Det handler om å ha det godt med seg selv

Frisktliv. Foto: Mari Hole for 3600,no

FriskLIV Kongsberg vil være med på å øke trivselen og den generelle helsen til Kongsbergs befolkning, og alle er hjertelig velkommen!

Tekst og foto: Mari B. Hole

I Kongsberg finnes en kommunal helsetjeneste med gruppebaserte kurs- og treningstilbud – til hjelp til for å endre levevaner.

Tjenesten heter FriskLIV Kongsberg og ved dette lavterskeltilbudet er dørene åpne for alle over 18 år som ønsker en livsstilsendring.

Med kurs i aktuelle temaer som søvn, mestring av depresjon, belastning, bra mat og treningsgrupper, er målet å styrke deltakeren som aktør i eget liv. 

At vi har et slikt fantastisk tilbud her i Kongsberg ønsker vi å belyse. Vi tok derfor en prat med Linnea Cathrine Grimnes (41), som er utdannet sykepleier og jobber som frisklivskoordinator.

Inne i varmen i de lyse lokalene til Frisklivssentralen på Skrubbmoen, er det satt frem kaffe, te og frukt for å ønske oss velkomme.

På veggene henger moderne og koselige bilder, som matcher kaffekoppen. En trygg og lun atmosfære tar oss i mot.

Slik er det vi ønsker alle velkommen da det er kurs, smiler Linnea, før vi setter oss ned for å ta en prat.

Velkommen til Frisklivsentralen Foto: Mari Hole for 3600

 

«Det handler om mennesket, og ikke sykdommen»

Linnea finner det ikke vanskelig å svare da vi spør henne hva som inspirerer henne og hva hun finner givende med jobben. 

– Å se hva mennesker klarer å få til, hva de klarer å endre på og hvilken motivasjon de finner hos seg selv, forklarer hun varmt og fortsetter like engasjert:

– At jeg får lov til å være med på veien og se hva personer klarer å gjøre er veldig givende. Jeg synes det er spennende med forebyggende helsearbeid. Det er alt fra ungdommer til pensjonister som kommer hit. Det handler om mennesket og ikke sykdommen, understreker hun.

Hos FriskLIV Kongsberg har de også en fysioterapeut og miljøterapeut som arbeider godt sammen, og stiller som et fullstendig team i samarbeid med de andre enhetene innen helse og omsorg.

Fysioterapeut drifter trenings- og styrke-og balansegruppen.

Slik kan de drifte kurs av forskjellig art, med best mulig kompetanse.

Hva betyr et slikt tilbud som dette for lokalsamfunnet? 

– Jeg tenker at tilbudet er kjempeviktig i et folkehelsemessig perspektiv. Generelt handler det jo om en bedre folkehelse. Men folkehelsen i Kongsberg ligger meget høy opp fra rapporten vi får fra folkehelseinstituttet. Vi håper også på å kunne gi mer åpenhet om utfordringer og livsstil. Forebygge skam og stigma rundt dette, forteller hun.

«Alle har nok kjent på at en eller annen gang i livet at det kan bli litt mye»

Hvilke type pasienter er det det kommer mest av?

– Hva man ønsker eller har behov for å ta tak i varierer, men nå er det nok størst pågang i mestring av belastning. Alle har nok kjent på at en eller annen gang i livet at det kan bli litt mye. Om det er på jobb eller privat, forklarer Linnea.

– Da dette går over tid, så kan man få psykiske og fysiske reaksjoner, og det gjør noe med deg. Kurs i Mestring av belastning er et kurs som tar for seg sammenhengen mellom hva man tenker og føler. I forhold til å sortere tanker; hva man kan ta innover seg og hva man kan la gå, slik at man kan ta vare på seg selv. Jeg skulle ønske at alle mennesker kunne ta et slik kurs. Man får så mye selvinnsikt, forteller hun med omsorg i stemmen.

Linnea Grimnes

Det å være utbrent er i dag ikke bare for de som har vært yrkesaktive i mange år, men også for ungdommen.

– Når har du tid til å bare være deg? Å gjøre det som er viktig for deg selv, lære å si nei. Man skal trene, være skoleflink, legge ut i sosiale medier og presset er stort. Derfor har vi også kurs for de som er unge, informerer hun.

– Det er ingen av kursene som er et quick fix, man må ønske å være motivert selv. Det er mye jobb. Men de som har vært på kurs hos oss gir oss gode tilbakemeldinger. Det handler om at man kan gjøre noe med noe!

Er det noen kurs dere brenner etter å få holde? 

– Vi skal starte med et kurs nå i våres, som vi gleder oss til. Det heter SOV GODT. Søvn er utrolig viktig, og det er nesten i ferd med å bli vår nye folkesykdom, røper hun.

– Her tar vi opp vaner, eller det man kaller søvnhygiene. Ofte har vi en del tanker rundt det å sove og mange ligger og tenker eller sitter med arbeid til sent på kveld. Da har vi blant annet en søvndagbok for å få gode vaner rundt søvn. Det du har fokus på legger du mye energi i, så ved å føre dagbok øker vi bevisstheten og gjør det lettere å gjøre noe med, forklarer hun.

Om dere fikk 5 millioner, hva ville dere da gjort? 

– Da hadde vi ansatt flere, slik at vi kunne videreutviklet tilbudet vårt! smiler Linnea.

Noen enkle råd, avslutningsvis? 

– Vær ute! Gjør hyggelige ting som gir deg noe! Vær sammen med andre mennesker! Søk hjelp når du trenger det! avslutter hun like varmt.

Ta kontakt med FriskLIV om du tror dette er noe for deg. Du finner de på Facebook, og man treger ikke henvisning fra lege.

 

 

 

 

3600.no

Se alle innlegg