Det handler om å gjøre en positiv forskjell

Bjørnar Sandvold og Sondre Skullestad er glade for mulighetene Kongsberg Gruppens sponsing gir klubben. Foto: Anniken Tangerud

– Sammen skaper vi magiske øyeblikk på og utenfor banen.

Som en integrert del av Kongsberg Gruppens verdier, mål og forretningsstrategi, sponser konsernet en rekke ulike idrettslag og foreninger i Kongsberg og omegn.

– KONGSBERG har i en årrekke sponset ren rekke lag og foreninger i lokalmiljøene, og valgt å gi sin støtte til mange forskjellige idretter, spesielt for barn og ungdom, forklarer Ronny Lie, kommunikasjondirektør i Kongsberg Gruppen.

– Idrett bidrar til et bærekraftig lokalsamfunn, glede, fellesskap, bolyst og gode oppvekstvilkår for fremtiden. Dette gir verdi, både for oss som bedrift, våre ansatte og innbyggerne.

Bjørnar Sandvold er både stolt av og glad i klubben sin. Foto: Anniken Tangerud

Et av lagene Kongsberg Gruppen har sponset i en årrekke er byens eliteserielag i basketball: Kongsberg Miners.

– Vi hadde ikke vært det beste laget i landet uten samarbeidet med Kongsberg Gruppen, uttaler Bjørnar Sandvold, styremedlem i Miners, bestemt.

Fra skoleprosjekt til kompetanseutvikling

Kongsberg Gruppens sponsormidler bidrar derimot ikke bare til at Kongsberg Miners kan ha et eliteserielag i Kongsberg.

Det gjør det også mulig for at klubben kan tiltrekke seg riktig kompetanse og rollemodeller til de yngre lagene, samt bidrar til at klubben kan ha skoleprosjekter og jobbe med rekruttering og utvikling av lokale spillere.

– Sammen skaper vi magiske øyeblikk på og utenfor banen. Miners er en helhetlig klubb hvor bredde og elite går hånd i hånd. Dette er et ganske unikt prosjekt hvor Kongsberg Gruppen er en sentral bidragsyter, forteller Bjørnar.

For Miners er det viktig å gi byens unge en utviklingsarena innenfor en så stor idrett som basketball.

– Dette er et satsningsområde for oss. Basketball er glede, mestring og fellesskap, smiler Bjørnar.

Skolebasket er veldig populært. Foto: Miners

Mer enn bare basket

De er samtidig opptatt av å gi byen og våre innbyggere et sportslig arrangement hvor det er innslag av mange ulike lokale aktører – fra dans og artister til idrettsklubber og lignende.

– Vårt arrangement er «Kongsberg på en tallerken», et sted der andre kultur- og aktivitetstilbud kan få presentere seg og bidra til underholdning.

– Kombinert med basketballkamp skaper vi en fartsfylt og innholdsrik opplevelse som skaper engasjement i Kongsberg. Næringslivet, basket, kultur, sammen er vi sterke!

Høy kvalitet i alle ledd

Sponsormidlene fra Kongsberg Gruppen gjør det mulig for Miners å holde en høyere kvalitet både på elitesatsingen og i bredden.

– Vi tiltrekker oss dyktige spillere fra inn- og utland som igjen kan trene, veilede og inspirere våre unge talenter. BLNO-laget til Miners har ruvet helt oppe i norgestoppen de siste sesongene og inspirerer og bidrar positivt i hele organisasjonen.

– Samarbeidet gir oss muligheten til å skape et stort og inkluderende basketballmiljø for barn og unge i byen med høyere kvalitet i alle ledd, understreker han.

Miners jobber også med rekruttering av viktig kompetanse til næringslivet, gjennom å kartlegge og rekruttere basketballspillere med ingeniør- eller økonomiutdanning.

– Disse kan både spille basketball og gjøre en forskjell i næringslivet i Kongsberg, forklarer Bjørnar.

Lavterskeltilbud til alle skolene

Miners jobber med breddesatsing gjennom Skolebasketprosjektet.

Der reiser trenere fra klubben ut til skoler i Kongsberg og omegn og trener skolebarn.

– Tilbudet er lavterskel, passer for alle og er kanskje et av de første møtene med basketballidretten for barna. Videre har vi aldersbestemte lag for gutter og jenter fra rundt tiårsalderen og oppover.

– En av våre filosofier er å utvikle lokale talenter som kanskje en dag kan spille på øverste nivå!

Sondre Skullestad er en av Miners stolte spillere. Foto: Anniken Tangerud

Med gullmedaljen på nattbordet

Et av de mange lokale talentene i klubben som drømmer stort, er 17 år gamle Sondre Skullestad.

– Jeg har spilt basket siden jeg gikk i fjerde eller femte klasse på Åsen barneskole, forteller 17-åringen som i dag både spiller på U17 og U19 laget.

Det var etter mye basketspilling på fritiden at han etter hvert forstod at han hadde et talent.

– Faren min sendte meg på en trening med Miners og da var jeg hekta, smiler han og skryter samtidig av treneren Ole Kristian Rotegård.

På skolebasketprosjektet fikk han møte forbildene Matias Save, Øivind Lundestad og Nicolai Østbye – alle spillere som har spilt i en årrekke på elitelaget i Kongsberg og de to siste på collegelag i USA.

– De hadde også vokst opp på Åsen og ble en snakkis på skolen. På mange måter inspirerte de meg til å begynne i klubben. De skapte et engasjement, fikk folk til å komme på kampene og var gode rollemodeller, forklarer han.

Får spille med U19-laget

Selv om Sondre nå spiller på U17-laget, har han også flere store kamper bak seg med U19-laget, som av mange blir kalt tidenes beste Miners-lag.

Senest i våres tok han NM-gull på hjemmebane og gull i Scania Cup i Sverige. Sistnevnte blir ofte kalt det uoffisielle nordiske mesterskapet.

– Gullmedaljen ligger på nattbordet, ler han.

Ballmester. Foto: Anniken Tangerud

For det er tydelig at Sondre lever og ånder både for idretten og klubben hans. Målet er å en dag få en stipend og spille for et collegelag i USA.

– Slik Tobias Rotegård og Mikal Gjerde gjør, forklarer han stolt.

Noe av nøkkelen til å videreutvikle talenter som Sondre er nemlig å ha gode forbilder som nettopp Tobias og Mikal i klubben.

– Du ser hva slags fokus de har – også utenfor banen. Samtidig er de utrolig flinke til å ta i mot nye og hjelpe andre.

De er også gode rollemodeller utenfor banen.

– De inkluderer alle, er veldig profesjonelle og er gode ambassadører både for byen og klubben, insisterer Sondre.

Det gode miljøet i Miners gjenspeiler seg i trenerkulturen.

– Helt siden jeg var liten har trenerne hatt fokus på å ha en god kultur på trening, så du vokser opp med det og lærer deg å ha respekt for hverandre.

– De representerer klubben og byen på en god måte, både sportslig og som menneske, forklarer han bestemt.

Bjørnar gjør også et poeng ut av hvordan Miners sitt rykte gir klubben og spillerne mange muligheter.

– Miners har fått et godt rykte på seg til å være et springbrett, så hit søker mange som ønsker å gjøre en forskjell.

– Jeg kunne ikke vært mer heldig enn å vokse opp i en by som Kongsberg hvor basket henger så høyt, skyter Sondre inn.

Nå satser 17-åringen for fullt på drømmen om college.

– Jeg skal jobbe hardt hver dag, og bli flinkere både i basket og i det faglige. Så får vi se hva fremtiden bringer, avslutter han.

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg