Kongsberg Kulturskole og Jazzfestivalen tilbyr en unik arena for fremtidens musikere.

Siden nittitallet har Jazzfestivalen på Kongsberg invitert barn og unge som er glade i musikk til å lære og oppleve jazzens spennende verden over tre hele dager med intens øving.

Ikke minst har de ivrige deltakerne den viktige oppgaven med å åpne hele festivalen med glede, musikk og smil under den store jazzparaden.

Normalt har de pleid å øve på Vestsiden Ungdomsskole, men i år har de fått plass i den ærverdige storsalen til den gamle kinoen på Tråkka.

11 år gamle Karl Rosefa fra Øren Barneskole i Drammen er imponert over lokalene.

– Det er veldig kult her! skryter han.

11-åringen, som har spilt trombone i fem år nå, er med for andre gang.

– Jeg synes det var så gøy å være med i fjor, så jeg ville komme hit og være med igjen i år også, forklarer han.

Aurora og Karl spiller begge i korps (henholdsvis Guttemusikken og Øren Skolekorps) og dro rett fra korpstur i Bergen til workshop i Kongsberg. Foto: Anniken Tangerud

14 år gamle Aurora Dahlberg har spilt musikk i syv, åtte år allerede. Hun kan ikke helt huske hvor mange år hun har vært med i workshopen.

– Men det begynner å bli noen år, smiler hun.

Hva synes dere er det beste med en workshop som dette?

– Du lærer å improvisere og ikke bare følge noter, synes Karl.

– Du blir endel av et fellesskap og lærer å lytte, høre og tenke selv slik at du husker det du lærer. Samtidig synes jeg det er gøy å gå i paraden og vise frem det vi har jobbet med, mener Aurora.

Hva synes dere om instruktørene?

– De er morsomme! De finner alltid på ting og er veldig flinke! forteller Karl.

– Jeg synes måten de lærer bort ting på er veldig bra. Du lærer det så lett, sier Aurora.

Begge er enige i at noe av det flotte med workshopen er at de lærer hvor variert jazzmusikk kan være og hvordan det skiller seg fra korpsmusikk.

– Det er viktig med variasjon, understreker Aurora.

Om to og en halv dag til med øving, skal de åpne festivalen. Det er noe de virkelig ser frem til.

– Da skal vi spille bra musikk og bare ha det gøy! smiler de.

De glade musikanter. Gumbo. Fra venstre: Kåre Nymark Jr. (trompet) Even Kruse Skatrud (trombone) David Gald Kenneth Ekornes (slagverk) og (tuba). Foto: Anniken Tangerud

Her «får de fot»

For mange er nok en arena som dette inngangsporten til noe mer innen musikk. Kongsberg er kjent for å dyrke frem mange dyktige musikere og jazzfestivalen og workshopen nok er en viktig årsak til dette.

Som instruktører på paradeworkshopen finner du de fire glade musikantene fra jazzgruppa Gumbo. De har samarbeidet med Kulturskolen og Jazzfestivalen siden 2004/2005.

Alle har en lang erfaring som instruktører og en kjapp prat med Kåre Nymark jr. vitner om en sann glede med det å få lære bort lidenskapen sin.

– Det beste med workshops som dette er å se at ungene blir inspirert og opplever musikkglede og mestring. Her «får de fot», forteller Kåre varmt og forklarer til oss uinnvidde i musikkens verden at det å få fot betyr å bli gira, at noe virker.

Da vi forteller Kåre at elevene synes de er flinke til å lære bort, blir han litt stolt.

– Vi bruker en spesiell metodikk da vi holder kurs. Det handler om å lære uten noter, lære alt på øret og bli friere. Her skal de tørre å slippe seg løs.

– For mange er nok dette innfallsporten til jazzmusikkens verden og prosessene der. Vi håper jo å rekruttere, vekke interesse, entusiasme, publikummere og kanskje til og med dyrke musikere for jazzen.

Det har blitt mange minner gjennom så mange år, men felles for de alle er glede og da vi spør Kåre hva workshopene representerer for han, smiler han bredt med et glød i blikket.

– Inspirasjon! Og den går begge veier.

Kåre benytter samtidig anledningen til å rette en stor takk til byens kulturskole og festival.

– Vi har et flott samarbeid med kulturskolen og festivalen, så de fortjener masse skryt! Tenk hva de tilrettelegger og betyr for byens kulturliv. De skal ha ros for at de velger å ha prosjekter som dette. Det er fantastisk!

– Det at disse unge musikerne for æren av å lede jazzparaden og åpne hele jazzfestivalen er stas! Ungene er utstillingsvinduet til musikken. Det er veldig flott.

 

En liten smakebit etter bare et par timers øving første dagen:

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg