23 år gamle Aleksander Løe Myrling sikter mot en internasjonal karriere.

Den anerkjente og prestisjefulle kulturinstitusjonen Royal Conservatoire of Scotland får i høst en ung kongsberg-genser i rekken av lovende studenter.

Alekander Løe Myrling har nemlig takket ja til et intensivt masterprogram i opera.

– Jeg stod egentlig overfor et dilemma i fjor høst, forklarer den blide 23-åringen.

Den Norske Opera hadde nemlig gitt han tilbudet om en vikarstilling i et stykke de setter opp i februar 2020, samtidig som han fikk tildelt en studieplass hos både The Royal Academy i London OG Royal Conservatoire of Scotland .

– Jeg ble nødt til å prioritere og etter en tøff tankeprosess, valgte jeg Skottland. Det er en solid institusjon med et høyt nivå, og da trenger jeg ikke å rushe inn i noe for tidlig.

Bevisst valg

– I dagens samfunn er vi ofte fanget i et prestasjonsjag i et brutalt arbeidsmarked. Men jeg har alltid hatt en bevisst tanke rundt dette med utdanning. Nå får jeg tid til å bygge et viktig fundament for veien videre.

Aleksander forteller at den siste brikken falt på plass da han var en av de få studentene som kom gjennom nåløyet ved den prestisjetunge skolen.

– Jeg fikk vite det i slutten av november i fjor. Det er litt surrealistisk på en måte, og det sank kanskje ikke helt inn i begynnelsen. Men det er klart jeg er fornøyd!

Bekreftelsen på at han er god nok har kommet med jevne mellomrom.

– Ingenting kjennes bedre enn det, smiler han.

En hverdag fylt av opera

I slutten av september pakker han kofferten og den driftige 23-åringen har allerede skaffet seg et sted å bo – bare noen minutters gange unna campus.

– Det jeg gleder meg mest til er å basere hverdagen min på opera. Nå får jeg sjansen til å fokusere kun på genren, og det er utrolig motiverende.

Kun 10-12 studenter tas inn hvert år i det to år lange programmet. Ledet av Philip White, vil Aleksander også lære fra professor Stephen Robertson og Mark Hathaway.

– Jeg har store forventninger til studiene og gleder meg til å se hva som vil skje med stemmen fremover, understreker han.

– Fagmessig vil vi gå i dybden i flere genre: det lyriske, det teatralske, det musikalske, det sceniske og det tekniske, så det blir en fornøyelse.

Veien dit

På mange måter kan man si at hele livet til Aleksander har vært fylt av musikk.

I ung alder begynte han på Kongsberg Kulturskole med piano og gitar og på barneskolen sang han i barnekoret til Gamlegrendåsen Skole.

– Sang har nok vært et gjennomgående tema i familien, da både moren min Katarina Myrling synger i Acta Musicae og broren og søsteren min synger også.

Aleksander benytter anledningen til å skryte av kulturtilbudet i Kongsberg og spesielt da kulturskolen.

– Det finnes utrolig mange muligheter her og Kongsberg har gjort et solid arbeid med tilbudet og ikke minst de to store festivalene, understreker han ivrig.

I 2011 begynte han på musikklinja til Kongsberg videregående skole, en linje han bare har lovord å si om. Etter hvert ble det mer og mer morsomt å synge og i tredjeklasse tok han et valg som ville prege resten av livet.

– Stemmen ble mitt hovedinstrument og etter hvert som den og personligheten og rekkevidden i stemmen utviklet seg ble jeg mer motivert, forklarer han.

Aleksander valgte så å ta ett år på Toneheim Folkehøgskole på Hamar. Der fikk han ingen ringere enn den tidligere profesjonelle operasangeren Matthew Marriott som mentor.

Marriott ble en solid inspirasjonskilde og har fulgt han også mens han tok sin bachelorgrad på Norges Musikkhøyskole .

– Matthew har betydd svært mye for meg som veiviser i min utvikling. Slik kunne jeg fortsette prosessen hvor jeg kanaliserte inn mitt fokus på opera. Jeg begynte å finne mer og mer av min stemme og dermed min vei videre.

Ekstremsport

Aleksander er tydelig engasjert når det gjelder lidenskapen hans.

– Opera har et unikt følelsesspekter og er en unik måte å uttrykke seg på. Det føles så bra og den følelsen er vanskelig å finne ellers.

Selv beskriver han opera som «den ypperste ekstremsporten innenfor det å synge», og han har nok rett. Alt fra oksygenopptaket til det mentale må være topptrent til enhver tid.

– Når jeg nå har bygget stemmen slik jeg har, er det umulig å gå tilbake. Stemmen endrer seg fundamentalt og den er ikke den samme som for fem, seks år siden.

Aleksander demonstrerer hvordan han selv synger med støtte og iverksetter muskler og energi idet han projiserer stemmen over uteområdet der vi sitter foran Krona.

Vi blir imponert og er tydeligvis ikke alene. Aleksander har holdt konserter både i Kyoto, Japan, og deltatt i flere store operaproduksjoner i Oslo, Stavanger og Trondheim.

– Jeg har fått god respons på de konserter og auditions jeg har holdt, og tilbakemeldingene har vært utelukkende positive.

Høydepunktet

Konserten under den klassiske musikkfestivalen i Kyoto gav han muligheten til å synge for en fullsatt sal med 500 publikummere i den gamle keiserbyen.

– Jeg har aldri opplevd noe lignende. Tiden stod stille, jeg var ikke nervøs, men full av alle følelser. Det var bare meg, musikken og publikum som delte opplevelsen. Det var nok et høydepunkt hittil i livet mitt, innrømmer han.

Fristedet

23-åringen gjør et poeng av hvor viktig musikk kan være i et samfunn fullt av stimuli,  informasjon og jag hvor man lett mister seg selv i et evig kaos.

– Musikk skaper et fristed hvor man glemmer alt rundt seg et øyeblikk. Den treffer sjelen, skaper assosiasjoner, stenger alt ute og gir det tid til å bare være.

Drømmen

Aleksander har tatt et tydelig og klart valg. Det er Opera for alle penga, og Aleksander ønsker å bli en vellykket, internasjonal operasanger.

– Jeg ønsker å gi folk en sterk opplevelse når jeg synger, og drømmen er å synge på de store operahusene i verden som Metropolitan Opera House i New York og Teatro alla Scala i Milano.

For ham handler det mest om å dele den over 400 år gamle kunstformen og de store opplevelsene.

– Da blir det magisk.

– Jeg tror de fleste kan elske det, men det krever tid og tålmodighet. Det er mye å ta til seg i en oppsetning. Men det kan bli altoppslukende, slik det er for meg, smiler han.

Hør Aleksander synge i et bryllup i Kongsberg Kirke i sommer her:

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg