Du må ikke bo i et bedehus når du skal bake 700 småkaker på én dag, men det hjelper!
Av Mette Hope
Dugnad er trikset for å få i hus de berømte sju slagene til jul. Nå er det fjerde året Mette Tunold-Hanssen inviterer til fellesbaking i Møllergata, og tradisjonen har kommet for å bli.
– Det kommer jo an på hvor mange vi er, men vi har vært oppe i både sju, åtte og ni slag, påstår hun.
Denne dagen var sju kvinner i alle aldre i sving i den store salen, som tidligere rommet feststemte medlemmer av Frelsesarmeen på Kongsberg.
Berlinerkranser, kokosmakroner, krumkaker, sandnøtter, risboller og sjokoladekonfekt sto på programmet. Travle hender trillet, rullet, kjevlet, smeltet, strødde og stekte et sted mellom 6 og 700 godbiter i løpet av noen timer.
Ble det ikke sju slag, sier du? Det oppdaget Mona Gabrielsen også, og slang sammen den siste deigen – brune pinner – på sparket.
Dermed ble det jammen sju slag likevel.
Mettes svigermor Else Lysgaard bor i Oslo, men kommer opprinnelig fra Holmestrand. Det er derfra hun har med oppskriften på sandnøttene. En hel, halv kilo potetmel må til for å få den rette konsistensen på småkakene.
Nederst i saken får du oppskriften!
ELSES SANDNØTTER (ca 50 stk)
- 250 g smør
- 150 g sukker
- 1 egg
- 500 g potetmel
- 125 g hvetemel
- 1ts bakepulver
- 4 ts vaniljesukker