Du ikke bo i et bedehus når du skal bake 700 småkaker på én dag, men det hjelper!

Dugnad er trikset for å få i hus de berømte sju slagene til jul. Nå er det fjerde året Mette Tunold-Hanssen inviterer til fellesbaking i Møllergata, og tradisjonen har kommet for å bli.

I den gamle festsalen til Frelsesarmeen er det armslag og høyt under taket. Her produserer Kari Helene Kristiansen (nærmest kamera) kokosmakroner på løpende bånd, Else Lysgaard triller ut sandnøtter og Mona Gabrielsen vokter krumkakejernet mens Andrea Lysgaard har snudd ryggen til konfekten og vannbadet et lite øyeblikk. Foto: Anne Mette Hope

– Det kommer jo an på hvor mange vi er, men vi har vært oppe i både sju, åtte og ni slag, påstår hun.

Denne dagen var sju kvinner i alle aldre i sving i den store salen, som tidligere rommet feststemte medlemmer av Frelsesarmeen på Kongsberg.

Møllergata 16 var i sin tid lokalene til Frelsesarmeen på Kongsberg. Bak de høye vinduene befinner den gamle festsalen seg, nå tilpasset annen bruk. I 2013 vant eierne Mette Tunold-Hanssen og Per Christian Lysgaard kommunens vernepris for rehabilitering og tilbakeføring av bygget. Foto: Anne Mette Hope

Berlinerkranser, kokosmakroner, krumkaker, sandnøtter, risboller og sjokoladekonfekt sto på programmet. Travle hender trillet, rullet, kjevlet, smeltet, strødde og stekte et sted mellom 6 og 700 godbiter i løpet av noen timer.

Ble det ikke sju slag, sier du? Det oppdaget Mona Gabrielsen også, og slang sammen den siste deigen – brune pinner – på sparket.

Dermed ble det jammen sju slag likevel.

Mettes svigermor Else Lysgaard bor i Oslo, men kommer opprinnelig fra Holmestrand. Det er derfra hun har med oppskriften på sandnøttene. En hel, halv kilo potetmel må til for å få den rette konsistensen på småkakene.

Nederst i saken får du oppskriften!

Initiativtaker Mette Tunold-Hanssen sverger til Henriette Schønberg Erkens berlinerkranser. – Med hennes oppskrifter er det i hvert fall ikke nødvendig å doble porsjonen, konstaterer hun. Foto: Anne Mette Hope
En god del av bedehuspreget er bevart, og da kan den noe uvanlige kombinasjonen kors og kokosmakroner oppstå. Kari Helene Kristiansen står på for å få unnagjort trippelporsjonen. Foto: Anne Mette Hope
Else Lysgaard har kommet fra Oslo for å være med på bakedugnaden. Hun mener oppskriften på sandnøttene hun triller ut må være minst hundre år gammel. – Jeg fikk dem som liten pike, da kalte vi dem godbiter, husker hun. Foto: Anne Mette Hope

 

ELSES SANDNØTTER (ca 50 stk)

  • 250 g smør
  • 150 g sukker
  • 1 egg
  • 500 g potetmel
  • 125 g hvetemel
  • 1ts bakepulver
  • 4 ts vaniljesukker