– Der skal byen ligge!

Foto: Privat

Korset, slik vi kjenner det i dag, ble faktisk bygget så sent som i 1960. Initiativtaker var Edvard Eriksen (1880-1963).

Eriksen var en sentral skikkelse i Kongsberg, blant annet som børsemaker ved Kongsberg Våpenfabrikk og justermester og myntgravør ved Den Kongelige Mynt.

Oppe i gruveåsen, med flott utsikt over Lågendalen, skal Kong Christian IV ifølge sagnet, ha tatt seg en rast sammen med følget sitt på sin tur for å besiktige sølvfunnet. Dette var seint i april 1624, og ryktene forteller at han, noe bedugget, pekte i feil retning utover dalen da han bestemte hvor «Konningsberg» skulle ligge.

Til minne om den begivenhetsrike morgenen ble det først reist et kors i tre, hvor bergmennene holdt andakt på vei til gruvene om morgenen. Derav navnet: Korset.

Dette korset ble senere erstattet av et minnesmerke: en stang i metall, med en utsmykket krone og fløi i metall på toppen.

Korset, slik vi kjenner det i dag, ble faktisk bygget så sent som i 1960. Da ble den gamle stanga avløst av et minnesmerke i stein hvor man tok i bruk den samme kronen og fløien som et smykke på toppen.

Det var Edvard Eriksen (1880-1963) som tok initiativet, men det var bergmennene Anders Bergedal og Gunnar Skogli som utførte jobben.

Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat
Foto: Privat

Veibeskrivelse

Hvis du lurer på hvordan du kommer deg hit, er det så enkelt som å gå Korsveien opp fra Funkelia, eller ned fra Haus Sachsen.

Skjermdump fra Google

3600.no

Se alle innlegg