De «hemmelige» badekulpene

Hvahølen sett fra "stranden". Foto: Anniken Tangerud

Har du en hemmelighet du vil dele?

Kongsberg er en by med mange trumfkort under ermet og den vakre naturen som omringer byen, kan skjule en hemmelighet eller tre.

For de av dere som ønsker et avbrekk fra de vante badedammene, om enn så nyoppussede og innbydende, finnes det en rekke alternativ.

Man må bare vite hvor man finner de og hvordan man kommer seg dit.

Lommekjente i byen har nok mang en «hemmelig» badekulp de husker fra sin barndoms oppvekst, hvor man syklet med kjeks og saft i sekken og forble utenfor radaren til sine foreldre – gjerne en hel dag i slengen.

Under vil vi presentere fire muligheter – om enn kanskje ikke så «barnevennlige» – som vil gi deg en sjanse til en forfriskende dukkert en sensommerdag i Kongsberg.

Jordbrua

Jordbrua. Foto: Anniken Tangerud

Googler du Jordbrua, kommer du til et buss-stopp ikke langt unna Moane – rundt 6 kilometer unna Kongsberg sentrum. Den Jordbrua vi snakker om derimot, ligger nedenfor den bratte bakken ved nevnte buss-stopp, ikke så langt unna Kongsberg Hagesenter. 

Badekulpen egner seg kanskje best etter klokken 11-12 om du vil ha sol, men har til gjengjeld fine svaberg å ligge på – dog kanskje ikke lange strekningen å svømme på.

Den ligge sirkelen er Jordbrua og den litt større er Hvahølen. Skjermdump Google

Hvahølen / «Hvahør’n»

Hvahølen sett fra «stranden». Foto: Anniken Tangerud

Ønsker du å kunne svømme noen tak, tar du beina fatt og finner stien du ser på høyre siden av veien rett før Jordbrua (om du kjører på vei mot Heistadmoen). Etter noen drøye hundre meter, ser du en badekulp på venstre side.

«Stranden» mange fra området kanskje kjenner fra tidligere, har dessverre blitt noe gjengrodd og under besøket den 1. august, 2017, var demningen flyttet fra sin opprinnelige plassering nedenfor denne stranden til noe høyere opp.

Skal du ligge i solen på Hvahølen, anbefaler vi å ta stien litt videre og opp over den lille bratte lia og ned til venstre igjen hvor du finner et lite «svaberg». Det er også mulig å ligge på steinene på andre siden av Hvahølen – eller langs svabergene bortover på solsiden.

Hvahølen sett fra svaberget. Foto: Anniken Tangerud

 

«Kulpen(e)»

Følger du stien som befinner seg på høyre side av Saggrendadammen (fra parkeringsplassen), kommer du til den første av flere små kulper langs Kobberbergselva. Disse kulpene er også tilgjengelige via noen bratte stier fra hovedveien mot Meheia.

Flere av disse kulpene kan man hoppe ganske høyt fra, men da MÅ man huske å sjekke hvor dypt det er FØR man hopper!

For avanserte, kan man alltids prøve å «ake» på magen nedover elva mot Saggrendadammen igjen.

En av «kulpene» over Saggrendadammen. Foto: Anniken Tangerud

«Flata»

Et par drøye kilometer unna Heistadmoen, langs Ljøterudveien, ved Aaslandgrenda, finner du en idyllisk rasteplass ved fossen til Ravalsjøelva. Det er kanskje ikke like enkelt å komme seg nedi vannet, men klarer du å mestre strømmen, får du deg en gratis «vannmassasje» oppe ved fossen (om du tør). (Det kan hende det er enklere å komme seg uti vannet fra andre siden).

Ravalsjøelva. Foto: Anniken Tangerud

Sagvolden

Her har vi hørt rykter om at det skal være en badekulp – men etter lang tids leting, hvorpå man også snublet over inngangen til Beverens hytte, måtte man dessverre snu snuta hjemover igjen uten hell.

Lille Lauervann. 

Skal du først ta turen ut til Sagvoldkroken, anbefaler vi en dagstur til Lille Lauarvannet. Der er det flere koselige badeplasser og herlig badevann. Bare pass deg for enkelte blodigler.

Har du flere tips om badeplasser i byen? Da vil vi vite om de. Send oss en mail på tips@3600.no eller kommenter i tråden på Facebook.

Nye tips!

Det tok ikke lang tid før det begynte å komme gode tips både på Facebook og i innboksen. Tusen takk til alle som bidrar.

Fossdammen

Fra Engerud / Bjørnnes / Haugerud / Omholt: Det er også en badeplass ved Labro/Lysmyra. Det er en kulp rett før Saggrendaelva renner ut i Lågen. Det går en sti til høyre før Labrobrua (ved bussholdeplassen).

Fossdammen har blitt noe gjengrodd i senere år, så supert om noen kanskje vil vedlikeholde dette videre.

«Hævahør’n»

Fra Mogen: Kjørstadelva, nærmere bestemt » Hævahør’n». Oversatt til bokmål bli det vel Haugenhølen. Den har muligens fått navnet sitt etter gården som ligger rett overfor, der det bodde en mann ved navn Torbjørn Haugen.

For å komme seg dit kjører man opp Voldenveien, og videre opp Kjørstadveien, holder til venstre videre oppover til endestasjon innerst i grustaket. Der går det en sti ned til elva. Kreative sjeler lagde en gang en ny bru over av «telefonstolper» slik at det var trygt og greit å komme seg over, men denne eksisterer nok ikke lenger. En annen vei opp (for de som måtte sykle eller gå) er opp langs siden av «Kvennafossen» (fossen du passerer når du kjører oppover Voldenveien). Hølen er dyp så man kan hoppe fra kanten, svømme noen tak inn til den lille fossen, stå på ei berghylle og få massasje i naturens spaavdeling. Vår tipser er usikker på fremkommeligheten til elva nå, men her ligger det en oppdagelsesferd og venter på den eventyrlystne.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kjærstad elva , nærmeste bestemt » Hævahør’n». Oversatt til bokmål bli det vel Haugen hølen. Den har muligens fått navnet sitt etter gården som ligger rett overfor, der det bodde en mann ved navn Torbjørn Haugen. For å komme seg dit kjørte man opp det som nå heter Voldenveien, og videre opp Kjørstad veien, holdt til venstre  videre oppover til ende stasjon i innerst i grustaket. Der gikk d en sti ned til elva. Kreative sjeler lagde ei ny bru over  av «telefon stolper» slik at d var trygt og greit å komme seg over. En annen vei opp (for de som måtte sykle eller gå) var opp langs siden av «Kvennafossen» ( som j ikke aner hva egentlig heter 😊). Det er altså fossen du passerer når du kjører oppover Voldenveien. Hølen var dyp så man kunne hoppe fra kanten. Svømme noen tak inn til den lille fossen, stå på ei berghylle og få  massasje i naturens spaavdeling 😊 Usikker på fremkommeligheten til elva nå, har ikke vært der på sikkert 20 år… 😊

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anniken Tangerud

Jeg har jobbet som redaktør, journalist og webansvarlig, og har 16 års erfaring i web- og mediebransjen med en 8,5 års høyere utdannelse.

Se alle innlegg