– Dette blir helt rått!

Inviterer Kongsberg til et stort LAN hos TechnipFMC. Fra venstre: Svein-Aage Opsal, Fredrik Grøslie (aka «Bedde»), Ingunn Hæve og Andreas Storaas-Barsnes (aka «Bars»). Foto: Anniken Tangerud

Denne gjengen skal arrangere noe tøft i en størrelse vi antakeligvis ikke har sett maken til i Kongsberg før.

Den 3. april, 2019, kunne 3600.no fortelle nyheten om et datatreff (LAN), som skulle arrangeres på KRONA i slutten av april.

Les: Her skal LAN-et ligge!

Treffet ble utrolig populært og arrangørene smiler fra øre til øre da vi ber de tenke tilbake.

– Det var en så bra stemning. Det beste var kanskje hvor gøy alle hadde det. Vi fikk så mange gode og positive tilbakemeldinger, og ble veldig motivert til å fortsette, forteller Fredrik Andreas Lie Grøslie og Andreas Storaas-Barsnes i kor.

Vi møter de to sammen med medarrangør Svein-Aage Opsal, streamer og e-sport-spiller Sebastian Stavland og prosjektleder Events i TechnipFMC, Ingunn Hæve, hos TechnipFMC i Teknologiparken.

Fikk en «gavepakke» fra TechnipFMC

For det tok nemlig ikke lang tid etter LAN’et i april, før de var i sving med å arrangere neste treff.

– Lars Ole Bjørnsrud [kommunikasjonsdirektør i TechnipFMC, red.anm.] besøkte oss under treffet i april og delte også ut premier. Etter treffet fikk vi direkte kontakt og de viste stor interesse for å gjøre noe for e-sport i Kongsberg, forteller Andreas.

Innen en uke var de allerede igang med å planlegge neste event.

– Da vi så hva LAN-et på Krona skapte av engasjement ville vi selvfølgelig bidra, forteller Lars Ole Bjørnsrud.

– Vi er heldige som har dette miljøet i byen. Her har vi muligheten til å skape noe nytt som kan bli veldig stort og sette Teknologibyen Kongsberg på e-sport-kartet, understreker han.

TechnipFMC ser samtidig hvilken mulighet et arrangement som dette kan gi for ungdom som kanskje ikke faller inn under den klassiske sportskategorien.

– Det er veldig mange ungdom som gjennom en formalisert e-sport-satsing kan bli de beste medarbeiderne som vil være med på å løfte industrien fremover. Så her har Kongsberg en unik anledning, forteller han.

Satser på e-sport. Fra venstre: Svein-Aage Opsal, Fredrik Grøslie (aka «Bedde»), Ingunn Hæve og Andreas Storaas-Barsnes (aka «Bars»). I november stiller TechnipFMC Midgard til disposisjon for et stort LAN-treff og e-sport-turnering. Foto: Anniken Tangerud

Byens største LAN og e-sport event

Som en del av Teknologidagene på Kongsberg vil King of the Hill holde et stort LAN og e-sport arrangement i TechnipFMCs lokaler.

Lørdag 16. november snur de hele Midgard på hodet og inviterer 200 deltakere pluss tilskuere til Kongsbergs største LAN og e-sport-event.

Som hovedsponsor stiller TechnipFMC både med lokaler, strøm og engasjerte IT-folk.

– Hadde det ikke vært for TechnipFMC hadde vi ikke fått til dette. De gjorde det mulig. Så hatten av for dem, de har gått «all-in» og vist stort engasjement for å bidra, skryter Fredrik.

– Vi fikk rett og slett en gavepakke fra TechnipFMC. Den støtten de gir oss betyr veldig mye, og det er utrolig motiverende for oss, understreker han.

Det er et stort steg å gå fra 60 til 200 deltakere.

– Nå blir vi fire ganger større og det blir fire ganger så god stemning! smiler de.

Og det skal være gratis å delta.

– Vi har satt en fast aldersgrense på de spillene som krever det. Du må være 12 i skoleåret for å delta på arrangementet, men spillene med for eksempel 18 års grense må du være 18 for å delta på turnering.

Alle som vil kan komme å se på, men grensen er satt til 600 mennesker samtidig i lokalet.

Turneringer i åtte spill

Spillene det vil bli holdt turneringer i er Counter Strike (18), Fortnite (12), Apex Legends (16), Minecraft (ingen aldersgrense), Rocket League (fra 3 år), Super Smash Bros (fra 3 år), PlayerUnknown’s Battlegrounds, eller «PUBG» (16 år) og FIFA 20 (uten aldersgrense).

Når du leser listen og er spillentusiast, skjønner du kanskje også at turneringen åpner for konsoller. Men alle deltakere må ta med egen maskin.

Flere av turneringene vil også bli vist på en storskjerm inne i et auditorium som har plass til 90 tilskuere.

Svein-Aage Opsal er softwareutvikler hos TechnipFMC og har utviklet en VR-versjon av Midgard i planleggingen av arrangementet. Her har han oss med på en tur. Foto: Anniken Tangerud
Midgard vil under arrangementet fylles av pulter, maskiner, mennesker og masse liv og røre. Slik ser VR-versjonen ut. Foto: Anniken Tangerud
Andreas Storaas-Barsnes synes det er spennende å se hvordan det kan bli. – Det er kult at spill-LAN-et ble planlagt i en spillverden, uttaler han tydelig imponert. Her peker han på podiet hvor streamerne kanskje kan sitte. Foto: Anniken Tangerud

Samfunnsengasjement

Å arrangere et treff og e-sport-arrangement av denne dimensjonen, gjør det også mulig å skape en arena hvor de som sitter hjemme kan møte andre mennesker med den samme lidenskapen.

– Mange spiller gjerne hjemme og har kontakt med spillere fra hele verden, men her får de en mulighet til å spille i en enda større sosial setting. Foreldre kan også komme for å bli bedre kjent og se alt i et nytt lys, understreker Fredrik og Andreas.

Ingunn Hæve er stolt av at bedriften hennes som samarbeidspartner bidrar til å løfte sporten til nye høyder.

– Dette er helt fantastisk og utrolig spennende å bli en del av. Dette er jo noe helt nytt og faller naturlig inn i vårt samfunnsengasjement for ungdommen. De er jo fremtiden vår, uttaler Ingunn.

– Samtidig oppfordrer vi andre bedrifter til å ta del i å bygge e-sportmiljøet i Kongsberg, poengterer hun.

Mangfold

Svein-Aage Opsal, som i det daglige jobber som softwareutvikler i TechnipFMC, ser også hvordan tiltak som dette kan være med på å gjøre byen enda mer attraktiv.

– I et større bilde må vi ha et enda større mangfold i tilbudene våre. Vi må bygge et miljø for e-sport i byen og få den yngre garde til å flytte til Kongsberg eller bli her. Det gagner også oss som arbeidsgiver.

Internasjonalt sett har e-sport for lengst gått «mainstream». De beste spillerne i verden tjener millioner av kroner og Goldman Sachs forteller i en rapport fra 2018 at esportkanalene på YouTube og Twitch får flere seere enn HBO, Netflix og verdens største sportskringkaster, ESPN – til sammen.

Les også: E-sport er toppidrett hos NRK.no.

Fredrik og Andreas er utrolig takknemlige å ha TechnipFMC som hovedsponsor.

– Det at et stort konsern som TechnipFMC stiller seg bak et event som dette, bygger mye tillit, også for foreldre som kanskje er skeptiske til dataspill. Her ser de at en stort selskap viser engasjement i miljøet og for sporten, og det hjelper stort.

Svein-Aage synes det er et godt poeng.

– Når næringslivet støtter oss på denne måten, blir det plutselig mer stuerent, litt mer seriøst, og positivt alvor. Det sprer seg over generasjoner.

Stavland gleder seg stort. Foto: Anniken Tangerud

Kjente streamere

I et podie i Midgard vil også kjente spillere og streamere som vår lokale helt Sebastian Stavland og vikersundspilleren Fredrik Lian Breivik Jensen, bedre kjent under navnet Farbr0r, delta.

Les også: Bli bedre kjent med Stavland her. 

– Det blir helt rått. De vil streame det hele mens de spiller og sende det til ut til hele verden slik at de som ikke er her også kan følge med. Vi har allerede flere spennende navn på blokka, røper gjengen.

Stavland er også endel av King of the Hill, men denne gangen skal han kun delta som streamer, og han ser veldig frem til arrangementet.

– Som alltid gleder jeg meg mest til turneringene! Det blir spennende å se hvor nivået ligger i de ulike spillene, og jeg gleder meg til å vinne, forteller han med et glimt i øye.

– Det blir også ekstra gøy å delta i en slik stor turnering på hjemmebane, smiler han.

Fredrik og Andreas vil følge godt med i bakgrunnen. De er alltid på jakt etter nye talenter.

– Slår noen Stavland vil det nok gi oss noen øyeåpnere. Vi signerte faktisk spilleren Emil Storebaug etter det forrige LAN’et.

Vil ha med flere jenter

Sist, men ikke minst, ønsker de flere jenter på banen.

– Vi er veldig interessert i at jentene også skal være med, så vi oppfordrer de til å komme for å se hva dette handler om.

Gjengen håper også å få en kjent kvinnelig streamer med på eventet.

Fredag 27. september åpner de opp for påmelding. 

– Dette blir stort! Vi har allerede 300 som har vist interesse, så her er det om å gjøre å være kjapp, avslutter de begeistret.

Fakta:

King of the Hill AS ble opprettet i juli. Formålet er å delta i e-sport, herunder organisering av lag og spillere, samt deltakelse i turneringer, nasjonalt og internasjonalt. Selskapet skal videre forestå spillerutvikling, salg og kjøp av spillere samt generell drift av idrettsklubb. Selskapet kan yte konsulenttjenester., Samtidig ta en viktig rolle i opplæring av unge innen nærliggende interesser.

Daglig leder: Fredrik Andreas Lie Grøslie
Styrets leder: Andreas Storaas-Barsnes

Under Teknologidagene vil også King of the Hill holde et foredrag på KRONA, fredag 16. november.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg