Lørdag 2. november arrangerer flere ildsjeler i Kongsberg et veldedighetsløp for kreft.

De kaller det Monaløpet – for ideen kom da Mona Ledum ble rammet av kreft for tredje gang.

– Ideen kom etter at vi i 2018 var en gjeng fra jazzen som løp rosa sløyfe-løpet inne i Oslo. Vi løp for Mona og med Mona. På veien hjem fant blant annet Mona Olivier og jeg ut at noe slikt kunne vi engasjere oss i og arrangere selv, forteller Ingunn Hagen Våer til 3600.no.

– I løpet av vinteren og sommeren har tanker blitt til planer og dato. Nå er vi klare. 

Det er nok mange i Kongsberg som kjenner Mona Ledum fra før. Hun har over 20 år som aktiv funksjoner i Kongsberg Jazzfestival, medlem i kor og driftet to barnehager i byen.

– Først var tanken at løpet bare skulle være for funksjonærene i jazzen, men så ville Mona Ledum både ha med barnehagene og koret, så vi bestemte til slutt at det skulle være åpent for alle, forteller Ingunn.

– Selv om man ikke kjenner Mona kjenner de aller fleste noen som rammes av kreft, eller blir rammet selv. Så dette er en sak som rører alle, og vi føler oss kanskje hjelpesløse noen ganger. Men det med å arrangere et løp som dette er noe vi kan. Dette er en måte vi kan bidra til hjelp på, forklarer hun.

Saken fortsetter under bildet
Her er Mona Ledum i Rosa Sløyfe-løpet i 2018. Foto: Rosa Sløyfe med tillatelse for gjenbruk

Dugnadsbasert

– Målet vårt med Mona løpet er at det skal være en felles aktivitet for alle som har lyst til å delta.

Håpet er at absolutt hver eneste krone de får inn skal gå direkte til Kreftforeningen.

Ingunn Hagen Våer er en av initiativtakerne bak løpet. Foto: Privat

– Vi har allerede fått god støtte av kongsbergsamfunnet til å gjøre dette uten at det koster oss noe, annet enn tid og dugnadsinnsats! stråler Ingunn.

Med seg på laget har hun blant annet Kopisenteret, som sponser t-skjortene (som folk kan kjøpe for en meget redusert pris), 3600.no som stiller med folk til blant annet oppvarmingen, Eva Jeanette Johnsen, som har designet logoen, Polinor stiller med startnummer, samt Johanne Nessmann og Celina B. Stokes som bidrar med hjelp.

Løypa er heller ikke av den krevende sorten.

– Du kan gå eller løpe gjennom en løype på 3,5 km som går gjennom sentrum og langs elvebredden. Her kan du bruke den tida du trenger. Poenget er å komme seg ut og bidra på den måten du kan til en god sak.

Det koster ikke noe for å delta.

– Istedet ønsker vi at du donerer et valgfritt beløp til Kreftforeningen.

Det kan du gjøre enten på Facebooksiden deres, direkte til Kreftforeninge på VIPPS nr. 2277. (Det er da viktig at du merker VIPPS overføringen med «Monaløpet»)

Monaløpet starter på Kirketorget lørdag 2. november klokken 11:30. Første start finner sted kl. 12:00. Etter løpet er mulighet til å samles på Jazzcafe på Energimølla

En film om Mona.

Mona er tante til May-Line. Filmen under er det May-Line som har laget. Den gir oss et innblikk sykdommen til Mona og hvem Mona er.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg