Det store sølvtyveriet i 1840 er fortsatt en gåte

Originalbildet: Vi kom over bildet av Mr. Singleton, som lette etter skatten sommeren 1938. Foto: Bjørn Isaksen

Natt til 2. november 1840 skjedde det største kjente tyveriet gjennom tidene. Det var et innbrudd i Sølvverkets smeltehytte, og det er aldri oppklart…

 

Slik starter historien om tidenes sølvtyveri i Kongsberg for 180 år siden – endelig grundig beskrevet i Bjørn Ivar Bergs (Bergverksmuseet) nye bok: Sølvtyverier på Kongsberg (1623-1861).

I boka til Berg får vi også oppklart mange misforståelser og han går grundig gjennom alle som var mistenkte i saken. Det er mye faktafeil og fantastiske historier som har versert rundt dette tyveriet. Som for eksempel at det ble gjennomført i 1848 eller 1849 – og ikke minst verdien på sølvet som forsvant…

Tips: Du får tak i boka til Bjørn Ivar Berg hos Norli Isaksen i Storgata

Kongsberg Maritime har brukt lokalt utviklet teknologi til å lete etter sjøuhyret i Loch Ness. Tenk om de kunne brukt ressurser på å finne sølvskatter i Lågen. Vi tror sjansen til å finne sølv er større …

(Under jobbing med digitalisering av gamle bilder, kom vi over hovedbildet i denne saken: originalfotoet av Mr. Singleton som leter etter sølvskatten i Lågen i 1938.)

Bjørn Ivar Berg har også beskrevet Mr. Singletons skattejakt i Lågen sommeren 1938. Han måtte gi seg uten resultat, men letingen vakte stor oppmerksomhet i Kongsberg. Han dykket like ved badeplassen ved Gamlebrua, og det var mange som fulgte prosjektet. Han avsluttet letingen i august 1938, angivelig etter å ha brukt 20.000 kroner. Før han reiste forærte han 2.000 kroner til Kongsberg for å opparbeide en badeplass, og han solgte Buicken sin til en lensmann fra distriktet…

Det var visstnok mye skepsis og vittighet rundt skattejakten, og M.B. Landstad skrev dette i siste vers av «Lørdagens vise» (Mel: Å kjøre vatten og kjøre ved):

Der kom en mann fra Amerika
med dykkerdrakt til dette landet.
En diger sølvskatt han ville ha
av Lågens dyp ved Kongens strande.
Og han gikk ner og han kom opp igjen
med tomme hender som han kom dithen.
Der kan da vi
virkelig si:
Den yankee´n han gikk pent i vanne?

Vi i 3600 har skrevet om dette tidligere

Det verserer flere rykter om forsvunne skatter i Kongsberg. Den meste kjente historien stammer fra et stort sølvtyveri i 1848. En annen handler om gullgruva i Lurdalen. Tenk hvor gøy det hadde vært om vi kunne gå på skattejakt ved hjelp av moderne seismiske duppeditter og georadar-teknologi – utviklet av teknologibedriftene i byen.

Her er litt fra historiene: Amerikaneren mr. Singleton fikk høre om skatten av en mann fra California på 1930-tallet – han hadde også et kart over hvor sølvet var blitt senket i Lågen. Singleton tok turen til Kongsberg i 1938, men til tross for store anstrengelser og moderne dykkerutstyr, ble ikke skatten funnet. Gjemmestedet skulle være ute i Lågen, på skrå overfor Mynta, omtrent rett ut for badeplassen nedenfor Stoffhuset. (Se bildet lenger ned) Det kan også være at sølvet ble senket i Hasbergtjernet…

Faksimile fra Kongsberg Dagblad 23. juni 1938. Det venter fortsatt en belønning på 500 speciedaler …
Faksimile fra boken «Om Kongsberg» av Vidar Skaar Borgersen 2002
Ligger skatten her? Det var mange norske aviser som omtalte saken sommeren 1938
Det var mange norske aviser som omtalte saken sommeren 1938

Enda mer spennende er ryktene om gullgruva i Lurdalen.
Inngangen til gullgruva ble gjemt da danskene herjet og stjal som verst på 17-1800-tallet. Det har eksistert et kart over hvor gruva lå.

– En onkel av gullsmed Winnæs skal således ha hatt kartet i sin besiddelse, men det er kommet bort, og siden har det ikke vært til å finne igjen. Gullsmed Winnæs forteller oss at han som liten gutt for henved 50 år siden hørte om dette kartet, men festet sig ikke dengang større ved det, skriver Laagendalsposten i 1938.

– Og en kjendgjerning er det jo at det er konstatert gullforekomster på Gamleveien. Kanskje det er disse forekomstene affæren gjelder.

Han som hadde funnet gruven ønsket ikke å dele sitt funn med danskene og det var vanskelig å drive en gullgruve uten å vekke oppmerksomhet. Derfor ble den skjult for å vente på bedre tider. Men hvor er den? Det er det ingen som vet…

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg