Vil sette Kongsberg på Elvelangskartet

Vil skape folkefest langs Lågen. Fra venstre: Christine Kvitnes og Eva Tovsrud Knutsen. Foto: Anniken Tangerud

1000 fakler og 100 kulturinnslag, levende musikk, lyskunst, magisk stemning og folkeliv, som lyser opp mørket som perler på en snor langs Lågen!

Du ser det for deg, ikke sant? Det er nettopp det Cathrine Kvitnes drømmer om å skape for Kongsberg til neste høst.

Elvelangs har vært en mangeårig tradisjon i hovedstaden og er nå det største kulturarrangementet i Oslo. Rundt hver sving på sin vandring langs elva fra Frysja til Vaterland, kan publikum oppleve en mengde forskjellige kulturinnslag av både amatører og profesjonelle. I fjor besøkte faktisk over 40.000 mennesker i alle aldre arrangementet – og det beste med det hele er at det er gratis.

Lys i trærne, spektakulære ildshow, kor, korps og orkestere, danseoppvisninger, magiske installasjoner – alt arrangert av frivillige – er noe av oppskriften bak suksessen – en suksess som har blitt fulgt opp i byer som Bodø, Melbu og Sandvika.

En som har fulgt utviklingen til Elvelangs i mange år og som nå drømmer om å ha et slikt arrangement i Kongsberg, er Cathrine Kvitnes. Hun falt umiddelbart for opplevelsen første gangen hun var med. 

– Det var i Oslo jeg møtte konseptet første gangen og jeg synes det var helt genialt. Stemningen var magisk. Alle er like entusiastiske og positive. Det er egentlig et kjempeenkelt konsept, men det gjør så mye ut av seg. Det er så fengende og det er noe nytt hvert eneste år. Samtidig gjør det deg i stand til å se hva som faktisk foregår av lag og foreninger i nærmiljøet ditt og hva de holder på med, innleder Cathrine ivrig.

– Du får vist frem kulturlivet på en helt annen måte. Som regel må du jo oppsøke arrangementene på ulike steder til ulike tidspunkt, men her får du oppleve alt samlet på et samlebånd.

– Det er jo rett og slett et genialt initiativ for å rekruttere nye medlemmer og gjøre lag og foreninger istand til å vise befolkningen hva de faktisk har. I Kongsberg har vi så et så bredt kultur- og idrettsliv og det må jo være noen av dem som er interessert i å være med på dette, understreker hun.

Saken fortsetter under bildet. 

Cathrine Kvitnes og Eva Hjort Knudsen ønsker å gjøre elveområdene enda mer levende. Her står de ved siden av den nyrenoverte Speilkirken nede ved Kvarten. Foto: Anniken Tangerud

En folkefest langs Lågen

Da Cathrine kom til Kongsberg i 2011 snakket alle om hvor flott Lågen og landskapet rundt elven er, men Cathrine så samtidig at det lå et mye større potensiale her.

De fleste lag og foreninger har jo allerede mye klart allerede. Bare se hva Kongsberg Miners, Skrim Håndball Elite, Kangaroos, Byorkesteret, korene, Studio 3, musikk-korpsene, kulturskolen gjør i dag – under Jazzfestivalen, gatefestene og Vinterfestivalen.

– Alle har en sang de har klar. Det som tar tid og koster penger er å legge tilrette for det, poengterer Cathrine og understreker frivilligheten og den positive markedsføringen for de enkelte i det hele:

– Vi vil ikke at dette skal koste noe for de som stiller med en stand, en konsert eller en aktivitet. Men heller at de skal få anledningen til å vise seg frem, få økt interesse rundt lidenskapen deres og kanskje få nye medlemmer.

Kort fortalt: en vinn vinn-fest som gjør at alle, både deltakerne og befolkningen, får møtt hverandre på en ny og annerledes arena.

– Det er jo så sykt trivelig når det skjer noe i Kongsberg og dette er en perfekt måte å tilrettelegge for en slik stemning på.

Da lederen for Kongsberg Musikkråd, Eva Tovsrud Knutsen, for ikke lenge siden ble nominert til Frivillighetsprisen avslørte hun like etterpå at hun ville gi bort prispengene på 50.000 til Cathrines prosjekt om hun vinner.

Hvis vi får de midlene, har vi en god startkapital. Da er vi igang, forteller Cathrine ivrig.

Med god hjelp fra Tovsrud Knutsen har de også en søknad om kulturstøtte inne hos FLT – Forbundet for Ledelse og Teknikk.

– Vi vet jo ikke hva noe slikt som dette vil koste, siden vi ikke har arrangert noe lignende før, men vi har noen anslag over hva det vil koste av lyd, lys og renovasjon.

Andre gode støttespillere Cathrine har om dagen er Heidi Hesselberg Løken, kultursjefen i Kongsberg Kommune, Irene Bjørnnes, rektoren ved Kulturskolen, Mana Rambod, innehaveren av Studio 3, Kai Gustavsen, festivalsjefen for Kongsberg Jazzfestival, Jan Dyre Bjerknes, FOU Ekspert ved Høgskolen i Sørøst-Norge, Tassy Thompson, landskaps-designer og kunstner, Yngvild Kristensen, daglig leder på EnergiMølla, Frivillighetssentralen, Arve Fretheim, Kongsberg Krimfestivalgeneral, Even Thunes Jensen, kinosjefen ved Krona Kino og venninnen Jaqueline Werring Kjeldaas.

… med andre ord mange sentrale ildsjeler som får til ting i byen.

– Vi har hatt et gruppemøte allerede og alle var kjempegira. Det var jo et møte som var helt i starten, så ideene haglet, smiler Christine.

Hva skjer fremover? spør vi nysgjerrig. 

– Nå må vi bare fremsnakke dette og gjøre det mer klart hva det handler om. Vi håper jo på en giverstafett også. Dette er jo et lavterskeltilbud for absolutt ALLE i Kongsberg.

Hvis du får dette til. Hvor kult blir ikke det?

– Det blir helt hinsides. Det kan ikke betviles. Får vi dette til i Kongsberg, kommer det til å bli ti ganger bedre enn det i Oslo! Vi har så mye mer å vise frem og være stolte av – ikke minst vår fantastiske elv, avslutter Christine og smiler bredt.

 

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg