Denne har du nok ikke hørt før…

Bli med tilbake til en tid da gruvene fortsatt var i drift.

Året 1623 står stemplet i hukommelsen til de fleste som er født og oppvokst i Kongsberg. Året da sølvåren ble påvist av gjeterbarna Helga og Jakob en vakker vårdag, er jo grunnpilaren i det som skulle bli en av nasjonens mest betydelige bergverk.

Hør Sølvet det er seg så edelt et malm her:

 

Som en av Norges største bedrifter i førindustriell tid, holdt den omfattende virksomheten det gående gjennom 335 år og da de la ned den 17. mars i 1957 hadde de utvunnet over 1350 tonn sølv (offisielt vel og regne).

– Sølvverket er begynnelsen på byens historie og selve grunnsteinen for utviklingen av Kongsberg, slik vi kjenner byen i dag. Det er viktig at alle som bor og jobber i Kongsberg blir minnet på vår historie og kan se parallellene til dagens moderne industri, forteller Rigby Hanssen, leder av publikumsavdelingen ved Norsk Bergverksmuseet, til 3600.no.

Hva med et arrangement langt inn i fjellet, 342 meter under overflaten?  

Byen er stolt av denne historien og den dag i dag tar tusenvis av gjester hvert år det berømte gruvetoget 2.300 meter inn til Kongens gruve, som var Sølvverkets største.

Saken fortsetter under bildegalleriet.

Et dypdykk ned i lydarkivene

Blant den yngre generasjonen fra byen vår, er det derimot kanskje få som har fått oppleve tiden da bergverket fortsatt var i produksjon.

Så da vi tok et dypdykk ned i arkivene til Nasjonalbiblioteket, satt vi igjen med et minne vi syntes det er verdt å hente opp igjen.

I et gammelt lydopptak fra februar 1941, Sølvet det er seg så edelt et malm, tar NRK journalisten og forfatteren Alf Halvor Kalmoe oss med tilbake i en reportasje hvor man nærmest kan kjenne lukten av malm og sølvstøv.

Stiger Sandnes blir også intervjuet om produksjonsprosessen i Scheidehuset, der malmen ble sortert, knust og sendt videre til Vaskeriet.

Hør Sølvet det er seg så edelt et malm her:

 

Slik så anlegget ut før det brant. Faksimile.

 

Ref: http://www.nb.no/nbsok/nb/86215ec0336bc136a9af990cf1518c2e?index=1

3600.no

Se alle innlegg