– Det er fullt mulig å printe med sjokolade!

[huge_it_slider id=»36″]

 

Henning Skau (19) jobbet som sjefsmekaniker for Texas Torque i USA. Der bygde han roboter og var med i konkurranser ved siden av studiene. Nå er Henning å finne på Kongsberg Vitensenter – devoteket.

– Det er fullt mulig å printe med sjokolade!

Tekst og foto: Tomas K. Larsen

– 3D-printing er en prosess hvor man lager et fysisk objekt ut fra noe som er tegnet som en 3D-modell på en datamaskin, sier Henning Skau.

– Det er mange forskjellige typer printere, men den mest vanlige maskinen fungerer litt som en limpistol; Det er et printhode som varmer opp et plastmateriale til smeltepunktet, så beveger hodet seg rundt og legger ned plast. Etter at omrisset av 3D modellen er ferdig, beveger printhodet seg litt oppover og begynner prosessen på nytt. Modellen blir da laget i flere lag.

Sjekk Kongsberg Vitensenter på Facebook!

Hva koster en 3D-Printer?

– De aller billigste som man kan lage seg selv koster nok ikke mer en et par tusen kroner, men prisene kan fort komme opp flere hundre tusen. Det kommer litt an på materialet man vil bruke i maskinen og om man vil ha muligheten til å bruke flere farger på en gang. Størrelsen på selve printeren varier også stort, og noen printere er på størrelse med to store frysebokser stablet oppå hverandre, mens andre printere kan være på størrelse med en liten mikrobølgeovn.

Hvem er 3D-printing for?

– Jeg har lyst til å si at det er for alle, men vi har nok ikke kommet så langt ennå. For å bruke en 3D-printer er man nødt til å kunne tegne 3D-modeller i et dataprogram. Det kan være vanskelig og tidkrevende å sette seg inn i et slikt program, men hvis man først har gjort det, så er mulighetene endeløse. Det finnes jo også mange forskjellige tegneprogrammer, og noen er enklere å sette seg inn i enn andre, men har da en del begrensninger i forhold til mer avanserte programmer, forteller Henning Skau.

Hvilke muligheter har 3D-printing skapt?

– Man kan bygge deler og prototyper mye raskere og billigere, man kan også printe et ferdig produkt med bevegelige deler ved å bruke et støttemateriale som enkelt kan fjernes etter printen er ferdig. Det har også blitt gjort printing i organisk materie, og det er faktisk mulig å ta en celleprøve og bruke den til å printe et organ. Det har for eksempel blitt laget et nytt hjerte til en rotte. NASA har installert en 3D-printer på den internasjonale romstasjonen (ISS) som gjør det mulig å printe ut deler og verktøy som blir ødelagt. Det er jo billigere å sende en datafil enn å sende et nytt romskip med forsyninger.

Hva tror du vil skje med 3D-printing i fremtiden?

– Jeg tror at fler og fler vil ha en 3D-printer hjemme i fremtiden. Den vil kunne brukes til å lage ting man ikke så enkelt kan finne i en butikk. Jeg tror også at den vil kunne brukes i matlaging, og det er fullt mulig å printe i sjokolade om man skulle ønske det.

Hva slags tegneprogram bruker dere på devoteket?

– Vi bruker et program som heter Solidworks. Det er et program som har enkle, men likevel avanserte funksjoner, noe som er veldig bra hvis man skal printe 3D-modellen. Solidworks kan brukes til å tegne i 2D og 3D, og vi holder kurs for ungdom og studenter fra 13 til 20 år.

 

 

Bjørn Isaksen

Daglig leder, journalist og fotograf i Kongsberg Community AS og Nettmagasinet 3600.no. Utdannet i markedsføring og har bred arbeidserfaring innen IT og journalistikk.

Se alle innlegg