– Det handler om å skape den fine hverdagen

Denne skikkelig fine gjengen finner du på kjøkkenet til kantina i rådhuset. Foto: Anniken Tangerud

ASVO-Kongsberg AS fyller 30 år i 2018, og det vil de feire gjennom hele året i en serie artikler på 3600.no som lar oss bli kjent med de mange varierte og spennende avdelingene/tiltakene deres, de ansatte og arbeidstakerne.

Les også: Artikler skrevet om ASVO-Kongsberg i media

Denne måneden har vi kommet til Kantine- og cateringavdelingen. Avdeling Rådhuset. 

ASVO-Kongsberg AS drifter to kantiner i Kongsberg. Den ene ligger i deres hovedbygg i Stollveien 29 og den andre i Kongsberg Rådhus. Begge kantinene har fullt utstyrte storkjøkken og driver stort innen catering for både bedrifter og private.

På kjøkkenet til kantina i Rådhuset, finner du den blide og sprudlende arbeidslederen Synnøve Mo. Synnøve har jobbet i kantinevirksomheten til ASVO-Kongsberg i hele 21 år.

Blid og stolt arbeidsleder: Synnøve Mo. Foto: Anniken Tangerud

– Jeg har drevet med kantine hele livet mitt og de siste 21 årene sammen med ASVO, innleder hun på klingende vestlandsdialekt og smiler.

– Her har jeg laget mye mat og hatt mye glede, understreker hun.

– Det kommer nye arbeidstakere/deltakere med jevne mellomrom, , men vi har Gitte som har vært med siden oppstart. Hun er veldig, veldig flink. Hun lager salatbaren. Den er helt nydelig. Noe hun er veldig stolt og kry over, forklarer hun varmt.

Birgitte (Gitte) Sogn. Foto: Jane Midtbø

«Det betyr mye, fordi du gjør så mye for andre i en jobb du er så glad i.»

Det er den glødende interessen ved å lage mat som gjør at Synnøve synes det er så gøy å drive kantine. Maten – og menneskene. 

– Jeg har lært utrolig mye på mine år her, av de som jobber her. Hit kommer det mange forskjellige folk, og det gjør noe med en. Det gjør det. Jeg er en omsorgsperson og når du ser de trenger hjelp, du klarer å hjelpe dem til å utvikle seg, og du får det til, så gir deg det veldig mye, forteller hun varmt.

– Det betyr mye, fordi du gjør så mye for andre i en jobb du er så glad i.

Det trilles rundstykker. Med et håndfast grep og effektiv fordeling, er rundstykkene klare til å stekes før du får snudd deg. Foto: Anniken Tangerud

Fortell litt om de du jobber sammen med. 

– De har en utstråling og en glede som er helt unik. Det å ha en jobb å gå til er viktig for dem. De gleder seg til å komme på jobb. Det er hverdagen deres. De står utenfor døra her og vil inn – lenge før vi åpner, smiler hun.

Synnøve ser også hvor viktig de er for hverandre, ikke bare som kollega på jobb. Mange finner hverandre også på fritiden.

– Vi blir en del av deres større vennekrets. Her møter de samtidig mange folk og de får så god kontakt med dem. De er så nære kundene deres.

Noe av det viktigste for å skape trivsel i hverdagen for denne trivelige gjengen er humor.

– Det er så mye latter. Vi har det så moro på kjøkkenet. Og vi skal ha det gøy på jobb. Det er regel nummer én. Vi skal være glade på jobb og samarbeide godt. Da har vi en god start, forklarer hun.

Hva innebærer hverdagen din?

– Det er å sette arbeidstakerne i gang med jobben de skal gjøre. Jeg legger vekt på variasjon og tilrettelegging, slik at alle får en god mestringsfølelse, og ikke gjør det samme hver dag. Den dagen noen er syk, blir jobben gjort likevel. De er veldig stolte når de løser oppgavene. På den måten får flere muligheten til å lære mer.

– Det handler om å skape en fin hverdag.

«Du blir jo så glad i alle.
Det er jo det som er så fint.»

Da vi spør hva hun vil trekke frem som noe av det beste med jobben hun har, tenker Synnøve seg nøye om.

– Det var et stort spørsmål. Å ha en jobb å komme til. En dag er jo aldri lik. Men hva som er det beste? Å bruke dagen så godt jeg kan i sammen med mine kolleger, forklarer hun, og fortsetter:

– Jeg liker også kontakten jeg har med kundene. Du når jo kundene på en helt annen måte enn på telefonen. Det er mye møter på Rådhuset, og de bestiller maten hos oss.

I Gang-prosjektet har også et godt samarbeid med kantina til Synnøve. (Les mer om det prosjektet her). 

– Du blir jo så glad i alle. Det er jo det som er så fint.

Her skal lokket til en deilig marsipankake rulles og legges på kaka. Karete Fjelldalen Lurås jobber flittig. Foto: Anniken Tangerud

Populær catering

På kjøkkenet går det i ett og de dyktige ansatte lager alt fra nybakte brød og kaker, til større koldtbord og annen festmat. Menyen er bred og de lager også mat på forespørsel dersom det lar seg gjøre.

En av de som har hyppig kontakt med avdelingen er ordførerens sekretær, Inger Jonsgård.

Inger Jonsgård har jobbet i kommunen like lenge som Synnøve har jobbet i ASVO. 21 år. og er det noen som vet å sette pris på god møtemat, er det Inger. Foto: Anniken Tangerud

Inger er veldig godt fornøyd med tilbudet ASVO gir til rådhuset og ikke minst nærmiljøet.

– Det betyr veldig mye for oss å ha ASVO her. Det betyr faktisk også mye for befolkningen, ikke minst de som går på norsksenteret. Kommer du hit rundt lunsjtider, så er det veldig mange fra norsksenteret som sitter her og det er veldig hyggelig og fint at mange benytter seg av kantinen her og tilbudet ASVO gir, forteller Inger ivrig.

Det er nok ikke så mange som er klar over at cateringen er tilgjengelig for alle som er i byen.

– Jeg prøver i hvert fall å si det til alle jeg er i kontakt med – for det er god mat her, bra priser, et godt utvalg og en veldig søt og hyggelig betjening, synes jeg, smiler hun like glødende.

En annen ting Inger har lagt merke til gjennom den gode kontakten, er yrkesstoltheten arbeidstakerne fra ASVO har.

– De som jobber her er så utrolig stolte av jobben sin. De går virkelig inn for at det skal være bra. Og jeg tenker at vi har veldig mye å lære av dem, i forhold til det å være stolt, arbeidsom og glad i jobben sin.

– De har en stolthet og en vilje til å gjøre det så bra som mulig, hele tiden. Jeg er veldig imponert over dem. Det må jeg si.

Anita Undrum simpelthen elsker jobben sin. Foto: Jane Midtbø

Stolt arbeidsjente

En av de som elsker å være på kjøkkenet til Synnøve, er den alltid glade arbeidstakeren Anita Undrum.

– Her har vi det sosialt sammen og har det moro på jobb. Vi trives alle med å lage mat og deler på oppgavene slik at alle kan alt, forklarer hun smilende.

– Vi har blitt ganske effektive, legger hun til.

ASVO og arbeidsplassen har hun bare godt å si om.

– Det er en veldig bra arbeidsplass. Her har vi en fast jobb å gå til og gjør noe vi er glad i. Det betyr mye for oss. Vi er så knyttet til hverandre.

Hva liker du best med Synnøve som arbeidsleder da?

– Synnøve er bare så utrolig koselig. Hun er den beste sjefen man kan få! Jeg er veldig glad å ha Synnøve som sjef.

Det er overhodet ingen tvil om at Anita stortrives.

– Jeg vil ikke byttet denne jobben ett sekund! avslutter hun og ler.

ASVO er viden kjent for sine boller og kringler. – De beste i byen! sier gjengen på kjøkkenet.. Vi fikk en av disse nybakte bollene med tilbake på kontoret, og kan bekrefte at det er sant. Foto: Anniken Tangerud

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg