– Det er ikke så skummelt som jeg trodde

 

ingunn

Kongsbergfolk er bosatt overalt i verden. Hvordan oppleves det? Ingun Ninive Andersen (23) reiste til England for å studere.

– Det er ikke så skummelt som jeg trodde

Tekst: Christian Høiberg/foto: privat

Jeg anbefaler folk å studere i utlandet, og Lincoln er en utmerket studentby. Er glad jeg tok sjansen – det er ikke så skummelt som jeg trodde.

Navn: Ingun Ninive Andersen
Alder: 23
Bosted: Lincoln UK
Sivil Status: Kjæreste
Bakgrunn: Bachelor i mediedesign fra Høgskolen i Gjøvik
Driver med: Studerer til mastergrad i grafisk design på University of Lincoln

Hvordan trives du på universitetet så langt?

– Veldig bra! Vi er kun to personer som tar denne mastergraden, og jeg syns det er veldig enkelt så langt. Det meste av undervisningen har vi sammen med de som studerer design, men vi er fortsatt bare fem til sju personer, forteller Ingun.

– Forelesningene er lagt opp slik at vi sitter rundt et bord, drikker kaffe og diskuterer design. Ved å gjøre det på denne måten blir det mye åpen prat, og vi lærer på en helt annen måte. På en bachelorgrad står læreren foran klassen og foreleser basert på egen ekspertise – nå har vi disse samtalene og lærer mer selv. Lærerne sier at ved slutten av året vil vi være flinkere på et tema enn det de selv er, smiler 23-åringen fra Kongsberg,

I dag hadde læreren med en juicepresse, laget av David Stark. Den fungerer veldig dårlig – men ser fancy ut. Vi brukte da dagen på å diskutere dette produktet, og kom frem til at det var elendig design! Dette er en typisk undervisningsdag for oss, læreren tar med en gjenstand, så snakker vi om designet og løsningen.

 

Er det store forskjeller å studere her i forhold til i Norge?

– Av gammel vane rekker jeg fortsatt opp hånda når jeg skal si noe, men det trenger jeg ikke, og læreren bare rister på hodet, sier Ingun.

– Egentlig kan jeg gjøre hva jeg vil i timene. Jeg liker spesielt å fargelegge under forelesningene – da konsentrerer jeg meg bedre.

– En veldig god ting er at læreren er på vårt nivå – han prøver ikke være smartere eller viktigere enn oss. Han legger seg på vårt nivå, og er på en måte ”en av oss”. Han oppfordrer oss ofte til å ta med en gjenstand til forelesningen og legger opp undervisningen ved at vi diskuterer designet av dette produktet. Med andre ord er det veldig fritt – rett og slett beroligende.

– Det er veldig deilig å bli behandlet som en voksen.

– Vi fikk beskjed om at eneste måten å stryke studiene på, er om du ikke er engasjert, forteller Ingun.

– Dette er ikke et problem for meg – jeg er kjempeengasjert! Hvis du ikke brenner for faget ville du aldri klare å ta en master som dette. Nå har jo ikke jeg studert til en mastergrad i Norge, men jeg merker veldig stor forskjell på hvor dypt vi må sette oss inn i en oppgave. Her om dagen fikk vi en oppgave hvor vi skal designe en metode for å få folk til å kaste mindre søppel. Jeg fikk mange ideer og presenterte disse for læreren – men da fikk jeg litt kjeft. Han sa at jeg måtte gjøre mye mer research, ikke bare ha ideene. Derfor bruker jeg tid på å se dokumentarer og leser mange bøker – det er ganske spennende.

Merker du forskjell på studentlivet i England og Norge?

– Ja absolutt! I Norge drar vi som regel på studenthuset en gang i uka for å feste. Her er det fest hver eneste dag. Det spiller ingen rolle om du drar ut på en tirsdag eller lørdag – det er like mye liv uansett.

– Vi har også mange studentgrupper. Totalt er det omtrent 160 grupper! Det finnes virkelig grupper for alt mulig rart, jeg har blant annet vært på møter til Animal Society, Disney, Harry Potter, Expedition og Kano. Vi kan komme til gruppene og prøve én dag gratis for å se om det er noe for oss. For meg er Expedition/utflukt gruppen mest spennende, der drar de på teltturer og fjellturer. Så vil jeg jo også se så mye som mulig av England mens jeg er her, men jeg savner jo virkelig naturen!

 

Hvordan er det å bo i Lincoln sammenlignet med Norge?

– Det er som sagt en liten by, men et relativt stort universitet. Totalt er det over 12.000 studenter, mens byen har 60.000 innbyggere. Lincoln er en skikkelig studentby.

– Noe som også er veldig gøy er det store internasjonale miljøet. Det er spennende å bli kjent med mennesker fra hele verden – vi har blant annet ei jente fra Sør Korea i klassen.

– Menneskene her er også mye mer imøtekommende enn i Norge, så det er enkelt å bli kjent med folk. I tillegg syns mange at det er veldig kult jeg er fra Norge – de kommenterer alltid hvor flott land det er!

Er det noe du savner fra Kongsberg og Norge?

– Vannet! Mamma og Pappa var nylig på besøk og de tok med springvann til meg. Jeg måtte få de andre i klassen til å smake på det, for vannet her er rett og slett ekkelt.

– Fotgjengerfelt er også noe jeg savner, det er det lite av.

– Naturen savner jeg også selvfølgelig. Hjemme i Norge kan jeg gå ut døren og gå rett ut i skogen. Også savner jeg så klart kjæresten min Tommy og hunden min Simba, sier Ingun.

– Bortsett fra dette så syns jeg det er mye som er bedre her i England! Men selv om jeg syns det er veldig bra her, er Norge det landet jeg vil leve livet mitt i. Så jeg blir nok ikke lengre enn ett år.

Anbefaler du andre å studere i eller besøke Lincoln?

– Absolutt. her er menneskene hyggelige, bygningene gamle, historien rik og arkitekturen flott! Det er et flott sted å feriere.

– Jeg anbefaler også folk å studere i utlandet, og da er Lincoln en utmerket studentby. Men det er litt dyrt, spesielt nå som krona er så svak. Studiet koster nesten 200.000 i året, og selv om Lånekassen dekker mye, er det ikke nok til å overleve – så uten god hjelp fra mamma og pappa hadde ikke dette vært mulig.

 

Får du tid til å reise litt ved siden av studiene? 

– Det har svært mye selvstudie, så vi ikke møte opp på skolen. Derfor har vi jo en del tid til å reise rundt – og i helgene er det jo fri. Nå i starten er det fortsatt ganske rolig på skolen, men det blir nok verre etter hvert. Jeg får nyte det nå.

– Jeg har allerede vært en tur i Nottingham. De som studerer grafisk design skulle på utstilling og spurte om vi ville være med gratis – selvfølgelig ville vi det.

– Ellers vil jeg veldig gjerne se Peak District, der er det mange turmuligheter. Engelsk natur er noe jeg vil oppleve mens jeg er her. Småbyer også er jeg interessert i å besøke, men jeg veit ikke akkurat hvor.Irland hadde også vært spennende, jeg elsker den irske dialekten!

 

 

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg