– Det ligger mye jobb bak dette

Drilling er mye mer enn du tror.

Du ser de hver 17. mai. Med drillstaver, elegante bevegelser og flotte uniformer går de foran og representerer musikk-korpset sitt med dans, koreografi og stolte smil.

Drill kalles også gjerne for «drilldans», noe som sier litt om hva det innebærer.

Idretten krever ikke bare dans – men finmotorikk, styrke, koordinasjon, synkronitet, rytme, balanse, utholdenhet og uttrykksevne. For å nevne noe.

Så dette er altså ikke noe man lærer seg over natten.

– Det er hele pakka, sier drillmammaentusiast Rut Merete Høiberg entusiastisk.

Rut har fulgt drilltroppen til Kongsgårdmoen Skolekorps i hele 13 år nå, så hun kjenner miljøet og hva det krever på nært hold.

– Drill er så mye mer enn det du ser på nasjonaldagen. De trener hele året, deltar på stevner og drilling i seg selv blander mange forskjellige elementer fra ulike sportsgrener og uttrykksformer. På mange måter kan man si det er en komplett idrett, forklarer hun.

Malin digger drilling. Foto: Anniken Tangerud

En som kan bekrefte det, er en av drilltroppens to instruktører: Malin Almeli Wærp (16).

– Drill er en veldig allsidig og morsom sport og mye mer enn du tror. Det er mye dans for eksempel, sier hun og forklarer hun selv lager mange av koreografiene de har på konkurransene.

Malin har vært drillsjef i to år nå og har drevet med idretten siden hun var seks år gammel. Høydepunktet hittil har vært da hun deltok i EM i Kroatia og kom på pallen i NM her hjemme. Samtidig trekker hun frem det gode miljøet i troppen.

– Her er det bare positivt å være. Du blir en ganske sammenspleiset gjeng, smiler hun.

 Saken fortsetter under bildene
Stolte drilljenter. 1.rekke fra venstre: Emma, Olea, Malene, Anitra, Emira, Dominika, Anne Karin 2.rekke fra venstre: Celin, Malin, Julianne og Johanne. Ikke tilstede: Mihaela, Annbjørg og Hedda. Foto: Janne Sølvi Weseth (Drilltroppen)
På stevne. Foran fra venstre: Celin, Olea, Julianne. Bak fra venstre: Mihaela, Johanne, Annbjørg. Foto: Janne Sølvi Weseth

Eneste tropp i distriktet

Kongsgårdmoen Skolekorps ble stiftet den 24. mai, 1966, av rektor Hans Kolstad. Drilltroppen ble startet i 1979.

Drilltroppen til Kongsgårdmoen er den eneste drilltroppen i distriktet og til neste år feirer de altså 40 år. En alder det er grunn til å være stolt av.

Fra konkurranse. Annbjørg og Johanne. Foto: Mai Jorun Aftret

– Drilltroppen gir korpset et ekstra «trøkk» og «show». De er i en naturlig symbiose, forklarer Rut.

Rut hadde ingen erfaring i korps eller drillkorps før den yngste datteren høsten 2005 resolutt sa hun ville være med i drilltroppen.

– Hun så de gå i toget på 17. mai og ble nesten stum av beundring, forteller hun og smiler varmt.

Fra konkurranse. Celin. Foto: Mai Jorun Aftret

Da hun meldte seg på, innså de at det lå veldig mye jobb bak det å bli god i drill og at det var utrolig gøy og givende.

– Folk ser nok ikke hele aspektet og tenker det bare er på 17. mai de opererer. Men jentene her trener og deltar på konkurranser gjennom hele året, med show, kjoler, glitter og stas. Konkurransebiten er utrolig stor og det er så stas, forklarer hun.

 

 

Faktisk har troppen kapret to sølvmedaljer i NM og i konkurransen i år kom jentene hjem med to bronsepokaler. Av de seks jentene som var med, så kom fire av de på pallen med sine «duoer».

– Det er kjempegøy og de siste årene har det virkelig tatt av! stråler hun.

Saken fortsetter under bildet. 
Supert miljø. Her ser dere Celin, den andre instruktøren Hanna Flattum og Julianne. Foto: Hanna Flattum
Egne jakker. Foto: Anniken Tangerud

Ikke minst er de også stolte av å ha fått sponsorer! 

– Konkurransebiten er ganske dyr, og vi synes vi fortjente egne jakker, så vi henvendte oss dit vi kunne og samlet inn de pengene vi trengte til trykken, forklarer Rut.

– Det er kjempestort for jentene og den støtten vi har fått fra lokale -(og én bedrift «uttante») betyr mye for oss. Samtidig har vi fått penger til å investere videre i fremtiden og det gleder oss, avslutter hun.

17. mai får du se de i byens gater igjen. Vi skal vinke ekstra godt.

Ps. Har du lyst til å prøve har Korpset og Drillen åpen dag den 6. juni hvor alle som har lyst til å prøve og spille og drille kan komme.

 

HVA ER DRILL?                   

Drill er en sport som ligner rytmisk gymnastikk og dans, men i tillegg bruker man en drillstav.

Drill finnes i to grener; sportsdrill og korpsdrill. Korpsdrill er en del av musikkorps, og deler samme forbund:Norges Musikkorps Forbund (NMF). For å kunne stille i konkurranser må man være medlem av dette forbundet. Det er ca. 4000 drillere i Norge, og tallet øker. Verden rundt er det både gutter og jenter som driller, selv om sporten er kjent som en jentedominert sport. Internasjonalt er ordet «drill» kjent som «twirling». Korpsdrill-Norge er også medlem av NBTA som er et forbund for de internasjonale konkurransene. I Norske Talenter 2009 kom en driller til semifinalen, som het Jan Are Sæther, og ble kalt drillens svar på Erlend Bratland (vinner av Norske Talenter 2008) av Jan Fredrik Karlsen.

Historie

Moderne drill, som vi kjenner til den idag, kom først til USA på 1930-tallet. Senere på 1950-tallet var sporten videreutviklet og man kunne få opplæring i drill og stille på drillkonkurranser. Det var på 1950-tallet at drill kom til Norge for første gang. Det sies at Bjølsen Ungdomskorps fra Oslo var det første korpset som startet med drill. I 1959 var drillen for første gang en del av 17. mai toget, noe den har vært siden, og nå forbinder de fleste drill med skoletogene på nasjonaldagen. Norge sendte sitt første landslag til det internasjonale europamesterskapet i Italia i 2005. Siden det har Norge hvert år sendt en gruppe drillere på EM og VM. De blir plukket ut av dommerne på norgesmesterskapet.

Det første verdensmesterskapet (VM) i drill ble avholdt i Seattle i USA i 1980, og etter dette, vært arrangert hvert år. Likevel var ikke Norge deltakende i VM før under konkurransen i Paris i Frankrike i 1987.

Grener

Drill er delt i to grener. Den ene kalt sportsdrill, og den andre kalt korpsdrill. I utgangspunktet hørte all drilling til korpsdrill, men noe drillere meldte seg ut av korpsdrillforbundet og startet sportsdrill. Sportsdrill idag er nesten like utbredt som korpsdrill. Drill er derfor organisert i to forbund i Norge:

Korpsdrill

Korpsdrill er som sagt en del av musikkorps. De står som regel foran korpset i toget, og representerer korpset med sine elegante bevegelser og stavkontroll. Korpsdrill kalles også for «drilldans», noe som sier litt mer om hva det innebærer. I korpsdrill er de drilltekniske øvelsene hentet fra både ballett og turn. Øvelsene koreograferes i et program og utøves til musikk. Programmets vanskelighetsgrad tilpasses utøveren, og man konkurrerer enten individuelt, i par eller i tropp. Vanligvis er det drillinstruktører som koreograferer drillprogram for utøver, men det blir stadig vanligere å bruke koreograf fra andre korps og tropper, eller profesjonelle koreografer fra andre land. Ofte brukt er trenere fra land som USA, Frankrike, Nederland og England. De siste årene har korpsdrill (drill-dans) mer og mer nærmet seg sportsdrill. I dag finnes det mange selvstendige drilltropper som er tilknyttet NMF.Disse driver kun med show-drill og konkurranser.

Sportsdrill

Sportsdrill, som det ligger i navnet, drives mer som en sport og inneholder turnmomenter. Sportsdrillere bruker bare drillstaven som sitt redskap. Lik som i korpsdrill er de drilltekniske øvelsene hentet fra både ballet og turn. Øvelsen koreograferes i et program og utøves til musikk. Programmets vanskelighetsgrad tilpasses utøveren, og man konkurrerer individuelt, i par eller i tropp.

Konkurranser

Drillkonkurranser holdes over hele Norge, i likhet med mange land andre steder i verden. Det arrangeres både verdensmesterskap (VM) og europamesterskap (EM) i begge grenene, korpsdrill og sportsdrill. Norge har kun vært i internasjonale konkurranser siden 2005. Drill dømmes av dommersett med to og to dommere. Under dem sitter bisittere som holder orden og teller poengtrekk og stavmist. Når man har stilt i konkurranse får man utdelt både dommerskjema og besitterskjema. Her får man detaljert tilbakemelding om alt som var bra, og det som må jobbes mer med. Man får til slutt en poeng sum fra 1-100, som er gjennomsnitt av de to dommerne som dømmer, minus poengtrekkene fra bisitterne.

Det er flere kategorier i korpsdrill konkurranser:

 • Tropp 1. divisjon
 • Tropp 2. divisjon
 • Tropp 3. divisjon
 • Solo junior
 • Solo senior
 • Duett junior
 • Duett senior
 • Show,
 • Parade
 • Pom Pons
 • Twirling,
 • X-trut,
 • 1 baton,
 • 2 baton,
 • Majorettes,
  • Show corps,
  • Exhibition corps,
  • med flere

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg