ned i 1924 og fra da av var det biler for alle penga. Funnemark fikk agenturet for General Motors samme år og bilforretningen ble en av landets mest betydelige.

17. februar 1972 ble også et vendepunkt for Funnemark. Da ble selskapet forhandler av det japanske bilmerket Toyota. Noe som har vært en stor suksess siden.

Gründervirksomheten ble ført videre av sønnen Arve N. Funnemark, og drives i dag av barnebarnet Egil Funnemark.

Bedriften har syv avdelinger i Telemark, Vestfold og Buskerud. Funnemark Kongsberg er fortsatt fremoverlent og klare for morgendagens teknologier sammen med Toyota som er i forsetet på dette.

– Vi er stolte at vi i fellesskap har lagt til rette for at vi skal fortsette å jobbe for en bærekraftig fremtid. Dette gjør vi gjennom å ta bevisste valg i mer miljøvennlige biler, og i vår egen organisasjon, forteller Robert Mederud, daglig leder av Funnemark Kongsberg.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg