I februar 2014 måtte Hussam Asaad flykte fra krigen i Syria. 32-åringen legger ikke skjul på at det å bli integrert i Norge har vært krevende.
– Det var ikke trygt for meg å bli værende i Damaskus, forteller Hussam.
– Jeg engasjerte meg i humanitært arbeid og det var nok – jeg måtte flykte.
Etter en farlig reise havnet Hussam i Norge og på Drevsjø statlige mottak i Engerdal kommune i Hedmark. Det var i februar 2014, mørkt og 35 kuldegrader. En brutal overgang for en ung mann fra hovedstaden i Syria med 1.7 millioner innbyggere.
– Jeg var helt alene og kjente ingen – det var vanskelig, sier Hussam.
– Ideen var at vi skulle sitte på Drevsjø og vente på å bli bosatt i en norsk kommune. Jeg skjønte at det kunne bli en veldig lang prosess, derfor bestemte jeg meg for å ta et initiativ på egenhånd. Målet var å finne en leilighet i en norsk by, noe som ble mye vanskeligere enn jeg hadde trodd. Jeg satt to-tre timer på Finn.no hver dag og søkte på ledige leiligheter. I min situasjon, som flyktning på et mottak, uten å kunne norsk, var det veldig krevende. Det ble mange avslag, forteller Hussam.
Etter ti måneder på mottak i Norge fikk han endelig en leiekontrakt – i Kongsberg. Den 17. desember 2014 kom han til en liten by – i julestemning – ensom, alene og uten kontakter.
– Jeg visste ingenting. Kjente ingen og ante ikke hva jeg skulle gjøre.
Hussam fortsatte å ta initiativ og kom i kontakt med Kongsberg Røde Kors og fikk informasjon om flyktning-guidene. Han satte seg på venteliste, og i november 2015 møtte Hussam Robert Mederud.
– Gunn Hilde (kona) og jeg satt en kveld og så på TV2 og «Hjelp flyktningene – gi håp». Der var det blant annet et intervju med Aage Skarrud som var flytningguide på Kongsberg, sier Robert Mederud.
– Vi tenkte at nå må vi gjøre noe, tok fram iPaden og registrerte oss som guider hos Kongsberg Røde Kors.
Les også: Har du lyst til å betyr en forskjell? (Om hvordan du kan engasjere deg som flyktningguide)
I november 2015, for snart ett år siden, møttes Hussam og Robert for første gang.
– Vi møttes i et slags intervju med representanter fra Røde Kors, for å se om vi hadde en match – om vi hadde noen felles interesser, noe å gjøre, noe å snakke om, sier Mederud.
– Nå har vi kjent hverandre i nesten ett år og blitt gode kompiser. Vi tar gjerne en tur på byen, på hytta eller ser en fotballkamp. Vi har alltid noe interessant å snakke om. Det å være flyktningguide har vært minst like viktig for meg som for Hussam. Jeg er nysgjerrig og interessert i mennesker og har lyst til å lære om andre kulturer. Dette betyr mye for meg, sier Robert Mederud.
– Robert har vist vei og hjulpet meg på så mange måter, forteller Hussam.
– I tillegg til å være en god venn har han vært uvurderlig når det gjelder å finne bolig og jobb og forklare meg om norske lover og regler. En god referanse er viktig å ha i det norske samfunnet, sier Hussam som har en bachelor i Business Administration fra Syria, en utdanning som er godkjent i Norge.
Nå er han i jobb i Oslo, og krysser fingrene for at han skal bli fast ansatt etter at prøvetiden er over.
– Jeg har en veldig spennende jobb i et firma som produserer solcelle-lamper. Det er produkter som hjelper mennesker og gir muligheter – en viktig og givende jobb, smiler Hussam.