Denne gjengen sørger for mye julekos i parken

– Det blir noen kilo ribbe og medisterkaker i jula!

Det nærmer seg jul og rundt omkring i bergstaden vår begynner julestemningen å komme i de tusen hjem.

Inne på Teknologiparken har de holdt på en stund. Juletrær er pyntet, nissene lurer rundt enhver krok og i kantinene lokker de gode smakene.

Vi har tatt turen innom den største kantina i parken, Steenstrupskantina, som betjener over 700 mennesker nå om dagen, for å snakke om hvordan de skaper den gode juleatmosfæren og holder tradisjonene vedlike.

– Det er alltid noen som lurer på hva vi har gjemt inni julegavene under treet, forteller Tone Nordli, enhetsleder for Eurest kantinedrift i Kongsberg, ivrig og ler.

Stolt viser hun oss rundt i kantina og Tone er ikke den som sparer på praten. Hun peker og forklarer, og da vi står ved det store juletreet i den to etasjer store kantina tar hun plutselig frem mobilen for å vise oss da den ble pyntet.

– Vi må jo by litt på oss sjøl nå som det er jul, sier Tone og forteller de ofte pleier å pynte seg med morsomme hodedekorasjoner.

Alltid stas å pynte juletre. Her er Barbro (med julepynt på hodet), Tattjana og Yang i gang. Foto: Tone Nordli
Det ferdig pyntede treet står ved den ene langveggen i kantina. Foto: Anniken Tangerud
Mon tro hva som skjuler seg oppi disse? Foto: Anniken Tangerud
Noe av hodepynten ligger klar på kjøkkenet. Foto: Anniken Tangerud

Det gode samholdet

Ikke lenge etter sitter vi rundt et langbord og Tone, som har jobbet som enhetssjef på Kongsberg siden 2015 og i Eurest i 32 år, har samlet nesten hele teamet hun har ansvaret for.

Igjen merker vi hvor ivrige de er etter å få skryte av arbeidsplassen sin – spesielt nå som vi samtidig skal snakke litt om hvordan de forbereder jula.

Vi lurer litt på hvordan de har tid til å sette seg ned for en prat. Klokka er halv elleve og det første vaktskiftet fra GKN er ferdig å spise.

– Akkurat nå er det stille for stormen, forklarer de.

Men samtalen vender fort over på mat.

– Det blir noen kilo ribbe og medisterkaker jula, forklarer de og flirer.

Ja, for de 21 ansatte på de tre kantinene og cateringtjenesten de drifter i Teknologiparken, må steke så mye som 300 kilo ribbe før jula er over.

For det lille ekstra så steker de også en god del av medisterkakene selv.

– De ansatte trodde det hadde klikka helt for meg da jeg foreslo at vi måtte steike noe av medisterkakene selv, ler Tone.

– Da må du gjøre det sjøl var svaret…og da måtte jeg jo bare det.

Og det er på toppen av alle julekakene, pepperkakehusene, julesmørbrødene, juletapas og den vanlige kantinematen de ellers skal lage. For å ikke glemme at de i tillegg pynter juletrær, og sørger for at julepynten er på plass og julelysene tent.

På kjøkkenet står Liv Unni og pynter et pepperkakehus. Foto: Anniken Tangerud
Riktig flott blir det. Foto: Anniken Tangerud
Nissefar og nissemor passer på trappa. Foto: Anniken Tangerud

Lange dager

Nå i julestria starter flere av dem på jobb allerede i to, tre tida på natta. Mye må gjøres klart og julematen lages jo ikke av seg selv.

Fadi står klar med medisterkakene. Foto: Tone Nordli

– Og vi kan jo ikke gå hjem tidlig. Vi må være her til vi stenger, forteller de.

Man kan nesten bli svimmel av tanken, men de ekstra oppgavene tar de med et smil.

– Det er gøy når vi holder på. Dette er noe annet enn det vi driver med til vanlig og da orker man litt mer, understreker Hanne.

Da vi spør hvordan de tar vare på hverandre i denne hektiske juletida, kommer svarene på løpende bånd:

– Humor er viktig! svarer enhetsleder på Steenstrup kantinen Hanne og innrømmer at de har flere «bøllefrø» i teamet.

– Det er positivt ment altså, understreker hun og flirer.

Liv Unni bekrefter det gode fellesskapet de utstråler. 

– Vi tar ikke oss selv så høytidelig og gir mye av oss selv, og vi har det veldig fint her, forteller hun.

Alle nikker.

– I tillegg handler det om at du blir gitt tilliten i oppgavene. Det forventes at vi gjør det vi blir satt til. Vi gir og tar, forklarer Hanne.

Tone forklarer det sterke samholdet også er viktig for å ivareta den gode servicen de er kjent for.

– Vi må jo være blide når vi tar i mot gjestene våre. Det handler om å skape et rom der ansatte trives, blitt sett, får en velfortjent pause, og ikke minst koser seg litt i en ellers hektisk hverdag.

Flinke folk! Fra venstre: May Britt, Fadi, Liv Unni, Yang (bak), Hanne, Lan og Lise. Foto: Anniken Tangerud
Lise har full kontroll i kassa. Da dette bildet ble tatt er det like før 11-rushet. Foto: Anniken Tangerud

Mer enn bare en kantine

For en kantine er jo mer enn bare et sted der de ansatte spiser. Det skal være et sted for de gode samtalene, hvor nye ideer kommer og produktiviteten øker.

Undersøkelser viser at medarbeidere som spiser sammen ofte jobber bedre sammen i et team. De gode kantinene øker trivselen på jobb, gir de en velfortjent pause og fremmer helse.

Det kan man virkelig si de ansatte i Steensrupskantina bidrar til.

– Vi legger sjela vår ned i at det skal være hyggelig her, og prøver å gjøre det vi kan for å gjøre det koselig og trivelig for gjestene våre, understreker Hanne.

Før vi visste ordet av det, var Tone i gang med å tenne julelys. Foto: Anniken Tangerud
Nina Olafsen står på for å tjene de mange kantinene i parken. Telefonen kimer i et sett nå om dagen angående bestillinger. Foto: Anniken Tangerud

Yter det lille ekstra nå i jula

Daglig tar Steensrupkantina imot rundt 500 mennesker, nå før jul betjener de rundt 700 gjester hver dag.

I tillegg har de en cateringtjeneste som blant annet leverer møtemat til alle møterom som ligger i de forskjellige bygningene inne i parken. De har rundt 100 møterom som det kan leveres mat til.

Bak ligger det en enorm innsats fra alle hold.

– Du gir det lille ekstra for å få det til nå i adventstida, sier Liv Unni.

På en normal dag går de gjerne 10-12.000 skritt om dagen. Nå i jula kommer de fort opp i nesten det tredobbelte.

– Vi ser ikke på klokka akkurat og sliter ikke med å få tida til å gå, bekrefter de.

Tone trår også til på kjøkkenet og i kassa om det er behov.

– Jeg har en takknemlig jobb. Gjestene er alltid blide og stopper opp for en prat. De vet at vi gjør alt vi kan for dem og at vi tar i et tak. Det får vi mange gode tilbakemeldinger på.

Spør du denne gjengen hva det beste med jobben deres er, er det også miljøet de trekker frem.

– Det å kunne jobbe i et variert yrke med så bra mennesker i så flotte omgivelser!

De får mange lovord om maten de lager også, og Hanne innrømmer hun blir veldig takknemlig da.

– Du blir rørt og glad når du hører at de er glade og setter pris på det du har gjort. Men så er jeg veldig lettrørt også da. Så det kommer nok noen tårer dagen vi tar julefri og Tone ønsker oss God Jul, vedkjenner hun og smiler varmt.

Og vips var kantina fullstappet av sultne medarbeidere som får servert både de gode matopplevelsene, den ekte servicen og den fine julestemningen. Vi fikk smake vi også, og ble både glad og mett.

Tone Nordli sendte oss dette bildet av medisterkaker. Man blir sulten bare av bildet. Foto: Privat

Del og lik!
  • 375
  •