Mange som er født og oppvokst på Kongsberg har kanskje en gang i livet satt tenna i en Kongsbergkavring.

Om du ikke har hatt den gleden ennå, har du sjansen nå.

Denne tørre bakervaren, fremstilt av boller eller søtt brød som er tørket ved varme, har hatt sine glansperioder opp gjennom tidene og var særdeles populær på slutten av 1800-tallet.

Faktisk var Kongsbergkavringen så ettertraktet på den tiden at de ble bestilt helt fra England.

Skal vi tro et innlegg i tidsskriftet Tidens Tegn, stammet disse populære kavringene fra en oppskrift som kom fra ingen ringere enn sølvverksdirektøren og Eidsvollmannen Paul Steenstrups kone Mathea (“Thea”) Bernhardine Collett (1779–1847).

Mathea var datteren av godseier og trelasthandleren Peter Collett og Johanne Henriche Anker, og tydeligvis også en god baker. Theas oppskrift er nemlig så god (og søt), at vi anbefaler på det sterkeste å smake på de nybakte «kavringene» før de blir tørre.

De tørre kavringene smaker kjempegodt med smør og brunost, eller i melk/kulturmelk med et sukkerdryss. Du kan også knuse de og bruke strøkavringen i for eksempel tilslørte bondepiker.

Oppskrift på Kongsbergkavringen:

1,5 kg hvetemel
200 gram smør
250 gram sukker
0,5 liter søt fløte
1/4 liter søt melk
Kardemomme etter behag
65 gram gjær

Alt unntatt melet og gjæren varmes godt. Gjæren tilsettes etter å ha vært utrørt med litt sukker og lunkent vann. Melet eltes i og deigen arbeides riktig godt.

La det stå og gjære tildekket med et teppe til deigen har gått ordentlig opp.

Alt eltes så igjen og dannes til små boller som hever seg i 20 minutter.

Stekes i varm ovn (det står ikke temperatur i oppskriften).

Skjæres over og tørkes i lunken ovn og åpen dør.

Der kan tilsettes 1 teskje hjortesalt, da blir de sprøere