Sondre Skullestad har gjort et smart valg.

20 år gamle Sondre Skullestad har valgt å bo hjemme hos foreldrene mens han studerer til bachelor på Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) – det sparer han mye penger på.

Man skal selvfølgelig ikke underslå fordelene av å komme seg ut fra heimen og flytte til et annet sted for å studere. Men rent økonomisk er det veldig lønnsomt å bo hjemme.

Les mer om HSN campus Kongsberg

– Det er ikke bare det økonomiske – selv om jeg sparer masse penger – men jeg ville studere til ingeniør, og da fant jeg at det mest attraktive studiet for meg er på HSN her på Kongsberg, sier Sondre Skullestad.

– Når jeg i tillegg kan bo hjemme og benytte meg av den servicen jeg får der, så var valget enkelt. Men du er avhengig av snille foreldre – og det har jeg, smiler 20-åringen.

Krona på Kongsberg. Foto: Bjørn Isaksen

Hvis du flytter hjemmefra for å studere, kan du få 111.657 kroner fra Statens Lånekasse per år. Fullfører du studiet, omgjøres 44.663 til stipend, mens 66.944 blir gjeld. Lar du være å ta opp lån, vil du altså spare minst 200.000 dersom du studerer 3 år for å bli bachelor. Ved et masterstudium på 5 år er besparelsen 335.000 kroner.

Slik søker du HSN

Det er også vanskelig å klare seg på kun studielån – utgiftene til husleie, mat og livsopphold betyr at studenter ofte må jobbe ved siden av studiene eller låne penger privat – så besparelsen kan bli mye høyere.

– Det blir mye penger til slutt. Penger jeg kan bruke som egenkapital til bolig seinere, sier Sondre, som også ser andre fordeler ved å bo hjemme under studiene.

– Hvis du er skikkelig bortskjemt, så kan du få vasket klær, få servert mat og mye annet. Du kan opprettholde et sosialt miljø med kamerater og omgangskrets og du kan fortsette med fritidsaktiviteter som tidligere. For meg betyr det mindre stress og mer fokus på studiene.

Unge Skullestad understreker likevel at han antakelig ønsker å forlate redet – på litt sikt.

– Hvis jeg går videre på masterstudiet tror jeg nok at jeg kommer til å flytte – selv om jeg ikke blir kastet ut hjemmefra.

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg