– Dette fenget noe innmari!

Det er ikke hver dag du møter på’n Kristian Kvart.

– Hvor gamle er dere da? spør museumspedagog for Norsk Bergverksmuseum, Erik Engebretsen, engasjert idet han møter åtte spente fireåringer fra Kampestadlia Barnehage utenfor inngangen til Sølvverkets anlegg i Saggrenda.

– Fiiire!! roper ungene begeistret tilbake og viser stolt med fingrene.

Det er torsdag. Klokken er ett og til tross for det tunge høstregnet som preger dagen møter Engebretsen i tidsriktige bergverksklær – klar til å ta i mot en ny «skokk» med unger for å lære de om sølvfunnet og hvordan byen vår ble til.

Se et bildegalleri nederst i saken.

Opplegget er en del av Sølvtråden- den kulturelle skole- og barnehagesekken i Kongsberg og Engebretsen er et av prosjektets virkelige ildsjeler.

– Dette er jo det morsomste jeg driver med og det er ekstra koselig med de yngste. De er så ivrige, smiler Engebretsen.

Dette med formidling av Sølvverkets- og byens historie er noe Erik har holdt på med i en evighet – men like levende som alltid klarer han å formidle det flotte og spennende med historien vår på en måte som fanger selv energiske fireåringers oppmerksomhet.

Vi begynner med den kjente gruveinngangen. Det kalde trekket som gufser fra det mørke dypet innenfor er både mystisk og kanskje litt skummelt. Men fireåringene lar seg fengsle – og da Erik litt senere «brummer» høyt med ATWen i garasjen, skriker de henrykt.

Kaldt – men veldig spennende. Her er de ved gruveinngangen. Foto: Anniken Tangerud
Litt bråk må til. Så gøy var det at de ba om å starte motoren én gang til. Foto: Anniken Tangerud

Dukker og dramatisering

Nede bak Sakkerhusene venter en dame med en sekk. Damen heter Anne Kvam og sammen med Erik skal hun nå fortelle – og dramatisere – historien om sølvfunnet i 1623.

Barna sitter som tente lys – for dramatiseringen er gjort gjennom dukkene Helga og Jakob og da Helga faktisk finner en ekte sølvklump – ja da må man jo løpe bort for å både ta på og holde selv.

Jakob og Helga har funnet sølv! Foto: Anniken Tangerud

Til og med Kong Christian IV dukker opp – bokstavelig talt som en dukke – og ber barna dra på skattejakt – etter fargerike steiner som barna får beholde da jakten er omme.

Kristian Kvart – i dukkeversjon. Foto: Anniken Tangerud
På jakt etter steiner. Foto: Anniken Tangerud

Hvordan gruvearbeiderne jobbet og kledde seg blir vist gjennom å kle på en av fagarbeiderne i barnehagen, Tonje Andreassen. Til stor glede for henrykte barn – om enda mer da Engebretsen starter å synge ei vise på tysk

Både utstyret og klesdrakta vises frem. Foto: Anniken Tangerud

Det tok ikke lang tid før Kristian Kvart dukket opp i en «ekte» versjon også. Denne gangen dramatisert av Erik selv – i en historie om hvordan Kongen som grunnla byen vår hjalp en gårdskjerring (spilt av Anne) med både mat, husly og sølv.

På tide å følge kongen inn i et av Sakkerhusene. Foto. Anniken Tangerud

Ekte gruvearbeidere

Så var det fyrsetting. Hvordan det harde fjellet kan erobres, må jo læres. Dypt inne i en stoll, ligger et bål og ulmer.

Men den opplevelsesrike dagen toppet seg nok for mange av barna da de selv fikk være  gruvearbeidere og vaske ekte sølv – og avslutte med et bokstavelig «bang»! da de preget hver sin mynt.

Stolt sølvvasker. Foto: Anniken Tangerud
Til odel og eie. Foto: Anniken Tangerud

Superfornøyde

Det var en glad gjeng som tok taxi tilbake til barnehagen. Mettet på inntrykk, visste de ivrige fireåringene nesten ikke hva de synes var mest moro.

– Tunnelen! ropes det foran i rekken. – Sølvet! roper en annen.

Alt i alt var de i alle fall både opplyste og lykkelige.

– Dette var et veldig bra opplegg, forteller Tonje Andreassen og Angelica Munoz, fra Kampestadlia Barnehage.

De ble kjempeimponert over opplegget til museet. Ikke minst av måten de fanget barnas oppmerksomhet på.

– De var veldig dyktige til å formidle. Alle barna fulgte med og det ble en stor opplevelse både for barn og ansatte fra barnehagen. De opplevde virkelig,  gjennom den gode formidlingen, å bli tatt med tilbake i tid og lære Kongsberghistorie på en levende og morsom måte.

– Så dette fenget noe innmari! smiler Tonje.

Anne på sin side, vet hva det er hun liker best med dager som dette:

– Det er at du kan få en slik fin dialog med dem! De er så nysgjerrige i denne alderen og det er veldig givende, smiler hun varmt.

Erik Engebretsen og Anne Kvam storkoste seg nede ved Saggrenda. Foto: Anniken Tangerud

En viktig flertrinnsrakett

– Vi er heldige og har en by med en helt unik historie og det er viktig å ha et slikt tilbud til de aller yngste også, poengterer Erik.

Byens historie er en viktig grunnpilar og Engebretsen er en av de som jobber for å videreføre den til neste generasjon.

– Du kan si dette er starten på en viktig flertrinnsrakett hvor opplegget alltid skreddersys aldersgruppen. Både femteklassingene, ungdomstrinnet og den videregående skolen involveres jo etter hvert. Alle med sitt eget opplegg.

At det er en opplevelsesrik dag kan vi skrive under på.

Bli med da Kampestadlia Barnehage fikk lære om byens historie i bilder (alle foto: Anniken Tangerud):

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg