Derfor bør du velge en megler

Dreven megler. Lars Martin Nilsrud. Foto: Anniken Tangerud

I disse digitale dager, er det kanskje lett å tro at en bolig selger seg selv og at det er enklere å ta jobben alene. Det er det som regel ikke.

Hos Eiendomsmegler1 i Kongsberg er de ganske sikre på at det nesten alltid lønner seg å bruke en megler.

Mange fallgruver

Lars Martin Nilsrud, eiendomsmegler MNEF ved EiendomsMegler 1 Kongsberg, har jobbet som eiendomsmegler i over 18 år og solgt over 2000 boliger. Han mener det først og fremst handler om trygghet.

– Først og fremst er det viktig at folk skjønner at det er mange fallgruver å gå i. På mine atten år i bransjen, så er det mye som har forandret seg. Å bli eiendomsmegler i dag krever en fem år lang utdannelse. Tre år på skolebenken og to år i praksis. Da synes jeg det er litt rart at man åpner opp for at man kan gjøre det selv, samtidig som man setter høyere krav til eiendomsmeglerne. Det synes jeg er skremmende. Samtidig ser vi at antall reklamasjoner har hatt en kraftig vekst.

– Så det viktigste punktet er nok trygghet og at du skal føle den tryggheten. Ikke bare som selger, men som kjøper. De skal også bli ivaretatt. Som jeg mener igjen viser seg i de prisene vi oppnår, understreker Lars Martin.

– Kravene fra myndighetene har blitt både strengere og større. For eksempel stiller eiendomsmeglerloven strenge krav til dokumentasjon. Men jeg har stor respekt for de som velger å gjøre dette selv. For jeg vet hvor krevende det kan være. Det er nemlig mye man skal ha kontroll på.

De «skjulte» kostnadene

Skal du selge som privatperson har du en omfattende informasjonsplikt som du må overholde. Det innebærer også at du må innhente alle nødvendige opplysninger om eiendommen for å informere om det.

– I tillegg må du ikke glemme kostnadene. Det koster penger å innhente alle opplysninger vedrørende eiendommen. Det koster å ha en fotograf på besøk. Det koster å få noen til å skrive kontrakt. Ingenting er gratis, og så skal meglerne eller advokatene ha noe for oppgjøret også, forklarer Lars Martin.

– Når du ser på totalkostnadene ved et salg i dag, er en stor prosent av dette ting som strengt tatt er nødvendig. Som markedsføring og innhenting av nødvendig dokumentasjon. Så hvor mye du sparer på å selge selv i det lange løp, blir jeg ikke klok på, forteller han.

– Bankene krever jo at det skal være en advokat eller megler inne i bildet for å kunne ta seg av megleroppgjørene, så uansett så må du ha det. Så du er avhengig av det. Disse nye aktørene tilbyr jo at man kan ta kontrakt og oppgjør, men det mediene ikke skriver noe om er jo at vi tilbyr det samme, og det har vi alltid gjort.

– Tilbudet om å selge selv har alltid vært der. Alle eiendomsmeglerforetak tilbyr også å ta kontrakt og oppgjør. Det er en stor del av hverdagen. Så det er ikke noe nytt for oss. Men vi går ikke ut og markedsfører at vi driver med det. For vi mener at det ikke er lønnsomt.

– Vi mener det er lønnsomt å bruke oss som megler. Den dagen jeg slutter å tro på det, da slutter jeg som megler. Sånn er det.

– Hvis du mener at det ikke lønner seg, får du gjøre det selv. Men, jeg og mine kollegaer i Eiendomsmegler1 er nok i stand til å få en bedre pris enn det en forbruker er. Med vårt kontaktnettverk, våre annonsørkanaler, vår kundeportefølje som vi er i kontakt med hver eneste dag, hver eneste time, hele året rundt, mener vi at vi er i stand til å oppnå en riktig og bedre pris, mener han.

Tillit

Den dyktige megleren mener også det er viktig å få frem hans rolle som megler – og hvor viktig det er å velge lokalt.

– Jeg er en mellommann. Jeg skal også ivareta kjøpers interesser. Ikke bare selger sine interesser. Igjen handler det om trygghet. Mitt mål er at jeg skal ha en troverdighet hos kjøper også. At de føler seg ivaretatt. At handelen har vært god og at de får det de betaler for.

Som megler er Lars Martin tilgjengelig døgnet rundt, eller twentyfour seven som han sier. Hans sterkeste egenskaper mener han er den lokale kunnskapen og det lokale nettverket.

– Det med lokale forankringer er alfa omega i forhold til det om det skal ha en betydning å bruke en megler eller ei. Jeg jobber i ett marked i Kongsberg og har min hovedgruppe her. Det er fordi jeg kjenner det markedet, jeg kjenner kjøperne her, jeg kjenner boligene her, jeg kan markedet inn og ut. For meg er det en viktig greie at du skal kjenne markedet du jobber i. Det er et råd jeg gir en boligselger i dag. Bruk en lokal megler. Skal du selge på Trysil, ringer du ikke Lars Martin Nilsrud.

Glede – på vegne av andre

Du er helt tydelig veldig glad i jobben din. Hva trekker frem som det beste?

– Det er utfordringene, menneskene og adrenalinet. Med hånden på hjertet synes jeg det er like gøy den dag i dag og ringe i salgsbjella og få landet et vanskelig salg. Det er veldig ofte dem som gir deg en egen følelse som er ubeskrivelig.

– Gleden er ikke for min egen del, men for de på andre enden. Når du lander noe de kanskje ikke har trua på selv lenger og klart å få det til. Man har noen slike i løpet av et år og de salgene er ekstra gode. Samtidig er det selvfølgelig gøy sitte i disse heftige budrundene og oppnå gode priser.

Hva har du lært i dine atten år i bransjen?

– Hva har jeg ikke lært? Det er jo det som er spennende med det vi driver med; du lærer noe nytt hele tiden. Ingenting er likt. Jeg har solgt alt mulig rart. Alt fra næringseiendom, borettslag, nye prosjekter til vanlig selveierhus.

Hva er det morsomste?

– Det morsomste er kombinasjonen vil jeg si. Kombinasjonen av det å drive med nytt og brukt. Nybygg gir deg følelsen av at du er med på å bygge noe. Fra skog til et nytt boligområde. Fra byggeplass til bolig. Det er artig. Samtidig er det denne budrunden da. Det å ha den på kroppen det gir deg en egen spenning for oss som driver med dette.

Er du avhengig av det tror du?

– Ja, det vil jeg påstå. Den følelsen jeg får når jeg selger et hus er adrenalin og lykke. Du blir veldig glad. Du forvalter jo formuen til folk. Når det går veldig bra har det store konsekvenser for hvilke valg de tar videre. Så det er moro.

– Samtidig har jeg en utrolig flott gjeng å jobbe sammen med her hos Eiendomsmegler1. Vi har et høyt fokus på faget og har det også utrolig gøy sammen. Vi er en del av et større organ som har hatt en utrolig vekst de siste årene. Både på bank, forsikring, megling og alt egentlig.

– Kommer du til oss her, ordner vi det meste her på huset.

Lars Martin er helt klart en mann på rett plass.

– Så lenge jeg er megler, skal jeg drive med det 110 % og det krever mye av meg. Så jeg blir ikke pensjonist i denne bransjen. Men jeg er altfor glad i jobben min til at jeg klarer å se for meg noe annet jeg vil trives like mye med, avslutter han og smiler.

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg