– Dette blir stas!

Uno Tinlund, Harald Strøm og Roger Haugen er klare med den siste prikken over i'en i utstillingen til ASVO-torvet. Foto: Renate Paulsberg

Uno er kanskje en av byens mest ivrige Downton Abbey-fans.

Fredag den 13. september har filmen Downtown Abbey premiere på Krona Kino.

Men allerede i kveld, mandag 9. september, har rød-løper-premiere med kjendisene i Leicester Square, London.

…og da er kongsbergkaren Uno Tinlund på plass!

Uno er ihuga Downton Abbey-fan, men begynte faktisk ikke å se på den populære tv-serien før den hadde gått en stund, og sesong 1 og 2 var utgitt på DVD (rundt 2012).

– Jeg kjøpte begge sesongene i London etter påtrykk fra familien som var helfrelst, og da var det gjort!! Jeg ble fullstendig oppslukt av dette fantastiske periodedramaet og benka meg foran TV’en hver søndag! forteller han.

Møtt flere av skuespillerne

Uno anbefaler alle som ennå ikke har sett den populære, britiske tv-serien som gikk på ITV fra 2010 til 2015 og senere har blitt sendt på blant annet NRK her hjemme, på det varmeste.

– ALLE som har sans for engelske periodedramaer bør få med seg Downton Abbey! smiler han.

Samtidig unner alle et besøk til Highclere Castle – slottet som i tv-serien fungerer som det ikoniske hjemmet til Grantham-familien.

– Jeg har vært der tre ganger sammen med venner og familie og det er litt av en opplevelse! Når man går ned trappa til «The Grand Hall» eller titter inn i soverommet til Lord and Lady Grantham eller Edith Crawley er det nesten som man forventer at Mr. Carson eller Mary dukker opp rundt neste hjørne!

Julestemning

– Det kan også anbefales å besøke huset før jul hvor det inviteres til innendørs julemarked med flotte håndlagede ting samt et enormt pynta juletre og et kor som synger julesanger. Hvis du ikke er i julestemning fra før, er den GARANTERT på plass når du forlater plassen!

Fra wikipedia: Handlingen i serien er lagt til fiktive Downton Abbey, Jarlen av Granthams herregård. Første sesong foregår fra begynnelsen av kong George Vs regjeringstid, to år før første verdenskrig, og frem til juli/august 1914. Serien følger livene til den aristokratiske Crawley-familien og dens tjenere. Highclere Castle i Hampshire ble brukt som Downton Abbey, og tjenernes stuer ble bygd og filmet i Ealing Studios. Landsbyen Bampton i Oxfordshire ble anvendt til utendørsscenene (St. Mary’s Church og landsbybiblioteket).

Downton village

Den 17. mai, 2014, tok han også turen til Bampton i Oxfordshire som benyttes til utendørsscenene i den fiktive landsbyen Downton village.

Uno Tinlund, Harald Strøm og Roger Haugen er klare med den siste prikken over i-en for utstillingen de har i vinduet til ASVO-torvet. Foto: Renate Paulsberg

Hele filmteamet, samt flere av skuespillerne og statistene var opptatt med å spille inn «The memorial service» for Matthew Crawley. Hugh Bonneville og Allen Leech (Robert Crawley og Tom Branson) var med i scenen som ble utspilt på kirkegården til St. Mary’s Church.

– Flere journalister var tilstede og en fra Oxford Times kom bort og lurte på om hun kunne få et intervju pluss et bilde, noe jeg selvfølgelig sa ja til. Bildet og tekst kom i avisa noen dager senere! røper Uno engasjert.

– For øvrig var hele torget hvor innspillingen fant sted tilbakeført til 1920-tallet med gamle biler, kjerrer, melkespann og pub-skilt, alt var på plass!

– Det ble mange timer med «Downton» og da siste scene var ferdig, kom Hugh Bonneville ut og hilste på oss som var tilstede før han kjørte av gårde i ventende bil, forteller han stolt.

Det var heller ikke siste gangen han skulle få møte noen av stjernene.

– I fjor var jeg så heldig å få billett til Fanny & Alexander på «The Old Vic» i London, hvor både Kevin Doyle (Mr. Molesly) og Penelope Wilton (Isobel Crawley) hadde hovedroller og selvfølgelig måtte jeg gå «backstage» etter forestillingen og snakke med dem og få autografen. De var SÅ hyggelige og da jeg ymtet frampå med at filmversjonen bare MÅTTE skje, var de helt enige og krysset fingrene de også!

Klar for rød løper

Nå er filmen en realitet og mandag 9. september er Uno på plass ved den røde løperen under kjendispremieren ved Leicester Square.

– Samtlige av skuespillerne som var med i TV-serien er med i filmen og etter det jeg kan forstå blir det et veldig spennende plot, så dette blir STAS!!

– Til og med Maggie Smith er med på tross av at hun i utgangspunktet sa at det var helt uaktuelt, så hennes one-liners blir sikkert like sarkastiske og morsomme som i TV-serien! smiler han.

Får se filmen sammen med skuespillerne

På SMS forteller han oss nå at han er en av 60 heldige utvalgte fans som faktisk får se filmen sammen med hele skuespillergjengen.

– En skikkelig høydare. To say the least!! skriver han med to utropstegn.

Utstilling på Nytorget

I forbindelse med den norske premieren, har ASVO-torget laget en flott Downton Abbey-inspirert utstilling i vinduet.

Uno har hjulpet til med plakaten som er rammet inn i en gullfarget ramme.

ASVO-torget har samarbeidet med kinoen en rekke ganger tidligere, og Liv Nørdsti, arbeidsleder ved ASVO-torget synes det er like moro hver gang.

– Det er så gøy å samarbeide med Krona Kino, og lage høyaktuelle utstillinger – med det fantastiske utvalget vi til enhver tid har hos oss. Folk er såå flinke til å gi, og med kreative folk i staben – kan vi smykke oss med de flotte utstillingene våre, forteller Liv både stolt og takknemlig.

Tea and biscuits anyone? Foto: Anniken Tangerud
Foto: Anniken Tangerud
Foto: Anniken Tangerud

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg