Det var musikken som startet det hele

Foto: Øyvinn Kværna

Hvem hadde trodd at et korpsstevne i 1952 skulle starte en tradisjon som får 25.000 mennesker fra hele Nederland til å stille seg opp på torget i Gouda, ordførere til å felle kjempegraner i sølvverksskogen, nederlandske kommunebyråkrater til å smake på rakfisk og plassere et lysende, teknologisk juletre av glass i Nybrufossen?

Av Anne Mette Hope

– Etter krigen var det vennskap og forbrødring i Europa som gjaldt, forteller Ineke Velbeda og Piet Zuijdwijk over en kopp kaffe på Café Central ved det gamle, ærverdige rådhuset i den 747 år gamle byen.

Ineke og Piet er noen av drivkreftene i stiftelsen som har ansvar for «Gouda bij Kaarslicht», julegrantenningen som har vokst seg til en happening som får oppmerksomhet langt utenfor byens grenser.

Men nå er det sommer, og temaet er vennskapet de to byene imellom.

Ifølge Ineke og Piet oppsto den aller første kontakten, muligens tidlig på 1950-tallet, gjennom sykkelgruppa til politiet i Kongsberg. De spreke politibetjentene sykla visstnok hele veien til Gouda, der de ble tatt imot av borgermesteren sjøl. Han var ikke snauere enn at han tok kontakt med den norske ambassaden, der forsamlingen ble invitert på middag.

Det har ikke lykkes 3600.no å finne noen på Kongsberg som kan bekrefte dette, men kanskje det er en leser som kan?

Rett etter, i 1952, ble det arrangert et internasjonalt korpsstevne i Gouda. Kongsberg Byorkester var ett av mange korps som pakka bussen full av instrumenter for å møte likesinnede i byen som for dem antakelig bare var kjent for ost.

 

Foto: Øyvinn Kværna

Grunnlaget

Med på turen var Øyvinn Kværna, ivrig fotograf og seinere en stor formidler av folkelig lokalhistorie fra Kongsberg. De etterlatte negativene fra Rolleiflex’en lå sirlig ordnet i egen konvolutt, og familien lånte villig ut til 3600.no.

Dermed er vi så heldige at vi kan få se glimt fra bussturen og konserten som la grunnlaget for hele vennskapssamarbeidet.

Foto: Øyvinn Kværna

Turen til Gouda i Nederland i 1952 ble en viktig begivenhet i korpsets historie. Gouda var stoppested på en lengre tur som også gikk gjennom Sverige, Danmark og Tyskland, og ble dermed nærmest en turné for de omlag 50 medlemmene.

I Gouda deltok Byorkesteret på et stort, internasjonalt stevne og oppnådde 1. ærespris i både konsert- og marsjeringskonkurranse.

John Stavem i Kongsberg Byorkester forteller det slik:

– Dette ble Gouda så imponert over at de tok kontakt med korpset for nærmere samarbeid. Men korpset synes det var for stort, og oversendte henvendelsen til kommunen. Det ble starten på en større kulturell utveksling, i tråd med hva vennskapsbyer over hele verden gjør. Da Kongsberg er en by med store skoger, ble ideen om juletre fra Kongsberg raskt tent.

KONSERT ANNO 1952: I stilfulle omgivelser spilte Byorkesteret seg til den gjeve førsteprisen. Foto: Øyvinn Kværna

Korpsturen var altså en stor suksess, og stemningen må ha vært særdeles god. I 1956 fulgte nemlig en vennskapsfest for de to byene.

«Korpsturen var altså en stor suksess, og stemningen må ha vært særdeles god. I 1956 fulgte nemlig en vennskapsfest for de to byene.»

Den første julegrantenningen

Den aller første julegrantenninga fulgte i 1958. I 1972 ble vennskapet de to byene imellom beseglet og formalisert med en såkalt vennskapsakt undertegnet rådmann Friis og borgermester Van Duke.

Dokumentet, med lakksegl og det hele, henger i glass og ramme på veggen i rådskammeret i det praktfulle, gamle rådhuset i Gouda.

I ettertid har det blitt atskillig flere korpsbesøk både til og fra Gouda, og flere andre korps har blitt inkludert i vennskapsforholdet. Tradisjonen med julegran fra Kongsberg sørger også for jevnlig kontakt og besøk kommunene imellom. Det ti meter høye, teknologiske glasstreet i Nybrufossen er en gave Kongsberg fikk fra vennene i Gouda i 2006, femti år etter den første vennskapsfesten.

I skrivende stund tar Kongsberg imot en delegasjon fra Gouda. Da står blant annet en tur med den førerløse bussen ut til Teknologiparken på programmet.

KONSERT ANNO 2015: 63 år etter den første konserten i Gouda holder Byorkesteret felleskonsert med Goudas to korps – Harmonie ‘De Pionier’ og Stedelijke Harmonie Caecilia. Foto: Øyvinn Kværna

Vafler på Knutehytta

Ineke Velbeda har jobbet 20 år i kommuneadministrasjonen i Gouda, av dem flere år med internasjonal politikk og vennskapsbyer.

I dag går mye tid til «Gouda bij Kaarslicht», der tenning av julegrana altså er helt sentral. Noen turer til Kongsberg har det blitt, og hun trekker særlig fram en tur opp til Knutehytta, der det ble servert vafler med syltetøy.

Etter litt språk forvirring kommer det fram at nederlenderne også ble servert rakfisk.

SENTRALE I VENNSKAPSARBEIDET: Fra venstre: Piet Zuijdwijk, André den Edel og Ineke Velbeda. De står foran det historiske rådhuset, nøyaktig der neste juletre vil bli tent foran 20.000 høytidsstemte nederlendere. Foto: Anne Mette Hope

– Jeg elsket det, ler hun.

Vi finner ingen grunn til å tvile. Vi har nemlig sett hvordan nederlenderne inntar sin «haring» ved å jafse den halvrå silda i seg bit for bit, mens man holder den opp etter halen.

Med litt mer alvor understreker Ineke hvor viktig korpsene er for vennskapsforholdet mellom Gouda og Kongsberg.

– Hvor mye oppmerksomhet internasjonalt arbeid får, varierer litt etter den politiske ledelsen, erkjenner hun. Selv er hun definitivt en tilhenger av å se Gouda i en større sammenheng.

– Politikerne gjør sitt beste, men den langvarige, solide kontakten oppsto først, og fortsetter med musikken, slår hun fast, og legger til at det er
nettopp derfor kontakten mellom korpsene er så verdifull.

– Det er røttene til vennskapsforholdet, forbindelsene som oppstår når hundrevis av menn og kvinner lager musikk sammen, uavhengig av politikk. Mennesker som holder kontakten er noe av det mest verdifulle vi kan ha. That’s the heartbeat of our connection!

Musikk kjenner ingen grenser

André den Edel (76) ble medlem av Harmonie ‘De Pionier’ i 1984. Der har han hatt ledervervet i 35 år. I likhet med Ineke, har han stor tro på musikkens evne til å skape kontakt på tvers av skiller.

– Du finner musikere fra alle religioner, du finner arbeidere, advokater, leger. Du kan ikke bli i ditt eget lille rom. Når du skaper musikk, finner du venner overalt, sier han.

«Du finner musikere fra alle religioner, du finner arbeidere, advokater, leger. Du kan ikke bli i ditt eget lille rom. Når du skaper musikk, finner du venner overalt»

1992 var første året han møtte kongsbergfolk, da han fikk i oppdrag å ta seg av Byorkesteret som var på besøk. Av en eller annen grunn glemmer ikke André navnet Anne Magnussen, som han mener må ha vært omkring 20 år gammel og en av de yngste i Byorkesteret.

– Jeg husker at jeg spurte om hun ville åpne festbanketten sammen med lederen i korpset, og det klarte hun bra! Det var «big friendship» i rommet da nordmennene begynte å drikke, ler han.

André husker med glede andre hendelser, som da en gjeng hollendere og nordmenn dro til øvingslokalet for hyggelig samvær og noe attåt. Det utviklet seg til en improvisert band-konkurranse som varte til langt utpå natta – en skikkelig «battle» etter dagens sjargong.

Pause fra bussturen. Foto: Øyvinn Kværna

Tre korps

En spesiell historie illustrerer akkurat det Ineke Velbeda mener, og hun får støtte av André: Goudas to korps, Harmonie ‘De Pionier’ og Stedelijke Harmonie Caecilia, ble begge etablert i 1908. Pioneers hadde røtter i sosialistpartiet, Caecilia i den katolske kirka. De eksisterte side om side, konkurrerte nok om medlemmer og spilleoppdrag og skulle i hvert fall ikke stå på samme scene.

I 2015 var det 60-årsjubileum for førjulsarrangementet på torget i Gouda, og stiftelsen ønsket å arrangere en felles konsert i kirken Gouwekerk. Responsen fra korpsene var heller laber.

Arrangørene la hodene i bløt og returnerte med et nytt spørsmål: «Ok – kan dere spille sammen hvis et tredje orkester blir med?» Svarene var ja, og orkesteret det var snakk om, det var selvfølgelig Kongsberg Byorkester.

Konserten med superkorpset ble en suksess på flere plan. Omkring 90 musikanter sto på scenen sammen, plassert etter instrument – ikke etter korpsnavn, religion eller politikk.

Dette var første gangen på mer enn 50 år at Pioniers og Caecilia spilte sammen.
John Stavem i Kongsberg Byorkester forteller at begge korpsene i Gouda etterpå ble invitert til Kongsberg 17. mai.

– I 2016 marsjerte de sammen med Kongsberg Byorkester, og de ble overveldet da vi svingte ned Klokkerbakken og de så folkehavet på Nybrua!

Så korpsene eksisterer fortsatt side om side, men på en litt annen måte. I fjor feiret begge korpsene 115 år med felles markering i Gouda. Konkurranseelementet er neppe borte, men klimaet for samarbeid er betraktelig bedre – kanskje takket være et musikalsk vennskapsforhold som startet for 67 år siden?

– For meg er denne historien hele saken i et nøtteskall, avslutter Ineke Velbeda.

 

3600.NO GRATULERER KONGSBERG BYORKESTER MED 100-ÅRSJUBILEET 1919-2019!

Kilder: Nettsidene til Kongsberg Byorkester, Harmonie ‘De Pionier’ og Stedelijke Harmonie Caecilia Wikipedia

 

3600.no

Se alle innlegg