– Det kan nesten ikke bli bedre

Det ble en fantastisk familiedag ved Haus Sachsen.

Søndag 27. august viste Knutefjell og Gruveåsen seg fra sin aller beste side.

Solen stekte, himmelen gnistret blått og ved Haus Sachsen ønsket Sølvverkets venner, Norsk Bergverksmuseum og KFUK-KFUM Speidergruppen det som nok ble mellom 5-600 glade barn, foreldre og besteforeldre, tanter og onkler, velkommen med en hel dag full av spennende aktiviteter.

Se en stor og flott bildespesial her: (alle foto: Hyungjung Kim)

Vi gikk i kommunalt tempo, spøkte Odd Arne Helleberg, leder i Sølvverkets Venner, med glimt i øyet da vi spurte han hvordan turen fra Funkelia hadde gått.

Helleberg hadde nemlig startet nede ved Skisenteret flere timer i forveien og underholdt en gruppe på vel 15 personer med gode historier på veien opp Ollebakkane.

Ved Haus Sachsen var det blant annet gratis vafler og saft å få (sponset av Meny på Brekke) – servert av glade frivillige fra Sølvverkets Venner og de som klarte rebusløpet (hvor man måtte løpe rundt i området og jakte på bokstaver), fikk en tøff premie med seg hjem.

I over 25 år har Bergverksmuseet arrangert denne dagen.

Innholdet har variert, men det har alltid vært et gratis lavterskeltilbud for hele familien. Slik at flest mulig kommer seg ut på tur i vår vakre natur.

På denne måten får vi vist frem det flotte anlegget her og alt det Haus Sachsen har å by på av kulturminner. Vi får videreformidlet historien om Kongsberg Sølvverk på en litt annerledes måte, forteller Tina Rigby Hanssen, avdelingsleder ved Norsk Bergverksmuseum stolt.

Kanskje det er her du får ditt første møte med disse kulturminnene – og ikke minst naturen rundt. Samtidig tror jeg de setter pris på alle aktivitetene vi tilbyr, smiler hun.

Aktivitetene du kunne bli med på var nemlig mange.

Fra idyllisk kanopadling på Sachsendam og pil-og buelaging med speiderne, hest og kjerre-tur med den 14 år gamle dølahesten Mostjernar fra Øyvind Landgraff, en spennende gruvetur i Sachsenstoll med Erik Engebretsen, sølvvasking av 99% ekte sølv (som du fikk med deg hjem!) med Bergverksmuseet og en nesten «magisk» oppvisning av mineralenes hemmelige verden av Per Halvor Sælebakke, var noe av det du kunne oppleve denne dagen.

Tina fra museet vet nøyaktig hva det er med denne dagen som gjør den så spesiell – for henne personlig.

For min del så er det det yrende folkelivet som betyr mest. Det er så hyggelig å se. Små og store som deler denne opplevelsen sammen, det synes jeg er utrolig hyggelig. 

En app til alt.

Halvor Sælebakke, som er konsulent ved Norsk Bergverksmuseum, smilte også om kapp med solen ved Haus Sachsen.

Han hadde tatt turen for å snakke om den nye appen til Norsk Bergverksmuseum.

Appen, som de begynte å jobbe på i desember 2015, ble lansert i sommer og er tenkt som en gratis «turleder» i lomma for de som har lyst til å bli bedre kjent i områdene – eller rett og slett bli inspirert til nye turforslag.

Historie, bilder og turforslag basert på letthetsgrad og ønsker, er blant innholdet.

Det kommer mer! avslører Sælebakke og forteller at de utover høsten skal «jobbe intenst for å få mer inn i den».

Vi ønsker at folk skal komme seg ut på tur, benytte seg av kulturminnene til Sølvverket og bruke appen mest mulig. Målet vårt er jo å aktivisere folk, skape engasjement og entusiasme rundt Sølvverket og øke kunnskapen hos folk, forteller han ivrig og understreker at den fortsatt er i et betastadium.

Det er fortsatt store muligheter for å utvikle den videre og de mange kreative innspillene og gode tilbakemeldingene vi får nå, bruker vi for å gjøre den enda bedre, legger han til.

Hva tenker du om dagen i dag? spør vi nysgjerrig.

Det kan nesten ikke bli bedre, smiler han.

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg