– Dialekta er jo ikke noe å skjems a, spesielt ikke kongsbergdialekta

AA0038

– Jeg er jo bare en enkel kar fra Skollenborg som har fløtta inn tel Oslogryta for å sondere terrenget og “finne meg sjæl”. Jeg trur det gjelder å værra tro mot den man er asså, kanjokke drive å legge om.

– Folk i by´n har jo en tendes til å værra litt stive I skuldra te tier, men da ære jo moro med litt klasking på låra og et par folklige vitser, så vi får blauta opp dissa folka litteranne.

– Dialekta er jo ikke noe å skjems a, spesielt ikke kongsbergdialekta.

Tekst: Bjørn Isaksen/foto: Christopher R. Helberg

Det er desember og Martin Marki & Co er igang med årets utgave av Kalendær’n.
– Det blir rølpete julesteming og fint fram mot julaften – slik det skal værra, forteller Martin Marki (24).
marki– Kalendær´n starta egentlig for fire år sia, hjemme på Kongsberg en sein dag I novemberkulda. Da vare lite folk I byen, lite å gjørra, så fikk jeg med meg Axel Skalstad, lokal helt, som trøkka tel. Siden den gang har produksjonen gradvis blitt “bedre og bedre”, og nå kjører vi på igjen. Kalendær´n er adventshowet hvor vi spiller inn 24 episoder på én kveld. Det blir husband, gjester, lukeåpning og konkurranse med litt attått-underholdning.

Kalendær’n: Her kan du følge galskapen

Humornieu ble startet av Morten Ramm og Bjørn Asgeirsson like før jul i fjor, og har blitt omtalt som et «lavtersketilbud til humorentusiaster». Kan du prøve sette Kongsberg-folket inn i hva dere egentlig driver med – og hvorfor?

– Altså, Humornieu er et nettsted som jobber for å få nye komikere opp og fram. Jeg er en del av herligheten og bidrar med egenproduserte sketsjer, holder liv I nettsia, styrer og steller, i tillegg til at jeg gjør litt papirarbe. Hvorfor? Fordi det trengs nye perspektiver i disse torsdagkveldfraunderholdningsavdeling-tidene, også ære jo jævla moro!

Hva er du egentlig holder på med?

– Jeg prøver vel bare å være en reaksjon på ett eller anna. Hva skjedde med det folklige, nære, rett på greiene. Jeg digger fleksnes og flåklypa, kjeft kaffi og ullpledd. Prøver bare å være meg sjæl og speile ting sånn som de er. Det er så mye mas fra tv´n om dan, føler jeg har sett detta før lissom. Folk må slappe av litt asså, roe litt ned, tare litt piano. Folk er jo forskjellig og det må man huske på. Det er egentlig “greia” mi.

Sjekk nettsidene til «humornieu»

Er det noe som er for alvorlig til å spøke med, eller kan alt være moro?
– Jeg mener man burde spøke med det som spøkes kan, så lenge man ikke sparker nerrover, da kan det fort bli ufint. Vi bruker jo humoren for å belyse, til å sette spørsmålstegn og komme med kritikk, også ovenfor tabubelagte temaer. Sjæl så liker jeg å ta tak I større temaer, pakke de inn i litt ufarlig folklighet og stapper det inn I underbevistheten tel folk. Lurer det inn der. Fått non kommentarer fra mutter´n på no flaskeføring I enkelte tilfeller, men utenom det så hareikke blitt mye klager, enda.

Hva skjer videre?
– Nå er vi igang med planlegging av Humornieu-tv for humorkanalen som er å se til neste år, tenker jeg. Utenom det så ære vel bare å kjøre på videre. Opp om morran, ner om kvelden veitu.

 

 

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg