Dette hadde de ikke forventet

– Neiii! Hva?! Er det sant?!

Da Block Watne i midten av mai, 2017, annonserte at de ville dele ut 3 sponsorpotter for å hjelpe lokale lag og foreninger i Kongsberg med økonomisk støtte, gikk jungeltelegrafen i byen.

Til slutt hadde Block Watne fått hele 32 søknader og de ansatte i boligbyggerfirmaet ble imponert over innsatsen.

Onsdag 7. juni delte de ut den første potten på 15.000 kroner til damekoret Acta Musicae til stormende glede.

Block Watne ønsker å bli en delaktig og stolt part i lokalmiljøet i byen og bygge drømmer sammen med ildsjelene.

Det var mange gode søknader, men søknaden til de vi deler ut 25.000 kroner til, var helt rå. Den var virkelig en innertier og traff oss umiddelbart, avslører Beate Wojtaszek fra Block Watne til 3600.

Hvem det er, ser du lenger ned i saken. 

– Nå gjenstår en siste sponsorpott på 50.000 kroner. Hvem som mottar disse gjenstår å se, men vi ønsker også at dette blir en part som vi kan involvere oss med og være sammen med på reisen og kanskje bidra til å løfte de ytterligere, legger hun til.

Hvem som får den siste er altså ennå ikke bestemt, men Beate og de andre fra Block Watne gjør de siste intervjurundene i disse dager.

God stemning inne i Kongsberg Musikkteater. Fra venstre: Per Gustavsen, Beate Wojtaszek, Hege Therese Sund Jensen og Kristina Hesjedal Schnell. Foto: Anniken Tangerud, 3600.no

Neiii! Hva?! Er det sant?! spør Kristina Hesjedal Schnell og Hege Therese Sund Jensen, to av ildsjelene fra Åsen Barne- og Ungdomsteater, forfjamset idet Beate henter frem en gigantisk sjekk og en blomsterbukett og overbringer det glade budskapet om at de akkurat har fått 25.000 kroner i sponsormidler fra Block Watne.

Noe så fantastisk! Åh. Så utrolig gøy! utbryter de i vill overraskelse.

Det er vel fortjent. Dere hadde en helt rå søknad hvor dere bød på dere selv og traff kjerneverdiene til Block Watne, så dette fortjener dere virkelig, uttaler Beate og smiler.

Her ser vi at midlene ikke bare blir en dråpe i havet, men vil få en reell nytteverdi for dere i veien videre, understreker hun.

Det kan vi love, svarer Kristina henrykt og innrømmer de var litt spente på hvordan søknaden ville bli tatt i mot.

Nå får vi en mulighet til å utnytte potensialet som ligger i det Kongsberg Musikkteater kan tilby, samt scene-elementer og mye mer. Så disse midlene vil få konkrete og synlige resultater, legger hun til.

En av årsakene til at Åsen vant frem er verdiene de understreker i sitt arbeid og Beate understreker hvordan det frivillige teaterlaget har en enorm evne til å løfte hverandre i gruppen.

 

Ja. Hos oss er alle vinnere og vi har et veldig inkluderende miljø hvor alle skal føle seg som stjerner. Hos oss har vi et bredt spekter av involverte og du trenger ikke være best for å bli med. Det som også er så spesielt er det gode samspillet vi har, uavhengig av alder., understreker Kristina og Hege Therese, stolte.

Dere har jo vært involvert i noen år. Hva er det beste med teaterlaget og erfaringen den har gitt dere?

Å se jenta mi utvikle seg. Det betyr så mye, svarer Hege Therese rørt.

I tillegg er dette en arena hvor barna blir veldig nær og samarbeider tett med sine foreldre eller foresatte. Det er ganske unikt. Som mor får jeg sjansen til få til noe sammen med barnet mitt. Det gir enormt mye glede, sier Kristina og forklarer at minst én voksen per barn må være med per forestilling de setter opp.

Sammen får man til noe man ikke tror er mulig fordi det er så stort. Men så klarer man det og det er ubeskrivelig, legger hun til og røper at det går med minst 2.500 timer dediserte timer per involvert – på fritiden – for å sette opp et stykke på scenen.

I tillegg peker de to ildsjelene på hvor stort det var å få samarbeide med Musikkteatret og sette opp forestillingen Hairspray  der for første gang våren 2016.

Hos oss behandler vi amatørene på lik linje med de «store». Når du da ser hva som skjer med ungene, gjør det noe med oss og det var en sterk opplevelse, forteller Per Gustavsen, koordinator ved teatret, varmt.

Ja. Der fikk barna og ungdommene føle seg proffe på scenen. Det tilførte et kvalitetsstempel og en glamourfaktor og nå kan vi vokse videre på det, avslutter Kristina.

UTDRAG FRA SØKNADEN

BYGGESØKNAD – Søknad om støtte til å bygge fundament for barn- og unges skuespillerdrømmer.

«Tenk at dette er vanlige unger! Jeg blir så rørt av å se hvordan ungene har blitt forvandlet til skuespillere – som blomstrer og deler sin glede som profesjonelle entertainere!»

Sitatet er fra en lærer som var publikum på Åsen Barne- og Ungdomsteater sin forestilling Hairspray jr på Kongsberg Musikkteater, Krona i april i år. Teateret er godt etablert og vi er stolte over å kunne feire 30- års jubileum neste år. For første gang dette året flyttet teateret forestillingene sine vekk fra gymsalen på Gamlegrendåsen skole med svette og trange garderobefasiliteter til Kongsbergs nye storstue; Musikkteateret på Krona. Det ble stor suksess! Vi satte publikumsrekord med over 1500 solgte billetter til musikalen “Hairspray Jr.”.

Block Watnes visjon er å oppfylle (bolig)drømmen for vanlige folk.

Åsen Barne- og Ungdomsteater (ÅBUT) jobber for å oppfylle vanlige barns drøm
om å få være skuespiller, lage teater, stå på en scene, utforske sine evner og i fellesskap kjenne på gleden ved å spille teater og formidle noe til andre.

Med humor, arbeid, rettledning, øving og vennlig utfordring av grenser vil vi bygge stein på stein og  vise vanlige barn og unge at de kan! Det er ingen audiotion på teateret vårt. Den som har stått lengst på venteliste får tilbud. Her ser vi ingen begrensninger, bare drømmer og muligheter.

Det er fantastisk når den sjenerte ungjenta står i spotlighten på scenen med publikum i sin hule hånd, når 12-åringen etter ukesvis med øving endelig klarer å gjennomføre hele solosangen og de andre barna jubler, når de som spiller mor og datter bestemmer seg for å slippe hemningene og virkelig leve seg inn i rollen, når hofter svinger og dansen sitter som den skal. Når hele salen på Krona reiser seg og gir stående applaus og de 20 ulike store og små ungdommer skuespillerne våre fra 10-16 stimler sammen i gruppeklem etter forestilling. Her er alle vinnere – sammen!

Block Watnes verdier er SKOLE.

ÅBUT kjenner seg igjen i alle disse verdiene, og tolker dem slik;

Skikkelig: Vi holder det vi lover. ÅBUT har renommé å ivareta! Folk på Kongsberg i alle aldre vet at når de går på ÅBUT sine forestillinger, så får de en flott opplevelse! Dette takket være skikkelig arbeid: det legges ned over 2500 timer for skuespillerne og nesten like mange timer lage gode kulisser, kostymer, program, markedsføring, tilrettelegging, administrasjon. Hele prosessen ledes av en innleid profesjonell instruktør, og vi leier også lyd/lys. Resten står vi for som foreldregruppe.

Kvalitetsbevisst: ÅBUT er opptatt av kvalitet. Det skal være en god opplevelse å være med i teateret og å være publikum. Vi har en skuespillergruppe på  20 barn og unge,  alle får tett og individuell oppfølging og blir bygget opp til å ta ut sitt fulle potensiale. I løpet av årene de er med ser vi en fantastisk utvikling! Ungene får selvtillit og oppleve hvordan de kan glede et publikum. De blir også kvalitetsbevisste – spesielt etter at vi har hatt forestilling i Musikkteateret hvor de merket at de ble sett og at det ble om å gjøre å gjøre jobben sin godt for at helheten skulle bli bra.

Offensiv: ÅBUT er offensive og fremoverlent! Vi utforsker nye muligheter, strekker oss langt for å sette opp spennende og utfordrende stykker, som appellerer til både barn og voksne.

Lønnsom: Vi er avhengig av å drive nøkternt og lønnsomt. VI vil holde billettprisene lave – dette skal være et tilbud til alle. Gjennom hardt arbeid, god dugnadsånd og streng kontroll med økonomien har ÅBUT over tid klart å unngå røde tall, men budsjettene er helt avhengige av gode støttespillere for å balansere.

Engasjert: Bak ÅBUT og de 20 flotte skuespillerne står en gjeng superengasjerte foreldre. Uten disse ville det ikke vært mulig. Vi har en fantastisk instruktør fra Buskerud teater! Ungene er engasjert, øver og øver, hjemme og på teateret…og på ekstraøvelser og intensivuker. Vi er engasjert – og skaper lokalt engasjement.

Vi ser for oss felles glede over langsiktig samarbeid mellom Block Watne og ÅBUT.

Lokal forankring, langsiktighet og fellesskap i visjoner og verdier er noe vi kan bygge videre på sammen. Ved å støtte vår «byggesøknad», vil dere få lokal synlighet for deres samfunnsansvar, dere støtter lokal barne- og ungdomskultur, og dere er med på å gi oss et langsiktig, stødig fundament for å utvikle og oppfylle barn og unges drømmer.

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg