Kongsberg har virkelig mye å tilby under vinterhalvåret. Bare sjekk her.

Det er noe magisk over det å vandre gjennom bergstaden Kongsberg på vinterstid. Snøen knaker under føttene der vi vandrer gatelangs og ved Nybrua sloss isen mot fossens krefter i Nybrufossen.

Utsikt fra Nybrua en vintermorgen. Foto: Anniken Tangerud

Allerede nede i sentrum ser vi tegn til hvordan byen fungerer som et mekka for vinteraktiviteter. I Kølabånnparken er det skøytebane og i horisonten bak Håvet skinner lysene fra Kongsberg Skisenter.

Det tar rundt 1 time med bil eller tog fra Oslo, og besøker du bergstaden ved Lågen om vinteren kan byen tilby uendelige mange muligheter for vinterglede og opplevelser.

Under ser du noe av det du kan finne på i Kongsberg om vinteren.

Langrenn

På Kongsberg trenger du ikke dra langt for å nyte førsteklasses skispor. I alle himmelretningene prepareres det milevis med løyper og siden de tilbyr alt fra fjell til skogsterreng, kan man saktens si vi er litt bortskjemte her på berget.

Bli med en av løypekjørerne på jobb her. 

I Kongsberg ligger mulighetene til rette for bortoverski både i flere nabolag, eller en kort biltur unna. For det tar virkelig ikke lang tid å kjøre opp til Skrim, Blefjell, Kongsberg Skisenter, Heistadmoen eller til Knuten. Til skisenteret går det til og med busser fra sentrum.

For noen turtips, les denne saken: Kongsberg – et skiparadis.

Blefjell er også et yndet sted å gå på ski. Foto: Hyunjung Kim

90 år med turglede

Mange liker å besøke historiske Knutehytta. Til Knutefjellet har folk valfartet til og med lenge før hytta ble oppført i 1929. Hytta ligger i hjertet av Knutefjellet og er omgitt av løyper i et magisk kulturlandskap.

Les mer om det historiske knutepunktet på vakre Knutefjell her: 90 år med turglede.

Foto: Geir Bakka
Jonsknuten ser du i bakgrunnen. Flere går på randonee her
Skisporene lokker rett utenfor døren ved Knutehytta. Foto: Geir Bakka
Knutefjellet er et historisk kulturlandskap preget av dammer og stuer fra sølvverkets glansperiode. Foto: Geir Bakka

Alpint

Fra familiedelen. Foto: Anniken Tangerud

Vi vil påstå at Kongsberg huser et av Østlandets beste alpinanlegg. Det var jo tross alt her den norske alpinsporten startet. Kongsberg Skisenter tilbyr over 10 km med preparerte nedfarter, og en høydeforskjell på 330 meter. Her finnes 5 heiser, inkludert en 4-seters ekspressheis, med en total kapasitet på 7200 personer i timen.

Skisenteret har bakker for enhver smak, fra krevende til veldig lette. Her finnes også et eget familieområde med barnebakke og to barnevennlige heiser, som sørger for trivsel for de minste.

I februar arrangerer de også Norges råeste skifestival, SnowStock, som trekker folk fra hele landet.

Foto: Tor Magnus Anfinsen / Tema Foto
Foto: Tor Magnus Anfinsen / Tema Foto

Skøyter

Midt i sentrum finner du en skøytebane hvor du til og med kan låne utstyr helt gratis. Kølabånnparken som den heter er åpen hver eneste dag og tiltrekker seg store og små skøyteglade entusiaster klare for sprell på isen.

Foto: KOT

 

Aking

Klart vi har bakker her på berget. Den mest kjente er nok akebakken ute ved Heistadmoen Skistadion som også blir preparert. Der har du samtidig en flott gapahuk med bålpanne. Det finnes også muligheter til å ake oppe ved Idrettsparken, bak Raumyr skole, ved Lågdalsmuseet, i parken ved Verdens Ende, oppe ved Hannibalbakken (som også har gapahuk) og oppe i Håvet (en kort, men bratt spasertur fra sentrum).

Skistadion sett fra parkeringsplassen. Bildet er tatt i 2015. Akebakken finner du til venstre for dette bildet. Foto: Bjørn Haavengen

Fontenehuset Kongsberg testet akebakkene i februar i år og laget denne filmen av forholdene.

 

Museer

Vi har flere spennende museer i byen også som tilbyr aktiviteter både inne og ute i løpet av vinterhalvåret.

Høydepunktet i desember er nok åpningen av julegata på Lågdalsmuseet. I år skjer det søndag den 1. desember. Fra hest og kjerre, pepperkakebaking, håndverk, nisseorkester, pikekor, folkedans og fakkeltog står den gode gammeldagse julefeiringen i sentrum denne dagen.

Se 52 bilder fra arrangementet i 2017 her: Julegata på Lågdalsmuseet

Foto: Hyunjung Kim
Foto: Hyunjung Kim

Det hele avsluttes med et fakkeltog til Kirketorget hvor årets julegran tennes og nissens hjelpere deler ut godteri til barna.

Norsk Bergverksmuseum som ligger noen knappe hundre meter fra Nybrua, huser en rekke forskjellige utstillinger, deriblant verdens største samling av norsk trådsølv, samt Myntverksutstillingen som du kan lese mer om her. 

Om det er kultur, god mat eller shopping du er ute etter, har vi selvsagt også det. 😉

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg